La Washington se vor semna două documente istorice pentru relațiile arabo-israeliene

La Washington se semnează astăzi, sub auspiciile președintelui Donald Trump, două documente considerate istorice pentru relațiile arabo-israeliene: un acord de pace între Israel și Emiratele Arabe Unite și o declarație de intenție în ceea ce privește relațiile Israelului cu Bahreinul.

Reporter: Cele patru țări implicate: Israel, Emiratele Arabe Unite, Bahrein și Statele Unite au convenit să nu publice conținutul documentelor înainte de semnare. Potrivit presei israeliene, se semnează acordul denumit Abraham între statul Israel și Emiratele Arabe Unite și o declarație de intenție cu Regatul Bahrein, deoarece nu a fost suficient timp pentru a întocmi un acord complet.

Se așteaptă ca ceremonia semnării să aibă loc pe peluza sudică a Casei Albe și au fost invitate 1.000 de persoane. Între invitați, magnatul Sheldon Adelson, un susținător al președintelui american, cât și al premierului israelian, directorul Centrului pentru Afaceri Publice din Ierusalim, Dor Gold, care, în calitate de director general al Ministerului israelian de Externe, a deschis o misiune israeliană la Agenția Internațională pentru Energii Durabile de la Abu Dhabi.

Ungaria va fi reprezentată de ministrul de externe Péter Szijjártó, care a fost invitat personal de președintele Donald Trump la ceremonia semnării. Ministrul pentru cooperare internațională din Emiratele Arabe Unite a declarat că acordul istoric cu Statul Israel e un indiciu că suntem dornici de prosperitate în regiune.

Cauza palestiniană rămâne în centrul atenției. Emiratele Arabe Unite au o nouă viziune pentru lumea arabă și pentru Orientul Mijlociu în general, bazată pe coexistența dintre musulmani, creștini și evrei.

Orientul Mijlociu trebuie să fie o regiune, în primul rând, pentru viitorul tinerilor, care nu doresc să poarte bagajul trecutului, a spus Reem Al Hashimi, ministrul pentru cooperare internațională din Emiratele Arabe Unite. Premierul Benjamin Netanyahu va avea o întrevedere în Biroul Oval cu președintele Donald Trump înaintea ceremoniei./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 septembrie