Ministrul rus de finanţe a comentat ratingul de credit acordat Rusiei de Agenţia Fitch

Ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, a comentat decizia Agenției internaționale de rating Fitch, care a confirmat ratingul de credit suveran al Rusiei la BBB, cu perspectivă stabilă, pe termen lung în moneda străină la gradul de investiții BBB. Amintim că Agenţia de evaluare financiată Fitch a evaluat la BBB ratingul de credit pe termen lung în monedă străină, se arată într-un comunicat transmis de Fitch. Potrivit comunicatului de presă al Agenției internaționale de rating Fitch, ratingul prestabilit de emitent pe termen scurt a fost confirmat la ratingul F2.
În luna mai, Fitch și-a redus prognoza pentru o scădere a PIB-ului Rusiei pe anul 2020. În luna ianuarie, agenția internațională de rating Standard & Poor’s a confirmat ratingul suveran al Rusiei la BBB – cu perspectivă stabilă.
„Confirmarea ratingului de ţară al Rusiei ia în calcul consolidarea fiscală efectuată cu succes şi stabilizarea scenei politice interne, pe fondul perspectivei slabe a creşterii economice, deficienţelor structurale şi expunerii la riscul unei noi deteriorări a situaţiei din lume”, astfel a explicat ministrul rus decizia Fitch.
„Fitch anticipează că procesul de consolidare fiscală va continua în anii 2020 şi 2021, într-un ritm mai puţin alert, iar Rusia nu va intra la mijlocul acestui an în procedura de deficit excesiv”, a concluzionat ministrul rus de finanţe. „Confirmarea ratingului BBB al Rusiei indică stabilitatea structurii macroeconomice ruse”, a declarat ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov.
„Considerăm corectă decizia Fitch Ratings de a confirma ratingul de credit pe termen lung al Rusiei cu privire la datoriile în valută străină la nivelul BBB, cu perspective stabile, deoarece are dovezi suplimentare că structura macroeconomică construită în Rusia rămâne stabilă chiar și într-un mediu extern de turbulent”, a mai adăugat ministrul, citat de Agenţia de presă RIA NOVOSTI.
Siluanov a explicat că, atunci când a compilat ratingurile țărilor CSI, agenţia a redus în cele mai multe cazuri ratingul sau a agravat prognoza./vdraguta/pvelisar

(www.russian.rt.com – 8 august)