Proiect legislativ privind votul românilor din străinătate

Un proiect legislativ depus ieri la Senat în calitate de primă Cameră sesizată prevede că alegătorii români cu domiciliul în străinătate ar putea să își exercite dreptul la vot și la o altă secție decât cea la care sunt înregistrați, dar și că ar putea beneficia de un program de vot prelungit. Alina Stănuță explică.

Reporter: Dacă legea în vigoare prevedea că puteau vota și după închiderea urnelor, la ora 21:00, doar cei care se aflau în sala în care se votează, proiectul propune ca și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare până cel târziu la ora 23:59 să poată vota.

Alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate vor putea să își exercite dreptul de vot pe liste electorale suplimentare și la o altă secție de votare din circumscripția electorală de care aparțin, în cazul în care și-au schimbat recent domiciliul, prevede o propunere legislativă înscrisă astăzi pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Propunerea legislativă a fost înregistrată ieri la Senat în calitate de primă Cameră sesizată și a fost inițiată de liderii deputaților PSD, PNL, USR, PMP, UDMR. Proiectul modifică legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

În forma propusă de inițiator, prin modificările efectuate, actul normativ mai prevede că pe listele electorale suplimentare utilizate în secțiile de votare din străinătate vor fi trecute de către președintele Biroului Electoral al secției de votare persoanele care se prezintă la vot la secțiile organizate în străinătate și care fac dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate./apuscasu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 septembrie