Sârbii și croații marchează diferit operațiunea militară Furtuna

„Ziua comemorării sârbilor uciși în timpul operațiunii militare Furtuna din Croația o marcăm în Serbia cu mare durere, în timp ce în Croația această zi este considerată cea mai mare sărbătoare națională” – a declarat premierul Serbiei, Ana Brnabić, în timp ce vicepremierul Serbiei, Zorana Mihajlović, a subliniat că poporul sârb nu își va uita victimele, dar este important ca în viitor Serbia și Croația să aibă cu totul alte opțiuni decât în trecut și să stabilească bune relații de vecinătate.
Brnabić a amintit că Ziua comemorării victimelor poporului sârb din Croația a început să fie marcată abia când Aleksandar Vučić a preluat conducerea statutului. „Înainte nu îndrăzneam să comemorăm victimele poporului sârb și nici victimele bombardamentelor NATO, pentru a nu-i răni pe cei care ne-au bombardat” – a declarat Brnabić, care împreună cu președintele Serbiei va fi prezentă luni seară la ceremoniile de la Rača, organizate în memoria sârbilor uciși în 1995 în timpul operațiunii Furtuna la care au participat Armata și Poliția croată.
„Această comemorare ne obligă să încercăm să construim altfel de relații cu Croația, astfel încât în regiunea noastră să existe condiții pentru un viitor pașnic și stabil” – a declarat vicepremierul Serbiei, Zorana Mihajlović, exprimându-și regretul că în fiecare an marcarea operațiunii Furtuna provoacă noi răni, deoarece în Croația se sărbătorește victoria, în timp ce în Serbia se aduce recunoștință sârbilor uciși, dispăruți și izgoniți. „Dar nu trebuie să ne descurajăm. De dragul viitorului trebuie să ne apropiem, să colaborăm mai bine și să încercăm să ne rezolvăm problemele deschise” – a declarat Mihajlović./rmihaj/ilapadat

(www.rts.rs – 4 august)