Revista presei internaţionale – 16 septembrie 2020

Europa va înregistra o creștere a deceselor cauzate de coronavirus în lunile octombrie și noiembrie, avertizează Organizația Mondială a Sănătății, citată de presa internațională. Totuși, crede revista Time, este puțin probabil ca nivelul cazurilor, al spitalizărilor și al deceselor să atingă cotele înregistrate în primăvară. Într-un interviu acordat cotidianului italian La Stampa, magnatul american Bill Gates este pesimist cu privire la situația din toamnă în emisfera nordică, dar se declară optimist în legătură cu mai multe vaccinuri promițătoare. Dacă vaccinurile vor fi eficiente, chiar și cu un nivel de vaccinare de 60%, va putea fi oprită răspândirea exponențială a bolii, iar în 2022 pandemia va fi încheiată, a afirmat Gates pentru La Stampa.
În cursa globală anti-Covid-19, Germania își mărește investițiile în căutarea unui vaccin, Berlinul alocând 750 de milioane de euro pentru trei companii locale, pariul total al guvernului german pentru găsirea unui leac ajungând astfel la peste un miliard de euro, scrie The Wall Street Journal. În același timp, Emiratele Arabe Unite devin prima țară, după China, care a aprobat utilizarea unui vaccin candidat chinezesc, urmând exemplul Beijingului, care a aprobat deja trei vaccinuri pentru uz de urgență, menționează The Wall Street Journal. De asemenea, două vaccinuri naţionale și două vaccinuri internaţionale împotriva infecției cu coronavirus sunt în curs de înregistrare în Rusia, iar vaccinul „Sputnik V” a fost deja înregistrat, informează Ria Novosti. O veste încurajatoare vine din Brazilia, una dintre țările cele mai afectate de pandemie. Înaintea apariției remediului, un brazilian în vârstă de 102 ani s-a vindecat de Covid-19, la un secol după ce a supraviețuit gripei spaniole, anunță The Daily Mail.
Pandemia de coronavirus a dat o lovitură majoră economiei europene, mai ales țărilor care se bazează pe turism, constată revista Time, apreciind că economia Uniunii Europene va scădea în medie cu 8,3 la sută în acest an, intrând în cea mai profundă recesiune din istoria sa. Pandemia de Covid-19 a răsturnat rezultatele obținute anterior împotriva sărăciei și a bolilor, potrivit Fundației Bill Gates, citată de The Wall Street Journal. Pandemia a aruncat aproape 37 de milioane de persoane în sărăcie extremă, numărul celor aflați în această situație crescând la nivel global cu 7,1 la sută în acest an, detaliază ziarul american. Cu excepţia Chinei, care a ieşit mai devreme din izolare și a avut o creștere de 11,5%, cele mai mari economii ale lumii au scăzut cu 11,8%, potrivit OECD, aceasta fiind cea mai mare prăbuşire din istoria G20, consemnează Folha din Brazilia. Totodată, scade numărul locurilor de muncă în întreaga Europă, potrivit datelor publicate de Eurostat, citat de publicația cipriotă Economy Today.
Într-un interviu prin videoconferință, acordat ziarului spaniol El Pais, noul procuror european Laura Codruța Kövesi subliniază că Parchetul European, EPPO, este un mijloc de apărare a statului de drept în UE şi îşi exprimă dorința de a crea o instituție independentă, pentru a demonstra că legea este aceeași pentru toată lumea. Alegerea procurorului general european a creat mari așteptări în special în Parlamentul European, cunoscută fiind lupta intransigentă dusă împotriva corupției de către magistratul român, în țara sa, scrie El Pais. Activitatea noului procuror european este crucială pentru credibilitatea UE, mai ales pe fondul unor cazuri de corupție apărute în ultimii ani în Spania, Bulgaria, România sau Malta, al unor scandaluri financiare în Olanda sau Danemarca sau al unor încercări de subminare a legii în Polonia sau Ungaria, comentează El Pais, opinând că noul procuror european duce acum o primă bătălie împotriva birocrației, pentru a obține creșterea alocării bugetare pentru EPPO.
După săptămâni întregi de proteste de stradă, în urma unei realegeri contestate, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a mers în vizită la prietenul său Vladimir Putin, în stațiunea Soci, pe malul Mării Negre, notează Euronews. Pe masa discuțiilor dintre cei doi lideri s-au aflat teme ca energia și comerțul, dar observatorii politici cred că este vorba de o încercare a lui Lukașenko de a găsi sprijin suplimentar pentru un regim instabil, ca și de o tentativă a lui Putin de a spori influența Moscovei, scie Euronews. Oricum, Lukașenko a părăsit întâlnirea cu promisiunea unui ajutor în valoare de un miliard și 300 de milioane de euro din partea Rusiei, precizează Euronews. După ce l-a umilit pe omologul său belarus, președintele Putin l-a încurajat pe acesta să pună în practică reforma constituțională pe care a anunțat-o la jumătatea lunii august, o schimbare care promite să favorizeze amestecul Kremlinului la Minsk, crede Le Temps. Dar, dacă l-ar sprijini pe Lukașenko la nesfârșit, Rusia s-ar afla și ea în fața unor mari riscuri, întrucât acest lucru ar avea o influență a populației din statul vecin, în general prorusă, comentează The New York Times, opinând că Lukașenko este deja terminat ca lider legitim. În același timp, Rusia anunţă exerciţii militare ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, OTSC, în Belarus, în perioada 12-16 octombrie, informează Reuters. Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters, a precizat că şase state membre ale OTSC – Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Tadjikistan şi Kîrgîzstan – vor lua parte la exerciţiile vizând pregătirile şi derularea unor operaţiuni de menţinere a păcii. Totodată, exerciţiile militare dintre Rusia şi Belarus au început în regiunea Brest, lângă graniţa Belarusului cu Polonia, menționează Reuters.
Atmosfera planetei Venus ar putea adăposti viață, anunță o echipă internațională de astronomi, citată de Rai News. Această ipoteză, formulată de decenii, obține acum o confirmare importantă grație observațiilor efectuate cu telescoapele James Clerk Maxwell din Hawaii și Atacama Large Millimetre Array din Chile, explică Rai News, adăugând că, deocamdată, e vorba de ipoteze care trebuie să fie completate cu alte observații făcute de pe planeta noastră și prin trimiterea unei misiuni pe Venus, pentru verificări mai aprofundate. (Cristina Zaharia