La Paris începe procesul suspecților acuzați că i-au ajutat pe militanții islamiști să comită atacul terorist de la Charlie Hebdo, din ianuarie 2015

Realizator: La Paris începe procesul a 14 suspecți, acuzați că i-au ajutat pe militanții islamiști să comită atacul terorist, din ianuarie 2015, împotriva revistei satirice Charlie Hebdo. 14 oameni au fost uciși atunci, între care 11 jurnaliști aflați în redacție, doi polițiști din echipa care îi urmărea pe teroriști și alte patru persoane dintr-un magazin evreiesc de la periferia capitalei franceze. Cu detalii corespondenta RRA Daniela Coman.
Reporter: Procesul, al cărui debut a fost amânat din cauza epidemiei de coronavirus, va dura două luni și se va desfășura în condiții sanitare excepționale, pentru că Tribunalul Judiciar din Paris dorește să le ofere posibilitatea de a asista la audieri tuturor celor care doresc – familiilor victimelor și acuzațiilor, presei, publicului larg. În mod excepțional, procesul se va derula în patru săli, pentru a asigura distanțarea fizică a celor prezenți.
Cei trei teroriști care au acționat direct în ianuarie 2015 au fost uciși de forțele de ordine în timpul vânătorii teribile din acele zile. Cei judecați acum sunt presupuși complici ai acestora care ar fi contribuit la organizarea atentatelor. Numai 11 vor compărea în fața instanței pentru că ceilalți trei sunt fugiți în Siria.
Revista satirică Charlie Hebdo a republicat astăzi caricaturile profetului Mahomed, aflate la originea răzbunării teroriștilor islamiști în urmă cu cinci ani.
‘Nu ne vom ascunde niciodată! Nu vom renunța niciodată’ – a explicat directorul săptămânalului, apărut azi-dimineaţă, în ziua procesului, la chioşcurile de ziare, dar și pe internet. Unul dintre cele 12 desene îl arată pe profetul Mahomed purtând o bombă în loc de turban, cu scopul de a denunța agresiunile motivate de religie./rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (2 septembrie)