13 tineri pianiști din 8 țări s-au calificat în Etapa a II-a a Secțiunii de Pian de la Concursul Enescu 2020

13 tineri pianiști, dintre cei 55 de concurenți care au participat în prima etapă a Secțiunii de Pian din cadrul Concursului Internațional George Enescu, au obținut majoritatea voturilor membrilor juriului, calificându-se în a Etapa a II-a: Jack Campbell (Marea Britanie), Salih Can Gevrek (Turcia), Anna Grot (Rusia), Kang Tae Kim (Coreea de Sud), Nikolai Kuznetsov (Rusia), Hoyel Lee (Coreea de Sud), Adela Liculescu (România), Yeon-Min Park (Coreea de Sud), Djordje Radevski (Serbia), George Todică (România), Chun Lam U (Hong Kong), Marcin Wieczorek (Polonia) și Feiyang Xu (China).

Etapa I a Concursului Internațional George Enescu 2020, Secțiunea Pian, s-a desfășurat online în perioada 11-15 septembrie. Rezultatele au fost anunțate de către Președintele Juriului printr-o înregistrare video publicată pe site-ul Concursului miercuri, 16 septembrie. Juriul Secțiunii de Pian este format din Cristina Ortiz (Președinte), Dana Borșan, Hyoung-Joon Chang, Philippe Dinkel, Peter Jablonski, Andrei Pisarev, Roland Pöntinen, Josu de Solaun și Zhe Tang.

În mesajul publicat pe site-ul Concursului, pianista Cristina Ortiz, președintele juriului și laureată a Concursului Enescu în 1967, a declarat: „În primul rând, aș dori să felicit toți concurenții pentru curajul și tenacitatea dovedite în pregătire și în găsirea soluțiilor optime de înregistrare a interpretării lor în aceste circumstanțe total neobișnuite. Dăruirea voastră față de muzică impune un adânc respect. Aș dori, de asemenea, să le mulțumesc colegilor mei din juriu, pentru că nu este ușor să alegi doar câțiva dintre 55 de pianiști foarte talentați. Dar a trebuit să alegem. În loc de 12, am decis că 13 pianiști vor trece în Etapa a II-a. Așadar, până când ne vom întâlni la București în luna mai 2021, vă doresc să fiți sănătoși și să vă păstrați în siguranță.”  

Etapa a II-a (eliminatorie) a Concursului Enescu, Secțiunea Pian se va desfăşura în perioada 17-19 septembrie. Înregistrările vor fi disponibile online pe website-ul Concursului www.festivalenescu.ro pentru iubitorii muzicii clasice, începând cu 17 septembrie, de la ora 10.00 (ora României). Rezultatele Etapei a II-a vor fi anunțate de către Președintele Juriului pe site-ul Concursului pe 20 septembrie 2020, la ora 20.00 (ora României).

Concurenții selectați în Etapa a II-a vor participa la Semifinala Concursului de Pian, care va avea loc pe 21 mai 2021 la Ateneul Român, în București. Finala secțiunii Pian va avea loc luni, 23 mai 2021, de la ora 18.00, iar Orchestra Filarmonicii George Enescu va fi dirijată de maestrul John Axelrod.

Este pentru prima dată în istoria Concursului Enescu când primele două etape ale secțiunilor sunt organizate online, această măsură fiind luată pentru a putea derula competiția, în ciuda pandemiei. Pentru a crea o legătură între muzicieni și spectatori, platforma asigură trei butoane cu ajutorul cărora spectatorii pot să aplaude virtual, alegându-și intensitatea și forma reacției. De asemenea, spectatorii pot să scrie mesaje tinerilor muzicieni, pentru a-i încuraja. Accesul la tot conținutul online al Concursului din această perioadă este gratuit. Programul complet este la acest link: https://www.festivalenescu.ro/program.

Mesajul ediției din acest an este „Frumusețe în viață”, iar în contextul pandemiei, Concursul Enescu și-a propus să arate că avem cu toții puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viața și frumusețea. Spotul campaniei este la acest link:

https://www.youtube.com/watch?v=UxuylvvHHWQ

Concursul George Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, și este, astfel, o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat în România. Concursul are patru secțiuni – vioară, violoncel, pian și compoziție – și se situează în top cinci la nivel mondial în peisajul competițiilor de muzică clasică.