2020.augusztus 31.

Ma szavaz a parlament a Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott bizalmatlansági indítványról

A rendkívüli parlamenti ülésszak utolsó napján, a két ház együttes ülésén ma kerül sor a liberális kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány vitájára és a szavazásra. Ahhoz, hogy a kormány megbukjon 233 igen szavazatra van szüksége az ellenzéknek.

A PSD vezetői szerint megvan a kormány megbuktatásához szükséges többség Marcel Ciolacu, a párt ügyvezető elnöke szerint az Orban-kormánynak mennie kell. Érvként azt mondta el, hogy két héttel az iskolakezdés előtt a szülők még nem tudják, hogy miként fog zajlani a tanítás, megoldatlan a vendéglátóipar helyzete, a felmérések azt igazolják, hogy a lakosság legnagyobb problémája a munkanélküliség, első helyen pedig a gazdasági válság áll. A dolgok rossz irányba mennek. A PSD, az ALDE liberális alakulat és a Pro Románia párt képviselői és szenátorai meg fogják szavazni a bizalmatlansági indítványt.

Ezzel szemben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban miniszterelnök szerint a kezdeményezés meg fog bukni. A politikus sejtetni engedte, hogy tárgyalt az ellenzék képviselőivel, akik nem fogják megszavazni a bizalmatlansági indítványt. A kezdeményezés ellen voksol majd a PNL, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Népi Mozgalom. Az RMDSZ egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy miként fog szavazni. (Rador Hírügynökség)

Tizenkét határátkelő a román – magyar határon szeptember 1. után is nyitva marad

A magyar hatóságok által bevezetett utazási korlátozásokról beszélt telefonon hétfőn reggel Marcel Vela román és Pintér Sándor magyar belügyminiszter. A megbeszélés eredményeképpen a korábban kijelölt nyolc határátkelő mellett még négy nyitva lesz a román állampolgárok számára. A román belügyminisztérium tájékoztatása értelmében a következő határátkelőhelyeknél lehet közlekedni a két ország között:

  • Pete – Csengersima: nemzetközi személy- és teherforgalom (tranzit);
  • Csalános – Vállaj: nemzetközi személyforgalom (tranzit);
  • Érmihályfalva – Nyírábrány: nemzetközi személy- és teherforgalom (tranzit);
  • Bors – Ártánd: nemzetközi személy- és teherforgalom (tranzit);
  • Gyulavarsánd – Gyula: nemzetközi személy- és teherforgalom (tranzit);
  • Tornya – Battonya: nemzetközi személy- és teherforgalom (tranzit);
  • Nagylak: nemzetközi személy- és teherforgalom (tranzit);
  • Nagylak2 – Csanádpalota autópálya-átkelő: nemzetközi személy- és teherforgalom (tranzit);
  • Nagycsanád – Kiszombor: a határon túl dolgozó munkavállalók számára is;
  • Kürtös – Lőkösháza: vasúti forgalom;
  • Székelyhíd – Létavértes: minden típusú forgalom számára;
  • Nagyszalonta – Méhkerék: a határon túl dolgozó munkavállalók számára is.

A nemzetközi teherforgalom számára nem vezettek be korlátozásokat, az a korábbi feltételek mellett működik továbbra is. A két miniszter megegyezett abban is, hogy a lehető legrövidebb időn belül működésbe helyezik a második borsi határátkelőhelyet, amelyet 2020. szeptember 4-én fognak átadni. Marcel Vela kérésére a két tárcavezető megállapodott abban, hogy szeptember végén tanácskozásra ülnek össze a két intézmény közötti kapcsolatok megtárgyalása érdekében. (Rador Hírügynökség)

A mai nap még igényelhető a mezőgazdasági életjáradék

Holnap lejár a határidő, amikor a jogosultak benyújthatják igénylésüket a csatolt igazoló dokumentumokkal együtt a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségekhez (APIA). Az iratcsomót elektronikus formátumban, vagy személyesen az APIA megyei, vagy helyi kirendeltségeinél iktathatják a gazdák. Az életjáradékot évente egyszer, egy összegben fizetik ki. A kifizetéseket november 30-ig eszközlik, mindig az előző év tartozását egyenlítve ki. A járandóság összegét a Nemzeti Bank által megállapított átlagos valutaárfolyam figyelembevételével határozzák meg. A pénzt postai utalvánnyal, vagy banki átutalással küldik el a jogosultaknak. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR