Culturile de hamei din România au scăzut substanțial în ultimii 20 de ani

Culturile de hamei din România au scăzut substanțial în ultimii 20 de ani, iar în județul Mureș suprafațele cultivate s-au înjumătățit, ajungând la aproximativ 200 de hectare. Reprezentantul celui mai mare producător de hamei din țară, Akos Mora, a explicat care sunt cauzele acestei situații.
Akos Mora: S-au făcut puneri în posesie pe terenuri pe care au existat aceste construcții care susțin creșterea hameiului și în momentul de față suntem în situația în care există omul care și-a primit înapoi terenul respectiv, societățile de hamei care au investițiile pe acel teren. Deci este o situație juridică destul de complicată din cauza acestei suprapuneri. Deși legile de retrocedare și puneri în posesie spun foarte clar că acolo unde există construcții, punerea în posesie se va face pe alt teren. Gândiți-vă ce înseamnă să faci o parcelă de hamei de şase hectare, prin contract cu șase, șapte, opt, chiar 10 persoane.
Realizator: Producția internă de hamei asigură mai puțin de 8% din necesarul producătorilor de bere, iar înființarea unui hectar și investițiile necesare costă zeci de mii de euro, a mai spus Akos Mora pentru Radio România Târgu-Mureș. Hameiul poate fi cultivat doar în județele Mureș, Sibiu, Alba, Cluj sau Hunedoara și sunt probleme în ceea ce privește plantațiile îmbătrânite, deteriorarea sistemelor de susținere a culturii și dotarea insuficientă a fermelor. Culturile de hamei beneficiază de sprijinul direct pe suprafață și de două subvenții totale de aproximativ 1.000 de euro la hectar, din bugetul național și din cel al fondului european de garantare agricolă./ahincu/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 3 august