Pelicula „Nomadland” a câștigat Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția

„Nomadland”, pelicula regizată de Chloe Zhao din SUA, a câștigat, sâmbătă seara, Leul de Aur la cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția.
Un film intens, care povestește despre lumea nomazilor, călători la alegere sau din necesitate, care în camperele sau furgonetele lor echipate, traversează Statele Unite, țara din visul care nu se împlinește niciodată pentru ei.
O combinație câștigătoare, cea dintre producătoarea-actriță Frances McDormand și regizoarea americană de origine chineză Chloe Zhao, aflată în legătură directă din orașul Pasadena.
În ciuda miilor de probleme logistice și sanitare post-Covid, Festivalul de Film de la Veneția 2020 a fost un succes, și graţie președintelui juriului Cate Blanchett și prezenței vedetelor, precum Matt Dillon, și el membru al juriului.
Michel Franco, regizorul filmului mexican „Nuevo Orden”, a câștigat Leul de Argint – Marele Premiu al Juriului.
Cupa Volpi pentru cea mai bună actriță a mers la englezoaica Vanessa Kirby, pentru „Pieces of a woman”.
Cel mai bun regizor, japonezul Kiyoshi Kurosawa pentru filmul „Soția unui spion”.
În cele din urmă, două premii italiene: Pierfrancesco Favino a câștigat Cupa Volpi pentru cel mai bun actor în filmul „Padreterno” și, la secțiunea „Orizzonti”, Pietro Castellito pentru cel mai bun scenariu în filmul „I predatori”.

Principalele premii:

  • Leul de Aur pentru cel mai bun film din cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția merge la ‘Nomadland” regizat de Chloé Zhao.
  • Leul de Argint și Marele Premiu al Juriului pentru filmul mexican „Nuevo Orden” al lui Michel Franco.
  • Premiul pentru cel mai bun regizor merge la japonezul Kiyoshi Kurosawa pentru filmul „Wife of a spray”
  • Premiul special al juriului pentru „Dorogie Tovarisc”, regizat de Andrei Konchalovsky (Rusia).
  • Premiul pentru cel mai bun scenariu merge la Chaitanya Tamhane pentru filmul „The disciple” (India).
  • Cupa Volpi pentru cea mai bună interpretare feminină merge la Vanessa Kirby în filmul „Pieces of a woman” de Kornél Mundruczó (Canada, Ungaria).
  • Cupa Volpi pentru cea mai bună interpretare masculină merge la Pierfrancesco Favino în filmul „Padrenostro” regizat de Claudio Noce.
  • Premiul Marcello Mastroianni pentru un tânăr actor merge la Rouhollah Zamani în filmul „Khorshid” de Majid Majidi (Iran).
  • Leul viitorului – Premiul Venezia Opera Prima „Luigi De Laurentiis” merge la filmul „Listen” regizat de Ana Rocha de Sousa (Regatul Unit, Portugalia)
  • Premiul Orizzonti pentru cel mai bun film merge la „Dashte Khamoush” regizat de Ahmad Bahrami (Iran).
  • Premiul Orizzonti pentru cel mai bun scenariu: Pietro Castellitto pentru filmul „I predatori”.

EURONEWS (Italia) – 12 septembrie 2020

Traducerea: Oana Avram