2020. szeptember 8/ 

A nettó átlagbér növekedett júliusban az előző hónaphoz képest

A nettó átlagbér 74 lejjel növekedett júliusban az előző hónaphoz képest. Az Országos Statisztikai Hivatal által kedde1n közölt adatok szerint a nominális nettó átlagbár 3.372 lejre emelkedett júliusban egyes gazdasági társaságok tevékenységének felújitás nyomán, illetve az átlagnál kisebb jövedelemmel rendelkező alkalmazottak elbocsátása révén. A legnagyobb nettó béremelkedést – csaknem nyolc ezer lej – az információ-technológiai szolgáltatásokban könyvelték el, mig a legalacsonyabbat a szállodák és éttermek terén, ahol még az 1.700 lejt sem érte el. A nominális átlagbér 8,1%-al növekedett az elmúlt év júliusához viszonyitva. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.08)

A vasúti dolgozók státuszáról szóló törvény béremeléseket is jelenthet

Az állami vagy magán vasúttársaságoknál dolgozók fizetése legkevesebb 35%-al növekedhet miután a vasúti státuszról szóló törvény megjelent a Hivatalos Közlönyben. E szabályozó rendelkezést két éven át vitatták a Parlamentben, melynek előirásait 12 hónap múlva ültetik gyakorlatba. Megjegyzendő, hogy a vasúti személyszállitás 2023-tól liberalizálják, ami azt jelenti, hogy kölföldi vasúttársaságok is beléphetnek a román piacra.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.08)

Enyhén mérséklődött a fertőzés terjedésének üteme Romániában

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1136 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ami két százalékkal kevesebb az utóbbi két hét átlagához viszonyitva. A járvány kezdete óta diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladta a 97 ezret, közülük csaknem 41 ezer embert – két negatív teszt után – gyógyultnak nyilvánítottak. Kedden újabb 41 koronavírusos beteg haláláról számolt be a GCS. Ezzel 3967-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma, 126 COVID-19-ben szenvedő román állampolgár pedig külföldön vesztette életét. A járvány az utóbbi napokban főleg Bukarestben terjedt, mig a legkevesebb aktív esetet Szilágy (119) és Hargita megyében (128) tartják számon.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.08)

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter Bukarestbe látogatott

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden Bukarestben kijelentette, hogy a kijevi kormánynak nincs szándékában módositani a tanügyi törvényt, amely a ukrajnai román kisebbség elégedetlenségét váltotta ki, mivel a törvény értelmében már nem tanulhatnak anyanyelvükön. A román közszolgálati rádió kérdésére az ukrán miniszter elmondta, hogy a területi-közigazgatási reform, amellyel az ukrajnai kisebbség egyrésze elégedetlen, az ország belügyeihez tartozik és egyetlen államnak sem lehet beleszólása. Bogdan Aurescu román külügyminiszter egyet értett azzal, hogy Ukrajna közigazgatási-területi reformja valóban belügy, de ez nem jelenti azt, hogy e kérdés nem vitatható kétoldali szinten. „Az tapasztaltam, hogy a amikor a közigazgatási struktúráról meghozták a végső parlamenti döntést a különbőző régiókban élő románokat, a lehetőség szerint, egyazon közigazgatási-területi egységbe tömöritették. Ha jól értettem folyamatban van mindenik közigazgatási-területi egység kompetenciájának a megállapitása, ami nagyon fontos, főleg ha  a helyi közösségeknek szánt kompetenciákra gondulunk, beleértve a román nemzetiségű ukrán állampolgárok közösségét is”, hangsúlyozta a román külügyminiszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.08)

Gănciulescu Rozália