A murit Jiří Menzel, regizorul ceh care a câștigat un Premiu Oscar

Regizorul ceh Jiří Menzel, câștigător în 1968 al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin cu pelicula „Trenuri bine păzite”, a murit la Praga la vârsta de 82 de ani, după o lungă luptă cu grave probleme de sănătate. Anunțul dispariției regizorului a fost făcut de soția sa, Olga Menzelova, pe Facebook.
Născut pe 23 februarie 1938, Menzel a studiat regia de film la Praga, absolvind în 1962. În anii 1960 a fost unul dintre protagoniștii cinematografiei cehoslovace New Wave, alături de un alt câștigător al Premiului Oscar, Miloš Forman.
„Trenuri bine păzite”, filmat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și bazat pe un roman al scriitorului ceh Bohumil Hrabal, a fost primul lungmetraj al lui Menzel.
Din omonima operă a lui Hrabal este inspirat și filmul „Ciocârlii pe sârmă”, din 1969, început în timpul Primăverii de la Praga și dedicat vieții dizidenților „reeducați” de regimul comunist: terminat după restaurarea sovietică și interzis de autorități, filmul a reapărut după Revoluția de Catifea din 1969 și, apoi, a câștigat Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 1990.
Celelalte filme ale sale, bazate pe cărțile lui Hrabal, sunt „Snowdrop Festival” (1984) și „My Little Village” (1985), care i-a adus o nominalizare la Oscar.
În 1991 a regizat „The Beggar’s Opera”, bazat pe un scenariu al fostului dramaturg ceh disident și mai târziu președinte, Vaclav Havel. În 2006 a filmat cel mai recent film inspirat de Hrabal, „I Served the King of England”./oavram/atataru

(https://www.ansa.it – 7 septembrie)