Continuă protestele în Bulgaria şi blocarea drumurilor

Turiştii români care mergeau spre Grecia au stat ieri la cozi kilometrice pe teritoriul Bulgariei. Nu au fost la graniţă, ci pe şoseaua care duce către litoralul elen, pentru că aceasta a fost blocată în mod repetat de grupuri de locuitori din oraşul Stara Zagora, iar situaţia s-ar putea repeta pentru că manifestanții antiguvernamentali din Bulgaria şi-au radicalizat protestele, iar numărul acţiunilor de nesupunere civică se aşteaptă să crească – ne spune din Sofia corespondentul RRA, Petio Petkov.
Reporter: La Sofia sunt blocate într-un mod permanent, prin orășelele corturi, trei importante intersecții. Demonstranţii promit extinderea blocajelor. La Varna şi Stara Zagora zilnic vor avea loc demonstrații cu autoturisme care blochează timp de câteva ore circulația. Tentativa a câteva sute de protestatari de a bloca circulația pe Autostradă Tracia: Sofia-Plovdiv-Burgas, a fost neutralizată de poliție. A rămas însă blocată într-un mod permanent circulația pe drumul Stara Zagora-Haskovo. A fost blocat la Blagoevgrad pentru prima dată Drumul Național 79 spre Grecia. Poliția va urma în continuare strategia de a nu interveni în forță de teama unei explozii și mai mari a nemulțumirii. Români sunt 70% din cei care intră în Grecia prin singurul punct rămas deschis pentru turiști, pe frontiera bulgaro-elenă, Kulata-Promachonas.
Realizator: Protestele împotriva premierului Boiko Borisov intră în cea de-a 25-a zi şi, potrivit sondajelor, sunt susţinute de aproximativ 60% dintre bulgari./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 august