Revista presei internaţionale – 11 august

RADOR, 10 august – O serie de noi evenimente semnalate în diverse țări ale lumii par să fi redus întrucâtva prezența în ziarele străine a crizei provocate de pandemia noului coronavirus.

Unul dintre aceste evenimente este arestarea unui magnat al presei din Hong Kong în conformitate cu recenta lege adoptată în China pe tema securității naționale. Un cotidian din Hong Kong, South China Morning Post, relatează că “Jimmy Lai, proprietarul tabloidului Apple Daily, a fost arestat împreună cu cei doi fii ai săi și cu alți opt angajați ai aceluiași ziar pentru încălcarea legii de securitate națională și pentru fraudă“. Potrivit aceluiași ziar, Nigel Adams, ministrul pentru relațiile cu Asia din Foreign Office (Ministerul britanic de Externe), a declarat pe Twitter următoarele: ‘Libertatea presei trebuie menținută. E încă o dovadă că legea securității naționale este folosită ca pretext pentru a închide gura opoziției‘. Din China continentală, informațiile despre eveniment sunt laconice. Agenția oficială de presă Xinhua transmite doar că “poliția din Hong Kong a arestat cel puțin șapte suspecți pentru presupuse ciocniri cu forțele de ordine și pentru conspirație la fraudă, iar printre ei se numără și Jimmy Lai, un instigator al protestelor din Hong Kong“. ‘Mă așteptam să vină și ziua asta, dar nu credeam că o să se întâmple chiar acum, după sancțiunile impuse de Statele Unite’, a declarat un jurnalist de la Apple Daily, ziarul lui Lai, pentru cotidianul american The Washington Post.

Libanul continuă și el să rămână în atenția presei internaționale prin dezastrul provocat de recenta explozie de la Beirut. “Libanul în criză pe fondul unui șir de demisii ministeriale“, titrează cotidianul american The Wall Street Journal. Ziarul libanez L’Orient-Le Jour informează că, “atât în guvern, cât și în parlament, demisiile se succed una după alta . Ziarul precizează că, “ieri (luni), și-au prezentat demisiile ministrul justiției, cel al finanțelor și o deputată, iar ministrul economiei s-a arătat și el dispus să demisioneze “. Un alt ziar libanez, The Daily Star, afirmă că, “potivit declarațiilor ministrului muncii, și premierul Hassan Diab ar fi putut demisiona în scurt timp“. Dar în ziarul francez Le Monde, populația se arată mai degrabă scârbită. Un demonstrant care a participat la protestele din ultimele zile declară: “Nu mai avem altceva de făcut decât să ieșim în stradă. Beirutul a fost distrus. Oamenii sunt la capătul puterilor “. Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, are însă alte vederi. În ziarul israelian The Jerusalem Post, Gantz afirmă: ‘Deși liderul mișcării Hezbollah, Hassan Nasrallah, este pentru israelieni cel mai mare pericol dinspre Nord, tot Nasrallah este și pericolul din interior al Libanului… gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă incidentul s-ar repeta cu armament iranian prin satele libaneze‘.

În sfârșit, după cum era de așteptat, presa internațională nu a dat uitării nici recentele alegeri prezidențiale din Belarus. Iată, fără alte comentarii, citate din diverse ziare și din declarații ale altor organe de presă internaționale. “Cozile de la secțiile de votare se întindeau pe kilometri întegi. Oamenii aceia nu erau nerăbdători să voteze pentru autorități. De milă, lor li s-a aruncat un os cu 6% din voturi în sprijinul Svetlantei Tihanovskaia (potrivit rezultatelor preliminare). Oamenii s-au simțit insultați “, opinează cotidianul rusesc Komsomolskaia Pravda. “Îmi exprim solidaritatea față de cei care au căzut victimă represiunilor din Belarus. Alegătorii i-au retras deja încrederea președintelui Lukașenko. Soarta lui Ianukovici (fostul președinte ucrainean) îl paște și pe Aleksandr Grigorievici Lukașenko “, afirmă parlamentarul rus de extremă-dreaptă Vladimir Jirinovsli, citat de ziarul independent The Moscow Times. “Poliția și protestatarii se ciocnesc pe străzi în timp ce Lukașenko este declarat învingător “, titrează cotidianul britanic The Independent. “Pe fondul unor mari proteste, comisia elctorală îi acordă președintelui belarus Lukașenkp o victorie zdrobitoare “, notează și ziarul spanioll El Pais. Iar cotidianul Italian Corriere della Sera transmite telegrafiic: “3000 de arestări în cursul nopții. ‘Protestele sunt telecomandate din străinătate’, acuză Lukașenko. Din Germania, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel se îndoiește de caracterul democratic al alegerilor“. Și tot în Corriere della Sera, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, subliniază: “În Europa nu este loc pentru cei care trec la represalii și reprimă violent niște proteste pașnice. Cer autorităților ca voturile să fie corect numărate și publicate“.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR11