ZIUA MARINEI ROMÂNE, sărbătorită altfel, la 160 de ani

Statul   Major   al   Forțelor   Navale   continuă   tradiția   sărbătoririi   Zilei   MarineiRomâne, manifestările fiind adaptate noilor condiții impuse de contextul pandemiei provocată de noul coronavirus SARS CoV-2. Ediția din anul 2020 a Zilei Marinei  Române este dedicată împlinirii a 160 de ani de la înființarea  Forțelor Navale  Române  și, spre deosebire de  alți  ani, se  va desfășura cu precădere în mediul online, în perioada  5-15 august.

Vor fi, de asemenea, planificate și defilări ale navelor pe mare și pe Dunăre, la Constanța, Brăila și Tulcea. Pe pagina   oficială   de  Facebook   a   Forțelor  Navale,   începând   de  miercuri,  5 august, vor fi lansate concursurile tematice „Marea în culori” (concurs de fotografie digitală) și „Ce fac Forțele Navale Române pentru tine?”, precum și proiectele virtuale „Lecția de istorie”, „Oameni  în uniformă de marină” și „Portret de marinar, schimb de generații”, care vor oferi publicului posibilitatea de a interacționa și de a-i cunoaște mai bine pe marinarii militari.

Ziua   tradițională   a   porților   deschise   se   va   desfășura   tot   în   mediul   online duminică, 9 august, când reprezentanții Marinei Militare Române vor prezenta, pe pagina oficială de Facebook, tururi virtuale în porturile Constanța, Brăila, Mangalia și Tulcea. Anul acesta nu va lipsi din program nici Muzica Militară a Forțelor Navale, care  va susține  recitaluri ce  vor  putea fi  urmărite, de asemenea, tot pe  pagina de Facebook a FNR.

Sâmbătă,  15   august,   va   avea   loc   defilarea   navelor   militare   pe   mare,   de   la Constanța la Midia, între orele  11.30 și 13.30, iar pe Dunăre, la Brăila și la Tulcea, navele militare fluviale vor saluta publicul în intervalul orar 10.00 și 11.00.

Adelina Boboc