PORTRET: Madonna – de la sărăcie şi moravuri uşoare, la strălucire şi celebritate

de Răzvan Moceanu

Duminică, 16 august, cântăreața, actrița de teatru şi film, producătoarea, compozitoarea şi scriitoarea americană Madonna împlineşte 62 de ani.

Diva care a dominat lumea internaţională a muzicii pop din ultimele decenii, personalitate complexă, egoistă, meditativă, strălucitoare şi întotdeauna extrem de talentată şi, deopotrivă controversată, Madonna a câștigat nu mai puţin de şapte premii Grammy şi alte 24 de nominalizări, două Globuri de Aur şi 5 premii MTV Video Music Awards.

Însă toate acestea au pornit de la anii trişti ai copilăriei, de la moartea mamei sale atunci când ea avea doar cinci ani şi au continuat cu viaţa dificilă trăită alături de ceilalţi şase fraţi, de la ani marcaţi de sărăcie cruntă – în care au existat perioade în care cunoscut foamea, drept urmare a scotocit după mâncare prin gunoaiele din New York – şi anii adolscenţei, în care viaţa sa s-a derulat nu după cele mai lăudabile moravuri.

Madonna se află în topul celor mai controversaţi artişti din istorie, însă este şi cântăreața cu cele mai mari vânzări din istorie, cu peste 300 de milioane de albume, în întreaga sa carieră. Este considerată una dintre cele mai sexy cântăreţe din istorie, are la activ un număr impresionant de poveşti de dragoste, este mama a nu mai puţin de şase copii, din care patru au fost adoptaţi din Malawi şi a devenit autoarea unor acte de caritate de o generozitate rar întâlnită.

1990/ AFP PHOTO / MARK ROBINSON

Madonna Louise Vertonica Ciccone s-a născut la 16 august 1958, la Bay City, în statul Michigan, Statele Unite ale Americii, într-o familie de emigranţi, mama ei, Madonna Louise Fortin având origini franco-canadiene, iar tatăl, Silvio Anthony Ciccone fiind un inginer cu origini italiene.

Madonna și-a petrecut primii ani de viaţă la Pontiac, o suburbie a orașului Detroit, însă, în decembrie 1963 avea să cunoască o dramă, mama sa trecând la Domnul în urma unor suferinţe cumplite provocate de cancerul la sân. Micuţa avea să rămână în grija tatălui, care avea să se recăsătorească cu menajera familiei, pe nume Joan Gostafson.

A fost obligată să-şi petreacă adolescenţa schimbând scutece şi şorţuleţe – fiindcă a crescut alături de alţi şase fraţi – şi a suferit fiindcă nu avea niciodată haine drăguţe pentru a ieşi în oraş ca toate celelalte fete de vârsta ei.

Madonna a fost îndemnată de tatăl său să ia lecţii de pian, însă după câteva luni de studiu, ea l-a convins pe tatăl său să o lase să mearga la balet. Primul său profesor, Christopher Flynn, devenit şi mentor, avea însă să o ducă în discoteci frecventate de homosexuali, lucru care avea să se reflecte mai târziu inclusiv în stilul abordat de solistă.

În copilărie, Madonna a devenit fascinată şi de filme și staruri. Artista avea să declare peste ani: „Le iubeam pe Carole Lombard, Judy Holliday și Marilyn Monroe. Erau incredibil de amuzante… și mă regăseam în ele… cu inocența mea.”

AFP PHOTO BERTRAND GUAY / AFP PHOTO / BERTRAND GUAY

A frecventat cursurile școlii Rochester Adams High School, unde s-a remarcat atât prin rezultatele școlare cât şi prin prestaţia ei din trupa de majorete a şcolii. Era o tânără foarte inteligentă, cu un IQ estimat la 140.

La doar 12 ani era la curent cu tot ceea ce alţii află pe la 20 de ani, iar la vârsta de 14 ani, a început să ia lecţii de dans, cu toată opoziţia tatălui ei, avându-l ca profesor pe Chrystopher Flynn.

Când împlinise deja 18 ani, a pozat goală pentru un fotograf celebru, Bill Stone, apoi, în anul 1978 a fost admisă la Facultatea de Dans din Michigan.

La o petrecere a întâlnit un muzician de culoare, pe nume Steve Bray, care a cooptat-o în mica lui orchestră de R&B.

În anul 1979, cu doar 35 de dolari în buzunar, Madonna se mută la New York, pentru a urma o carieră de dansatoare.

/ AFP PHOTO / FREDERIC BROWN

La sfârșitul anilor ’70, începutul anilor ’80, Madonna a fost iubita lui Dan Gilroy, cu care fondase trupa Breakfast Club, apoi a mai avut relații cu Stephen Bray, un colaborator al ei, cu pictorul Jean-Michel Basquiat, cu DJ-ul Mark Kamins și cu muzicianul Jellybean Benitez.

Madonna a demonstrat că era o dansatoare desăvârşită, era extrem de ingenioasă în alegerea poziţiilor pentru fotografiat, însă, tot în această perioadă a trăit în locuri sordide şi a cunoscut şi foamea extremă, drept urmare a scotocit după mâncare prin gunoaiele metropolei americane.

A lucrat, pentru o vreme, la gogoşeria Dunkin’ Donuts, iar mai apoi a devenit model, în paralel studia dansul cu Martha Graham şi Pearl Lang şi făcea parte dintr-o companie de dans modern.

Ethan Miller/Getty Images/AFP

A cântat apoi prin cluburi, iar în 1982, întemeiează formația muzicală Breakfast Club, în cadrul căreia a fost bateristă și cântăreață.

După ce pleacă din formație, Madonna pornește un nou astfel de proiect, numit Emmy, iar în același an, un demo cu vocea ei ajunge la un producător al casei de discuri Sire Records, iar după puțin timp apare piesa „Everybody”, primul single al cântăreței.

Au urmat piesele „Burning Up” și „Holiday”, cel din urmă fiind primul ei single care intră în topul Billboard Hot 100.

În 1983, apare pe piață albumul său de debut, Madonna, care primește aprecieri pozitive, piesele „Borderline” și „Lucky Star” intrând în top 10, iar albumul urcând până pe locul 8 în topul din S.U.A.

Este perioada în care Madonna crează un stil vestimentar, definit prin bluze din dantelă, fuste purtate peste pantaloni, bijuterii cu teme creștine – mai ales crucifixuri -, părul vopsit, dând naştere curentului „Madonna wannabe”, care a influenţat multe tinere în perioada anilor ’80 ai secolului trecut.

În 1984, apare cel de-al doilea ei album, Like a Virgin, cu care ajunge pe locul întâi în S.U.A., iar piesa care a dat tilul albumului – cu care a rămas timp de șase săptămâni în Billboard Hot 100 pe locul 1, a devenit primul ei hit în clasamentul american – va fi interpretată de Madonna la MTV Video Music Awards, unde cântăreața iese dintr-un tort îmbrăcată într-o rochie de mireasă, stârnind controverse datorită coregrafiei provocatoare. Pe acest album s-au aflat şi alte piese care au devenit celebre, „Material Girl”, „Angel” sau „Dress You Up”. „Like a Virgin” avea să fie plasat, de către National Association of Recording Merchandisers și Rock and Roll Hall of Fame în topul celor „200 albume decisive ale tuturor timpurilor”.

În anul 1985, Madonna apare într-un rol episodic în filmul „Nebun după tine” interpretând rolul unei cântărețe de bar, iar de pe coloana sonoră a peliculei sunt de remarcat piesele „Crazy for You” și „Gambler”, prima dintre ele cu un succes imens în Australia, Canada și Statele Unite.

În iulie 1985, Madonna este distribuită în rolul principal în filmul „Căutând-o pe Susan”, pentru promovarea producţiei artista lansând melodia „Into the Groove”, devenită primul hit clasat pe locul 1 în Marea Britane al artistei.

(Photo by BERTRAND GUAY / AFP)

În același an Madonna se căsătorește cu actorul Sean Penn pe care-l cunoscuse pe platourile de filmare ale videoclipului „Material Girl” și realizează primul ei mare turneu american, The Virgin Tour. Spectacolele sale, întâmpinate de critici uneori vehemente din partea specialiştilor, se desfăşurau cu sălile arhipline, fiind mai mereu nevoie ca următoarele show-uri să fie mutate în săli mai încăpătoare.

Tot în anul 1985, două reviste de peste Ocean au publicat fotografii nud cu artista, realizate la sfârșitul anilor ’70, acest demers ajutând şi mai mult la creşterea popularităţii artistei.

În anul 1986, artista lansează albumul „True Blue”, care va deveni cel mai bine vândut album al ei din toate timpurile, cu peste 19 milioane de exemplare comercializate în întreaga lume. „True Blue” a ajuns pe prima poziție în topurile muzicale din nu mai puţin de 28 de țări – un fapt fără predcedente până atunci -, iar faima mondială a artistei atinge cele mai înalte culmi. Albumul cuprindea piesa „Papa Don’t Preach”, primită cu puternice controverse, dar şi cu o nominalizare la premiile Grammy, „La Isla Bonita”, a cunoscut un succes enorm, ocupând locul 1 în topurile din Austria, Elveția, Franța, Germania şi Marea Britanie, iar „True Blue” și „Open Your Heart”, au cunoscut, de asemenea, o popularitate uriaşă.

Tot în 1986, Madonna debutează în teatru, în piesa „Goose and TomTom”, regia Gregory Mosher, în rolul Lorraine, la Mitzi Newhouse Theatre, Off-Broadway, New York, în care a jucat alături de Sean Penn.

/ AFP PHOTO / FILES / MAX NASH

În anul 1988, cântăreața divorțează de Sean Penn şi renunță pentru un an de zile la cariera muzicală, lansând doar un album cu piese remixate, „You Can Dance”.

În 1989, Madonna lansează albumul „Like a Prayer”, foarte apreciat de critica de specialitate, rezervată până atunci, iar prestigioasa publicaţie „Rolling Stone” îl caracterizează ca fiind „aproape de artă”. Cu „Like a Prayer”, Madonna a devenit primul artist cu trei albume de studio consecutive clasate pe locul 1 în Billboard 200, după seria de opt produsă de Rolling Stones între anii 1971-1981.

Cu acest prilej, Madonna a lansat şi videoclipul piesei „Like a Prayer”, care prezintă scene în care cântăreața apare având o relație amoroasă cu un sfânt de culoare și în care sunt incendiate mai multe cruci, stârnind mânia bisericii. Cu toate acestea, puternicul mesaj de condamnare a rasismului lansat în videoclip a fost apreciat de public, producţia video rămânând, totuşi, una dintre cele mai şocante care a fost filmată vreodată.

În anul 1990, Madonna interpretează rolul Breathless Mahoney în filmul „Dick Tracy”, în care joacă alături de Warren Beatty, Al Pacino, Dustin Hoffman și Dick Van Dyke, un moment care îi va prilejui artistei o nouă relaţie amoroasă, cea cu actorul Warren Beatty. Muzica din film a dat naştere unui nou disc al artistei, „I’m Breathless: Music from and Inspired by the Film Dick Tracy”, pe care a fost inclusă și piesa „Vogue”, unul din cele mai mari hit-uri ale cântăreței și al muzicii pop din întreaga lume.

La sfârșitul anului 1990, în viața Madonnei își face apariția un nou iubit: modelul și actorul porno Tony Ward, care apăruse în clipurile acesteia, „Cherish” (1989) și „Justify My Love” (1990), însă relația lor s-a terminat la începutul anului 1991.

În 1991, pe scena Festivalul de Film de la Cannes a fost prezentat documentarul „În pat cu Madonna”, în care au apărut cele mai bune momente ale turneului mondial Blond Ambition Tour și filmări din culise. Documentarul avea să devină al șaptelea cel mai bine vândut documentar al tuturor timpurilor, cu încasări de aproximativ 15 milioane de dolari.

Tot în 1991, Madonna și-a lansat primul disc de colecție, „The Immaculate Collection”, care a cuprins piese de succes, printre care „Justify My Love” și „Rescue Me”.

Perioada 1991-1993 a fost încărcată în cariera Madonnei, cu filme, videoclipuri și versuri cu conținut sexual explicit. Două videoclipuri din acei ani au atras atenția datorită conținutului sexual foarte explicit: „Justify My Love” și „Erotica”.

În 1992, Madonna primeşte un nou rol în film, în „Liga feminină de baseball”, în care a jucat alături de Geena Davis, Tom Hanks, Jon Lovitz, Lori Petty și Rosie O’Donnell, iar melodia „This Used To Be My Playground”, tema muzicală a filmului, a devenit al zecelea șlagăr al Madonnei clasat pe prima poziție a topului Billboard Hot 100.

În 20 octombrie 1992, Madonna a lansat cel de-al șaselea album de studio, „Erotica”, iar o zi mai târziu a publicat cartea „Sex”, o lucrare cu fotografii de Steve Meisel, în care celebrități ca Isabella Rossellini, Naomi Campbell și rapperul Vanilla Ice apăreau împreună cu Madonna, în ipostaze care înfățișau fantezii erotice ale cântăreței. Lansarea a fost o evidentă mişcare de PR pentru a creşte vânzările albumului, a primit critici foarte vehemente din partea specialiştilor, însă librăriile au epuizat stocurile în timp record, volumul devenind pentru o bună bucată de timp cartea cea mai căutată din lume.

În 1993, Madonna nu găseşte altceva mai bun de făcut decât să apară într-un film erotic, „Body of Evidence”, taxat imediat cu 6 nominalizări la premiile Zmeura de Aur şi catalogat ca „cea mai slabă prestație pentru o actriță în rolul principal”. Madonna avea să fie nominalizată la nedoritul premiu în alte patru situaţii.

Un alt iubit al ei a fost rapperul Vanilla Ice, apoi cântăreața a fost implicată într-o relație și cu baschetbalistul Dennis Rodman și rapperul 2 Pac.

În anul 1996, Madonna joacă în filmul care i-a marcat cariera, „Evita”, în care o interpretează pe prima doamnă argentiniană, Eva Perón, rol pentru care artista a primit Globul de Aur. De pe coloana sonoră a filmului, Madonna a lansat trei melodii, „You Must Love Me”, „Don’t Cry for Me Argentina” şi „Another Suitcase in Another Hall”.

În 1998, după trei ani în care nu a lansat niciun album de studio, Madonna se întoarce cu albumul „Ray of Light”, care prezintă un stil nou, cu influențe de muzică electronică și cu o estetică mistică, influențată de hinduism şi budism și de Cabala. Madonna prezintă teme necaracteristice ei până atunci, precum spiritualitatea, faima și viața de mamă. Albumul îi aduce artistei elogii din partea criticii, trei premii Grammy şi noi piese de succes, „Frozen” și „Ray of Light”.

În 1999 Sting i l-a prezentat Madonnei pe regizorul britanic Guy Ritchie, în urma relaţiei s-a născut al doilea copil biologic al Madonnei, un băiat, Rocco John Ritchie. La 22 decembrie 2000, Madonna și Guy Ritchie s-au căsătorit, în Scoția.

Tot în 2000, Madonna apare în filmul „The Next Best Thing”, coloana sonoră incluzând balada „Time Stood Still” și un cover după melodia clasică a lui Don McLean, „American Pie”.

În anul 2003, Madonna lansează „American Life”, un album cu un mesaj politic și critic, care sprijinea filosofia anti-război, însă al doilea videoclip de pe acest album, intitulat chiar „American Life”, este retras de pe televiziuni chiar de către cântăreață, din respect pentru soldații aflați în război.

În 2006, după ce dăduse semne că se „cuminţise”, în cadrul turneului mondial „Confessions”, în timpul interpretării melodiei „Live to Tell”, Madonna a fost „crucificată” pe o cruce gigantică, iar Biserica ortodoxă și cea catolică au condamnat-o pentru blasfemie, și au cerut ca spectacolele ei sa fie anulate în țări precum Italia sau Rusia.

Madonna nu s-a ţinut departe nici de jocurile politice din Statele Unite. Astfel, în campania prezidențială din 2004, Madonna a fost împotriva alegerii lui George W. Bush ca președinte al Statelor Unite. Artista l-a sprijinit pe democratul Wesley Clark la alegerile prezidențiale din 2004, printr-o scrisoare adresată fanilor, în care spunea: „viitorul copiilor mei este în pericol”.

Agerpres (AP Photo/Thoko Chikondi)

În toamna anului 2006, Madonna și-a exprimat susținerea pentru Hillary Clinton la alegerile prezidențiale din 2008, iar în 2007, după ce a vizionat documentarul lui Al Gore despre încălzirea globală, a declarat că l-ar susține pe acesta, dacă s-ar decide să candideze pentru alegerile din 2008.

În mai 2007, Madonna a lansat piesa „Hey You”, care a devenit imnul concertelor Live Earth, artista interpretând melodia alături de alte trei cântece la un concert de caritate din Londra, iar în octombrie 2007, cântăreața a fondat casa de discuri Live Nation.

În 10 decembrie 2007, în cadrul unei ceremonii, Madonna a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame. Tot în această perioadă, Madonna a regizat primul ei film, „Filth and Wisdom”, și a participat în calitate de producător și scenarist la realizarea documentarului „I Am Because We Are”, care prezintă problemele prin care trec locuitorii din Malawi, regizat, vă vine să credeţi sau nu, de fostul ei grădinar, Nathan Rissman.

În 2008, turneul Sticky & Sweet a stârnit controverse puternice datorită faptului că în timpul interludiului video „Get Stupid”, imaginea candidatului la președinția Statelor Unite John McCain, a fost folosită alături de cea a lui Hitler și Mugabe, iar cea a contracandidatului său, Barack Obama alături de cea a Maicii Tereza, Gandhi și John Lennon.

În 2009, Madonna s-a decis să mai adopte un copil din Malawi. După ce, inițial artista primise dreptul de a o adopta pe Mercy James, o fetiță de patru ani, acesta i-a fost retras deoarece, conform legilor din Malawi, pentru a adopta un copil, tutorele trebuie să locuiască în această țară cel puțin un an. Totuși, Curtea Supremă din Malawi a anulat decizia anterioară, cântăreața reprimind pe 12 iunie dreptul de a o adopta pe Mercy James.

În aprilie 2009, Madonna a donat 500.000 dolari victimelor cutremurului din L’Aquila, Italia, iar în urma cutremurului devastator ce a afectat Haiti în ianuarie 2010, solista a donat 250.000 de dolari americani victimelor, interpretând apoi piesa „Like a Prayer” în timpul teledonului organizat în acest scop de artistul Wyclef Jean.

La 26 august 2009, Madonna a concertat în România, în Parcul Izvor din Bucureşti, în faţa a peste 60.000 de spectatori, un show pentru care onorariul artistei s-ar fi ridicat la circa 2 milioane de euro.

Un fapt inedit s-a petrecut atunci: înainte de a interpreta piesa „You Must Love Me”, Madonna a atras atenția asupra discriminării romilor în Europa de Est, ceea ce i-a făcut pe mulți dintre spectatori să o dezaprobe.

În noiembrie 2016, Madonna a făcut campanie pentru Hillary Clinton în cadrul alegerilor prezidențiale, susținând un concert stradal improvizat la Washington Square Park.

În octombrie 2016, Billboard a desemnat-o pe Madonna Femeia Anului 2016, iar în ianuarie 2018, artista a anunțat că a început să lucreze la al paisprezecelea ei album de studio.

În 2017, Madonna a adoptat două gemene de la un orfelinat din Malawi, unde a fost vizitator permanent timp de mai mulţi ani. Gemenele Estere şi Stella, în vârstă de cinci ani, s-au alăturat astfel celorlalţi doi copii adoptaţi din Malawi, Mercy James şi David Banda, amândoi în vârstă acum de 13 ani. În acelaşi an, tot în Malawi, artista a inaugurat centrul pediatric „Mercy James Pediatric Hospital“, realizat exclusiv din contribuţia artistei, spital care a fost denumit după unul dintre copiii adoptaţi ai vedetei, Mercy James.

Printre proiectele sale viitoare se numără filmul „MGM Taking Flight”, al cărei regizoare va fi, bazat pe memoriile balerinei Michaela DePrince, dar și ecranizarea romanului „The Impossible Lives of Greta Wells” de Andrew Sean Greer.

Cântăreaţa, care a divorţat de regizorul Guy Ritchie în 2008, are acum 6 copii, alături de cei patru adoptaţi din Malawi aflându-se Lourdes, în vârstă de 22 de ani – provenită din relaţia cu antrenorul de fitness Carlos Leon – şi Rocco Ritchie, în vârstă de 18 ani, rezultat din relaţia cu Guy Ritchie.