2020. július 30

Ludovic Orban miniszterelnök Nagyszebenbe látogatott

Ludovic Orban miniszterelnök megtekintette azt a helyet, ahol megépül a Szeben Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház. Nagyszebeni látogatására Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes, Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és Marcel Boloş európai alapokért felelő miniszter kisérte el. A bukaresti hivatalosságok megtekintették az épület projektjét és a helyet, ahol megvalósul e nagyszabású beruházás, melynek értéke meghaladja a fél milliárd eurót. Az új korházat Nagyszeben nyugati részében található, mintegy 200 ezer négyzetméternyi telken épitik fel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 30.07)

Lucian Romaşcanu, a PSD szóvivője, Iohannis nyilatkozatára reagált

Klaus Iohannis román államfő szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a parlamenti többség többi pártja szándékosan idézte elő az egészségügyi válságot, hogy oka legyen bírálni a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormányát. Rövid időre reagálva az államfő nyilatkozatára, Lucian Romaşcanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője kijelentette, hogy Klaus Iohannis a legfontosabb ellenzéki párt elleni vádaskodással próbálja védeni az inkompetens kormányt. Az Orban-kormány nem tett semmit a koronavirus ellen, noha alárendeltségében van a Közegészségügyi Főosztály, a Katasztrófaelháritó Felügyelőség és a Belügyminisztérium. Mint hozzáfűzte: a kormány két hét megkéséssel küldte meg a parlamentnek a karaténtörvényt, amelyet a törvényhozó fórum pár nap alatt el is fogadott. Az egészségügyi válság miatt kimondottan a kormány a hibás, hangsúlyozta a PSD szóvivője, aki szerint a jelenlegi kormányt le kell váltani és ennek érdekében a szociáldemokraták bizalmatlansági inditványt terjesztenek be.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 30.07)

Az egészségügyi miniszter szerint az új koronavirus-fertőzöttek száma csökkenhet két-három héten belül

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint az új koronavirus-fertőzöttek száma csökkenhet két-három héten belül, ha a lakosság tiszteletben tarja az egészségügyi védekezési szabályokat. A tárcavezető Nagyszebenben úgy nyilatkozott, hogy a következő két hét alatt fokozatosan növekszik a megbetegedések száma, mivel saját kérésre a korházakból kiutalt több ezer páciens koronavirus-tesztje  volt pozitiv és ezek továbbra is veszélyt jelentenek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 30.07)

A PSD számitásba veszi a gyermeknevelési pótlék megduplázását előirányzó sürgösségi kormányrendelet módositását

A Szociáldemokarta Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottságának ülése előtt Robert Cazanciuc, a Szenátus ügyvezető elnöke kijelentette, hogy PSD számitásba veszi a gyermeknevelési pótlék 2022 július 1-ig történő megduplázását előirányzó sürgösségi kormányrendelet módositását. Véleménye szerint van pénz a gyermekpótlékok összegének megduplázásra és a nyugdijak 40% való emelésére, ez év szeptember 1-től. Másrészt, Klaus Iohannis államfő a tegnap azt nyilatkozta, hogy a nyugdijak 40%-os növelésének nincs gazdasági realitása..(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 30.07)

Nicuşor Dan, a PNL-USR jelöltje szerint egy jobboldali szövetség a legjobb megoldás

A Népi Mozgalom Pártját (PMP) nem kérték fel, hogy vegyen részt egy jobboldali szövetségben, mondotta Eugen Tomac pártelnök, mivel a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) nem ért egyet ezzel. A fővárosi polgármesteri választáson a PMP Nicuşor Dant támogatná, de csakis szövetségben és a főtanácsosok és kerületi jelöltek közös listáján.S mivel ez a feltétel nem teljesül, egyre nagyobb a valószonűsége, hogy versenybe lendül Traian Băsescu. Másrészt, a PNL-USR jelöltje szerint egy jobboldali szövetség a legjobb megoldás, melynek nagyobb esélye lenne a választásokon.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 30.07)

Rozália Gănciulescu