Revista presei internaționale – 10 septembrie

Noul coronavirus face în continuare victime, peste 27 de milioane de cazuri fiind confirmate la nivel global, informează presa internațională, urmărind, totodată, și evoluțiile economice și cursa pentru vaccinuri. O veste preocupantă a venit în acest ultim domeniu din Marea Britanie, unde a fost suspendată testarea unuia dintre vaccinuri, ca urmare a apariției unor efecte secundare la un voluntar, anunță The Guardian. În același timp, la un spital din Verona a început experimentarea vaccinului italian anti-Covid, care le-a fost administrat primilor șase voluntari. Totodată, la Moscova a început vaccinarea voluntarilor în cadrul testării vaccinului rusesc anti-coronavirus, scrie Ria Novosti. Pe de altă parte, nouă giganți farmaceutici au semnat un acord prin care se angajează să nu cedeze în fața presiunilor politice și sociale pentru fabricarea unui vaccin anti-Covid-19, până nu sunt îndeplinite toate procedurile de testare clinică, notează El Mundo. Această inițiativă reprezintă un NU categoric în fața politicii administrației președintelui american Donald Trump de a avea un vaccin pe piață înainte de alegerile din noiembrie, detaliază ziarul spaniol.
La nivel european, unul dintre subiectele fierbinți ale verii este cel legat de coridoarele aeriene dintre țările Uniunii, titrează Diario de Noticias. UE trebuie să vorbească la unison și cu reguli clare pentru domeniile călătoriilor și turismului, care în 2019 au reprezentat 22,6 milioane de locuri de muncă, sau 11,2% din forța de muncă totală din UE, și au contribuit cu 9,5% la PIB-ul Uniunii, potrivit datelor Organizației Mondiale a Turismului, explică ziarul portughez. O altă temă asupra căreia Uniunea Europeană trebuie să își aplece atenția este asigurarea de produse esențiale sanitare și medicamente, echipamente IT și altele, a căror fabricare ar trebui să revină în Europa, scrie EUObserver. Independența strategică a Europei este noul nostru proiect comun pentru acest secol, a afirmat președintele Consiliului UE, Charles Michel, citat de publicația de la Bruxelles.
O veste încurajatoare pentru Europa este adusă de Global Innovation Index 2020. Cinci ţări din Uniunea Europeană au intrat în Top 10 al celor mai inovatoare economii ale lumii, conform versiunii Global Innovation Index 2020, anunță site-ul rusesc Euro-Pulse. În fruntea clasamentului este Elveţia, care deţine această poziţie din anul 2011, Suedia se află pe poziţia a doua, locurile cinci, şase şi şapte au revenit Olandei, Danemarcei şi Finlandei, Germania ocupă poziţia a noua, în timp ce Rusia ocupă locul 47, situându-se între România și India, scrie Euro-Pulse.
La rândul lor, piețele emergente au primit, săptămâna aceasta, un nou set de prognoze de creștere de la Fitch Ratings, subliniind în continuare modul în care pandemia de coronavirus împarte națiunile în curs de dezvoltare între oportunități și riscuri, notează Bloomberg. Fitch a crescut prognoza pentru creșterea Chinei în acest an la 2,7%, față de previziunea din iunie de 1,2%, citând succesul țării în stăvilirea pandemiei. De asemenea, agenția de rating a mărit estimările pentru Brazilia, Rusia și Turcia, deși prevăzuse contracții în toate trei, și a prognozat o scădere mai profundă în India, estimând că PIB-ul va scădea cu 10,5%, față de estimarea anterioară de 5%, consemnează Bloomberg.
Marile puteri din G7 au cerut Rusiei să-i aducă urgent în fața justiției pe autorii otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, consemnează Le Monde. Orice utilizare a armelor chimice este inacceptabilă și contrară normelor internaționale, au subliniat miniștrii de externe ai Germaniei, Canadei, Statelor Unite, Franței, Italiei, Japoniei și Marii Britanii, acest atac la adresa liderului opoziției ruse reprezentând încă o lovitură dată democrației și pluralismului politic din Rusia, menționează ziarul francez. Totodată, Germania este gata să ia în considerare sancțiuni împotriva Rusiei, în urma otrăvirii lui Navalnîi, adaugă Le Vif.
În semn de susținere a opoziției belaruse, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European le-a nominalizat pe promotoarele acţiunilor de protest din Belarus la Premiul Saharov „pentru libertatea de gândire”, informează Tass. În același timp, diplomați ai UE au început să stea de gardă 24 de ore din 24 la locuința Svetlanei Alexievici, scriitoare și activistă a opoziției din Belarus, pe fondul temerilor pentru siguranța ei, scrie EUObserver. Au sosit ambasadorii austriac, lituanian și polonez, diplomați de rang inferior ai serviciului extern al UE, precum și diplomați din Cehia, România, Slovacia și Suedia. Neobișnuita gardă diplomatică de la locuința activistei belaruse vine în momentul în care UE se pregătește să treacă pe lista neagră responsabili belaruși vinovați de violențe și de măsluirea alegerilor prezidențiale din 9 august, notează EUObserver.
Președintele american Donald Trump a fost nominalizat drept candidat la Premiul Nobel pentru Pace 2021, ca urmare a eforturilor sale de mediere a recentei înțelegeri dintre Israel și Emiratele Arabe Unite, anunță Newsweek. Nominalizarea a fost înaintată de către Christian Tybring-Gjedde, membru al Parlamentului Norvegiei, explică Fox News, motivând că, după cum este de așteptat, exemplul Emiratelor Arabe Unite poate fi urmat și de alte țări din zonă, acest acord putând aduce o transformare a regiunii Orientului Mijlociu într-un nod de cooperare și prosperitate. Oficialul norvegian l-a mai nominalizat în 2018 pe Donald Trump la aceeași distincție, după întâlnirea liderului american cu omologul său nord-coreean, la Singapore, amintește The New York Post./czaharia/pvelisar

(Cristina Zaharia)