La nivelul economiei româneşti se remarcă o serie de semnale pozitive, a declarat ministrul finanţelor la Forumul Pieţei de Capital

Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a declarat astăzi că guvernul nu avea cum să evite scăderea economică pentru acest an, obiectivul fiind acela de a reduce cât mai mult efectele economice determinate de răspândirea pandemiei de COVID-19. Prezent la Forumul Pieţei de Capital, organizat online, el a adăugat că la nivelul economiei româneşti se remarcă o serie de semnale pozitive.

Florin Cîţu: Obiectivul nostru a fost acela de a diminua efectele negative ale crizei asupra economiei și, dacă ne uităm astăzi la România- versus celelalte țări din UE, la deficitul bugetar stăm mult mai bine și decât estimările, dar și decât ceea ce au alte țări și la ceea ce înseamnă estimarea pentru creşterea economică.

Cum se va termina anul, vom vedea, dar m-am uitat la cifrele pentru consum, de exemplu, comerţul cu amănuntul, revenirea este aproape la nivelul de dinaintea crizei, m-am uitat la investiții, acestea au continuat în criză, avem o contribuție pozitivă a investițiilor în acest moment la dinamica economiei, prețurile în luna august au scăzut, inflaţia este la 2,7, relativ la 4,1, cât era anul trecut și era cea mai mare din UE.

Deci eu cred că în acest context dificil prin care trece omenirea astăzi, România are semne pozitive, are semne bune. Ideea este să treci prin această criză cu cât mai puține cicatrici.

Realizator: Declarație consemnată de redactorul nostru, Iulian Olescu./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 septembrie