Comisia electorală de la Bucureşti a aprobat participarea a 18 candidaţi la alegerile pentru funcţia de primar general, printre care se află fostul preşedinte Traian Băsescu şi fostul prim ministru Călin Popescu Tăriceanu – relatează MTI. Conform deciziei Comisiei electorale, pentru cele 49 de posturi de consilieri ai Primăriei Generale pot candida 22 de partide, alianţe politice şi candidaţi independenţi.
La alegerile din 27 septembrie care vor avea un singur tur de scrutin, în toate cele 3.200 de localităţi ale României va ajunge în fruntea primăriei rurale sau orăşeneşti candidatul care obţine cele mai multe voturi, indiferent dacă este vorba sau nu de cel puţin jumătate din numărul acestora.
Candidaţii de la Bucureşti cu cele mai mari şanse sunt independentul Nicuşor Dan, susţinut şi de PNL, fost preşedinte al USR şi, respectiv, actualul edil în exerciţiu Gabriela Firea, politicianul cel mai popular al PSD. Datorită faptului că nu va exista un al doilea tur de scrutin, competiţia lor va putea fi influenţată decisiv de numărul de voturi  obţinute de către ceilalţi candidaţi lipsiţi de şanse.
Participarea lui Băsescu strică şansele lui N. Dan care se consideră “candidatul comun al dreptei”. Fostul preşedinte nici nu neagă că vrea “să dea o lecţie” USR-ului, deoarece au exclus din alianţa electorală formată în jurul lui Dan (PNL-USR) formaţiunea ctitorită de domnia sa, PMP, care luptă pentru depăşirea pragului de acces de 5%.
La rândul său Tăriceanu ar putea lua voturi din partea aceluiaşi PSD împreună cu care a guvernat timp de trei ani ca lider al formaţiunii liberale de stânga ALDE, înfiinţată de persoana sa. Însă Tăriceanu nu vrea “să dea lecţii altora”, candidatura sa înseamnă mai degrabă că a învăţat el însuşi lecţia primită la alegerile europarlamentare de anul trecut, anume că partidul său ar avea şanse de depăşirea pragului electoral doar dacă în lupta electorală el însuşi se va poziţiona în fruntea oştirii trimise în luptă.
Spre deosebire de Băsescu, anul trecut, fiind încă preşedintele Senatului, Tăriceanu nu a candidat pentru funcţia de europarlamentar. În opinia analiştilor politici acestui fapt se datorează că PMP a “intrat” în Parlamentul European, iar ALDE nu.
În afara candidaţilor cu şanse clar evidente şi a participanţilor binecunoscuţi ai politicii române ajunşi în linia a doua, mai candidează la funcţia de primar general al Bucureştiului 10 politicieni ai unor partide neparlamentare şi mai mulţi candidaţi nepoliticieni independenţi care încearcă să câştige popularitate pe această cale – printre aceştia din urmă aflându-se doi actori, un profesor de gimnastică, un controlor de trafic aerian şi un ghid montan. (MTI)
https://index.hu/kulfold/2020/08/26/volt_allamfo_es_volt_miniszterelnok_is_indul_a_bukaresti_fopolgarmester-valasztason
INDEX (Ungaria), 26 august 2020
Traducerea: Imola Stănescu