În Beirut, unitățile medicale sunt depășite de numărul mare de răniți

În Beirut, unitățile medicale sunt depășite de numărul mare de răniți, iar multe spitale au fost distruse sau avariate. Explozia uriașă de marți a făcut cel puțin 137 de morți și aproape 5.000 de răniți. Și cu peste 300.000 de sinistrați în urma exploziilor devastatoare de marți, Libanul s-ar putea confrunta cu o criză sanitară comparabilă cu cea din timpul Războiului Civil. Furia populară, manifestată în stradă în ultimele luni, s-a amplificat, iar oamenii vor plecarea de la putere a actualilor lideri, pe care îi acuză de corupție și incompteneță. Ieșiți la proteste și ieri, libanezii au cerut ajutorul preşedintelui Franței, Emmanuel Macron, primul lider străin care vizitează capitala Beirut după explozia de marți. Întâmpinat de o mulțime de oameni, pe una din străzile cele mai deteriorate din oraș, preşedintele francez a promis ajutoare masive, dar cu condiția ca în țară să fie făcute reforme rapide.
Emmanuel Macron: Responsabilitatea preşedintelui și a guvernului libanez este imensă – este vorba despre punerea la punct a unui pact cu propriul popor, în următoare săptămâni. Această schimbare profundă este cea așteptată de oameni. Liderii, forțele politice libaneze trebuie să facă demonstrația capacității de a răspunde așteptării oamenilor.
Realizator: O conferință a donatorilor pentru Liban ar urma să fie organizată în următoarele zile. Pagubele din Beirut sunt imense și depășesc, potrivit ultimei evaluări, 17 miliarde de euro./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 august