Muzicianul Dinu Lipatti și pictorul Vadim Crețu, în două albume editate de Institutul Cultural Român

Editura Institutului Cultural Român a publicat recent, în condiții grafice excepționale, două albume dedicate pianistului și compozitorului Dinu Lipatti și pictorului Vadim Creţu.

Albumul bilingv Dinu Lipatti: Muzicianul în imagini. The Musician in Pictures (în română și engleză) cuprinde fotografii și documente inedite, de la anii formării și afirmării în România sau atmosfera pariziană, la viața privată și înregistrările sale. Materialele inedite au fost scoase la lumină în ultimii ani de demersurile unor pasionați cercetători ai activității de pianist și de compozitor a lui Dinu Lipatti (1 aprilie 1917, București – 2 decembrie 1950, Geneva). Parcursul biografic al muzicianului este urmărit în patru texte, semnate de Ștefan Costache (Prima ascensiune: anii formării și afirmării în România / From Student to Star: Romania, the First Breakthrough), Monica Isăcescu (Dinu Lipatti în atmosfera pariziană / Lipatti and the City of Light), Orlando Murrin (Dinu și Madeleine / Dinu and Madeleine) și Mark Ainley (Înregistrările lui Dinu Lipatti / The Recordings of Dinu Lipatti). Traducerea în limba engleză este semnată de Maria Monica Bojin.

„Povestea dramatică și emoționantă a vieții lui Lipatti i-a atras pianistului o mulțime de admiratori și l-a transformat într-un erou înconjurat de o aură de mister, dar adevăratul renume de care se bucură azi muzicianul se datorează felului său de a cânta. Ca interpret, Lipatti era venerat încă din timpul vieții sale atât de public, cât și de colegii de breaslă: abundența de culori, nuanțele atent executate, extraordinara precizie și textura sonoră ireal de limpede erau mijloacele de expresie artistică ale unui talent de vrăjitor, ale unei capacități supraomenești de a reda atât structura, cât și conținutul de emoții al fiecărei piese.“ – Mark Ainley

Discipol al maestrului Ștefan Câlția, Vadim Crețu (n. 1970, Bălți) s-a format între 1986 și 1990 la Școala de Arte din Chișinău. În 1995 a câștigat bursa „Lion Club“ oferită de Institute of Architecture, Darmstadt, Germania. Are la activ peste 20 de expoziții de grup și personale din România, Italia, Germania, Franța și Grecia, iar lucrările sale se află în colecții private sau publice din România, Grecia, Franța, Elveția.

Albumul bilingv Hortus Conclusus. Grădini misterioase / Mysterious Gardens (în română și engleză), publicat de Editura ICR în cooperare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, cuprinde 47 de lucrări realizate în intervalul 2015-2020. Reproducerile sunt însoțite de texte semnate de Iulia Mesea și de Doina Păuleanu. Traducerea în limba engleză a fost realizată de Samuel Onn.

„Crezul meu de artist este cel al unui artist solitar, un tradiţionalist în adevăratul sens al cuvântului, dorindu-mi să nu fiu înregimentat în şabloane stilistice. Încerc, prin ceea ce realizez, să le arăt şi altora lumea din jur, aşa cum o percep eu, cu misterele pe care cred şi simt că ea le ascunde.“ – Vadim Crețu

***

De asemenea, Institutul Cultural Român a sprijinit editarea volumului Bucharest Guide, un ghid realizat de Silvia Colfescu, rodul unui atașament durabil față de oraș, însoțit de o cunoaștere vastă și profundă a istoriei sale zbuciumate. Versiunea în limba engleză, publicată de ICR în cooperare cu Editura Vremea, le oferă cititorilor străini toate informațiile de care au nevoie pentru o vizită profitabilă cultural în Capitala României.

www.icr.ro/categorii/editura-icr

www.icr.ro/pagini/muzicianul-dinu-lipatti-si-pictorul-vadim-cretu-in-doua-albume-editate-de-institutul-cultural-roman