Shinzo Abe și-a anunțat demisia din postul de premier

Primul ministru al Japoniei, Shinzo Abe, a anunțat blocului aflat la guvernare hotărârea de a demisiona, transmite agenția Kyodo, citând surse din executivul nipon. El își va exercita prerogativele până la alegerea unui succesor.
În ultimul timp mass-media a scris despre înrăutățirea stării de sănătate a șefului guvernului. După cum transmite agenția citată, Abe a confirmat astăzi acest lucru. După cum relatează RIA – Novosti, Shinzo Abe are colită ulceroasă, o inflamație cronică a mucoasei colonului. Această boală a fost cauza demisiei lui Abe în 2007. Starea de sănătate a acestuia s-a stabilizat ulterior, iar în 2012 a fost ales din nou în funcția de prim-ministru.
După cum transmite agenția rusă citată, pe 24 august mandatul său în acest post a depășit 2.799 de zile, fiind cea mai lungă perioadă de timp în care un prim-ministru nipon a ocupat această funcție. Comentatorii politici remarcă faptul că Abe s-a străduit să îmbunătățească relațiile cu Rusia, și-a exprimat în repetate rânduri intenția de a încheia tratatul de pace înainte de încheierea mandatului său. În economie Abe s-a remarcat prin politica sa – care a primit numele de „abenomics” -, precum și prin creșterea impozitului pe consum de până la 10%./snicolau/pvelisar

(www.ria.ru – 28 august)