Ortacii din Valea Jiului sărbătoresc Ziua Minerului

Ortacii din Valea Jiului sărbătoresc astăzi Ziua Minerului şi comemorează victimele revoltei din 1929 de la Lupeni. Mai multe manifestări sunt organizate astăzi în zonă. Vor fi prezenţi la evenimente premierul Ludovic Orban şi mai mulţi membri ai Guvernului.

Primul ministru Ludovic Orban va ajunge la Lupeni la ora 10:00, pentru o depunere de coroane de flori în memoria minerilor care și-au pierdut viața în timpul revoltei din 1929, după care va participa la redeschiderea Muzeului Mineritului din Petroșani, reabilitat cu fonduri europene. Organizatorii au luat măsuri speciale pentru respectarea normelor de protecție specifice pandemiei, iar numărul participanților a fost limitat.
Administratorul special de la Complexul Energetic Hunedoara, Cristian Roșu: Solicit tuturor să poarte măşti. Chiar dacă stăm într-un spațiu deschis, fac apel către oamenii care vor dori să participe să încerce pe cât posibil să păstreze distanța socială, să poarte măști, să nu stăm foarte mult într-un loc, pentru că, din păcate, anul ăsta e un an mai special și nu putem să fim, ca în alți ani, foarte mulţi și foarte apropiați.
Reporter: În prezent, din cei peste 40.000 de mineri care lucrau în Valea Jiului în 1996, au rămas mai puțin de 4.000, iar numărul lor scade în continuare. Doar patru exploatări miniere mai sunt funcționale în prezent, iar importurile de cărbune depășesc cu mult producția pe care o livrează unitățile aflate în funcțiune, ne informeasză reporterul nostru, Ilie Pintea/aburtica/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 august