2020.szeptember 3

A Román Mikróbiológiai Egyesület elnöke szerint az ősszel meg kell kezdeni az oktatást

Alexandru Rafila, a Román Mikróbiológiai Egyesület elnöke úgy véli, hogy az ősszel meg kell kezdeni az oktatást a koronavirus-járvány miatt ajanlott intézkedések tiszteletben tartásával. Rafila szerint a távoktatásnak csak kiegészitő szerepet kell tulajdonitani a hagyományos tantermi oktatásra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.03)

Iskolakezdés előtt a tantestületet felkészitik az új típusú koronavírusos megbetegedések leküzdésére

Néhány nappal az új tanév megkezdése előtt minden iskola tantestületét felkészitik az új típusú koronavírusos megbetegedések leküzdésére, illetve az egyéni és kollektiv védekezésre. A járványhelyzet miatt fokozott a szülők és a tanárok felelőssége. Azt még pontosan nem tudni, hogy a diákok milyen formában kezdik az iskolat. Erre több forgatókönyvet dolgozott ki a kormány, mely szerint minden tanuló hagyományos módon kezdi az iskolát, de úgy is megtörténhet, hogy maximum 15 tanulóból álló csoportokra osztják fel a diákokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.03)

Bogdan Aurescu külügyminiszter munkalátogatáson Izraelben tartózkodik

Izraeli látogatása során Bogdan Aurescu külügyminiszter szerdán Benjamin Netanyahu miniszterelnökkel találkozott és megbeszélést folytatott kollégájával, Gabi Ashkenazival. A tárgyalások során a felek egyetértettek a gazdasági kapcsolatok erősitésének fontosságával és megvizsgálták az új lehetőségeket. Bogdan Aurescu és Gabi Ashkenazi megállapodott egy munkacsoport létrehozásában a közös érdekű területeken a két kormány együttes ülésének megszervezése távlatában. A román külügyminiszter rámutatott, hogy Románia következetesen kiállt, még az Európai Unió szintjén is, a tartós békét meghonositó megoldás felkutatása mellett és a tárgyalások felújitását szorgalmazta a palesztinekkel.Bogdan Aurescut csütörtökön Reuven Rivlin izraeli elnök fogadja, majd Ramallahban a palesztin miniszterelnökkel találkozik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.03)

Klaus Iohannis államelnök ismételten felhivásban kérte a lakosságot az egészségügyi biztonsági intézkedések betartására

Klaus Iohannis államelnök ismételten felhivásban kérte a lakosságot az egészségügyi biztonsági intézkedések betartására, mivel az új koronavirussal fertőzöttek száma egyre inkább növekedik.A védőoltás feltalálásig saját magunk kell vigyáznunk és védekeznünk a virus ellen, fűzte hozzá. Az államelnök egyben megjegyezte, hogy az egészségügyi rendszerek világszerte nagy nyomásnak voltak kitéve és ez alól Románia sem mentesült. Másrészt az államelnök úgy vélte, hogy az új tanévet meg kell kezdeni szeptember 14-én, leszögezve azonban, hogy amennyiben növekszik a koronavirussal ferzőzöttek száma, a hatoságok elrendelik a már használt módszert, nevezetesen a digitális oktatást.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.03)

Gănciulescu Rozália