Modificări aduse proiectului legislativ privind rectificarea bugetară

Majorarea cu 40% a punctului de pensie începând cu 1 septembrie și creșterea salariilor profesorilor din acest an sunt printre modificările aduse proiectului legislativ privind rectificarea bugetară. Decizia a fost luată în comisiile parlamentare reunite de buget-finanțe, iar liberalii au lipsit de la dezbateri. Actul normativ urmează să fie supus votului final în plenul reunit, cel mai probabil săptămâna viitoare. Social-democrații au explicat că sumele pentru majorarea pensiilor se pot regăsi în măsuri pe care guvernul le poate lua în viitor.

Marius Budău, senator PSD, fost ministru al muncii: Peste două milioane de persoane forță de muncă neocupată. Nu vă rămâne decât să creaţi locuri de muncă. Puteţi lega stimulii de inserție pe creșterea salariilor și, pe cale de consecință, vom avea contribuții mai mari. Creșteți și salariul minim, pentru că acum salariul minim este sub erodarea dată de inflație. Recuperați arieratele, care au crescut cu peste 10 miliarde în acest an, ajungând la peste 25 de miliarde.

Realizator: Premierul Ludovic Orban spune că modificările adoptate astăzi contravin intereselor României. El a precizat că nu crede că raportul comisiilor parlamentare reunite de buget-finanțe va trece la votul în plen și că este hotărât să folosească orice mijloace legale pentru întoarcerea documentului la comisii, însă nu exclude nicio nouă rectificare.

Ludovic Orban: Nu pot să cred că această nenorocire poate să treacă. Provoacă în total un surplus de cheltuieli de 6,3% din PIB, 1,5 pe anul ăsta, și 4,6 sau 4,7, pe baza calculelor, pe anul viitor, deci este de nesuportat. Vom folosi toate instrumentele constituționale și legale pe care le avem la dispoziție, inclusiv o nouă rectificare, ca fiu foarte limpede./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 septembrie