Revista presei internaționale, 2 septembrie 2020

Scena politică internațiomală nu pare să se lase umbrită de pandemia noului coronavirus, iar, alimentate sau nu în mod spcial,  tensiunile se mențin.

În acest sens, Orientul Mijlociu rămâne zona unor conflicte ce par să se eternizeze. Vizita de luni a ginerelui lui Donald Trump, Jared Kushner, în Emiratele Arabe Unite, i-a provocat acestuia un optimism, pare-se, exagerat. În acest sens, ziarul israelian The Jerusalem Post se arată cât se poate de reținut: “După sosirea în Emiratele Arabe Unite – o vizită în care a fost însoțit și de oficialități israeliene – consilierul Casei Albe, Jared Kushner, a declarat că speră ca și alte țări arabe să-și normalizeze relațiile cu Israelul“. Numai că, notează același ziar, “niciun alt stat arab nu se gândește să urmeze exemplul emiratelor”. Mai mult, The Jerusalem Post afirmă că “multe state arabe au exclus un asemenea demers în condițiile actuale“. În plus, publicația americană Stars and Stripes îl citează pe conducătorul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, care ar fi spus că “recunoașterea statului Israel de către emirate este o pată pe obrazul acestei națiuni, iar emiratele au comis un act de trădare atât la adresa lumii islamice, cât și la adresa celorlalte state arabe din regiune“.

Rămânând în aceeași zonă, nu putem ocoli nici Libanul, unde o recentă explozie la Beirut, capitala țării, nu a făcut decât să agraveze o și așa gravă criză politică și economică. Ziarul libanez Daily Star informează că, ieri (marți,) “forțele de securitate libaneze au folosit o cantitate imensă de gaze lacrimogene ca să îndepărteze zecile de protestari care încercau să spargă baricadele și să intre în clădirea parlamentului“. În ceea ce o privește, Franța nu și-a pierdut interesul față de fosta sa colonie. În mai puțin de o lună, președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a aflat pentru a doua oară în această țară, iar presa franceză i-a urmărit cu atenție pașii. Sosit luni la Beirut, președintele Macron a declarat că, marți, “nu ne vom limita doar să comemorăm  o tragedie, ci și să încercăm să să învățăm toate lecțiile și să ne orientăm spre viitor”, notează revista L’Obs. O altăă publicație franceză, Le Point, informează că “Macron se oferă să găzduiască o conferință de sprijin sub auspiciile Națiunilor Unite“. Referindu-se la același eveniment, ziarul francez de dreapta, Le Figaro, titrează ironic: “Pas-de-deux cu Macron și mișcarea Hezbollah“. Iar Le Monde consideră că Libanul are “o îndelungată istorie de rivalități între puterile străine”.

“Cea mai mare nedreptate este legată de faptul că unii au încercat să-și realizeze ambițiile împingând în față un stat care a existat numai pentru că s-a ascuns în spatele altora. Ne-am săturat de acest joc din umbră. Este comic să apelezi la o țară care nu se poate apăra nici pe ea însăși ca să ataci o putere mondială și regională ca Turcia “. Declarația aparține președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și apare în ziarul elen Kathimerini. Ea demonstrează totodată faptul că estul Mediteranei riscă să devină o zonă de criză. Ziarul turc Hürriyet se arată însă ceva mai pașnic și titrează: “În căutarea drepturilor sale din Mediterana, Turcia pledează pentru dialog“. Același ziar îl citează pe ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, care ar fi declarat: “Am spus întotdeauna că suntem gata să ne așezăm la o masă și să discutăm cu toți cei care se afă în estul Mării Mediterane ca să găsim o soluție pe baza unor împărțiri echitabile a resurselor din zonă“. Dar grecii nu se lasă nici ei mai prejos. În publicația Greek City Times se arată: “Un consilier al lui Erdogan spune că  ‘grecii mor de foame‘ în timp ce în Turcia foametea și sărăcia se agravează“.

În sfârșit, o veste ne stârnește triste amintiri, dar și neliniște. Ziarul satiric francez Charlie Hebdo a anunțat că va publica din nou caricaturile cu Profetul Mahomed. După cum este cunoscut, în 2015, redacția acestui ziar a fost ținta unui atac terorist tocmai din cauza acestor caricaturi, iar săptămâna începută pe 31 august marchează deschiderea procesului intentat unor presupuși complici. Declarația directorului publicației, Laurent ‘Ris’  Sourisseau, este cât se poate de categortică: “Nu ne vom da niciodată bătuți, nu vom renunța niciodată”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR