2020. augusztus 06

Szeptember 14-én kezdődik az új tanév és a tanulók többsége jelen lesz az iskolákban

Ezt Klaus Iohannis jelentette be tegnap, a Cotroceni-i palotában megtartott tanácskozás után, amelyen részt vett Ludovic Orban miniszterelnök és több szaktárca vezetője. Az államfő elmondta, hogy három forgatókönyvet készítettek el, s ezek közül az egyes iskolákban a járványügyi helyzet függvényében alkalmazzák majd valamelyiket.

Klaus Iohannis: A következő három forgatókönyv alkalmazható: zöld forgatókönyv abban az esetben, ha az illető településen átlagosan kevesebb mint egy személy fertőződött meg koronavírussal naponta, az elmúlt 14 napban; a második forgatókönyv a sárga, ami azt jelenti, hogy az átlagos napi fertőzés-szám egy és három közötti; a piros forgatókönyv azt jelenti, hogy az átlagos napi fertőzés-szám több mint napi három a jelzett időszakban. A konkrét helyi viszonyoktól függően az egyes iskolák eldönthetik, hogy az alacsony kockázatot, vagy kockázatmentességet jelentő „zöld”. A közepes szintű kockázatot jelentő „sárga” forgatókönyvet alkalmazzák, vagy a pirosat, ami azt jelenti, hogy bezárják az iskolát. A tanév szeptember 14-én kezdődik, amikortól kezdődően a tanulók többsége fizikailag is járni fog az iskolákba. A minőségi oktatásra és a diákok egészségére helyezzük a hangsúlyt, az on-line oktatás csak kiegészíti a hagyományos tanítást ott, ahol a járványügyi helyzet ezt nem teszi lehetővé. (Rador Hírügynökség)

Civil szervezetek reagálása az iskolai év megnyitásával kapcsolatos elnöki bejelentésre

A „Salvaţi Copiii!” (Mentsétek meg a gyerekeket!) egyesület üdvözli a tanrend megszervezésének decentralizációjára vonatkozó döntést. A civil szervezet véleménye az, hogy az iskolákat meg kell nyitni, ugyanakkor fontos, hogy a hatóságok megteremtsék az iskolai higiénia és a fizikai távolságtartás optimális feltételeit, valamint biztosítsák az oktatáshoz való jog érvényesülését. Ugyanakkor több diákszervezet is bírálta az iskolák megnyitására vonatkozó döntést, úgy vélve, hogy az veszélyezteti a tanulók és a tanárok egészségét, tekintettel arra, hogy a vírus gyorsan terjed és a tesztelési lehetőségek több településen is végesek. Amennyiben az ezeken a településeken lévő iskolákat megnyitják, úgy nem lesz lehetőség az iskolai fertőzési gócok felszámolására. (Radio România Actualităţi)

A Szociáldemokrata Párt (PSD) üdvözli a 2020 – 2021-es iskolai év kezdési időpontjának bejelentését

Lucian Romaşcanu, a PSD szóvivője ugyanakkor bizonytalannak ítélte meg az államfő által bejelentett intézkedések végrehajthatóságát, tekintettel arra, hogy a hatóságok jelentései a járványügyi helyzetről eddig több esetben is hibásak voltak. Romaşcanu ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a tanárok és a diákok eddig nem kapták meg a kormány által megígért – az on-line oktatáshoz szükséges – táblagépeket. (Rador Hírügynökség)

1,5%-al csökkentette az irányadó kamatlábat Románia Nemzeti Bankja (BNR)

Ugyanakkor a jegybank évi 1,25%-ról 1%-osra mérsékelte a banki letétek kamatját, akárcsak a hitelkamatokat is. Az intézkedés – amelytől a banki kamatok csökkenését várják – mától lép életbe. (Rador Hírügynökség)

Kolozsvár versenyben van a „2020-ban az innováció európai fővárosa” cím elnyeréséért

A cím győztese egy millió eurót fog kapni a „Horizont 2020” szervezettől. Jelenleg a verseny finisében a kincses város olyan európai metropolisokkal van harcban mint Milánó, Valencia, Bécs és további nyolc város.

Az Európai Unió kutatási és innovációs programja keretében megrendezett verseny díja az európai városok ökoszisztémáinak a fejlesztését, a közélet kihívásaira adott dinamikus, innovatív válaszokat, az emberek életkörülményeinek a javítását ismeri el. Az Európai Bizottság a szeptember 22 – 24 között megrendezésre kerülő „Európai kutatási és innovációs napok” keretében hirdeti ki a verseny győztesét és a további helyezetteket. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador