Cel mai premiat documentar românesc al acestui an are avanpremiera în parcul natural Văcărești

Realizator: Cel mai premiat documentar românesc al acestui an, ‘Acasă’, în regia lui Radu Ciorniciuc, are avanpremiera astăzi la București, în parcul natural Văcărești, de la ora 19:45 și la Miercurea Ciuc, în curtea cetății Miko, de la ora 18:00. Filmul spune povestea unei familii care a locuit vreme de 18 ani în mijlocul naturii, în Delta Văcărești. Ianna Ioniță a aflat mai multe de la regizorul Radu Ciorniciuc.
Radu Ciorniciuc: Delta Văcărești este un colț de rai. Trebuie doar să ne uităm la el ca la un loc special, ca să îl putem avea și peste mulți ani. Dorința noastră, odată cu acest film a fost să oferim o fereastră de înțelegere asupra unei familii marginalizate până la urmă din orașul nostru, arătând lucrurile cu care familia se confruntă în procesul ei de integrare. Vorbim foarte mult de felul în care noi alegem să trăim viața în București, de faptul că uneori suntem intoleranți. Și mi-aș dori foarte mult ca oamenii după ce văd filmul să-și pună niște întrebări legate în primul rând de felul în care noi alegem ca și comunitate să ne ducem traiul zilnic.
Realizator: ‘Acasă’ face parte din selecția oficială a premiilor Academiei de Film Europene și a obținut premii la festivalurile de film de la Sundance, Salonic, Munchen, Cracovia și Sarajevo. Documentarul va intra de mâine în cinematografele din mai multe orașe ale țării./ahincu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (17 septembrie)