2020. szeptember 18.

Tegnap a parlament pénzügyi szakbizottságai visszautasították a nyugdíjak 14%-os emelésére vonatkozó költségvetési előirányzást és támogatták a 40%-os nyugdíjemelést

Alina Stănuţă, a közszolgálati rádió riportere részt vett a bizottsági vitán és elmondta, hogy 20 támogató és egy ellenszavazattal a képviselők és szenátorok elfogadták a Szociáldemokrata Párt (PSD) azon javaslatát, hogy vessék el a 14% nyugdíjemelésre vonatkozó cikkelyt és így érvényben marad a korábbi szabályozás, ami 40%-os nyugdíjemelést ír elő. A szociáldemokraták elmagyarázták, hogy ennek az intézkedésnek a pénzügyi fedezetét a kormány későbbi intézkedései teremthetik meg.
Marius Budăi, szociáldemokrata szenátor, aki a korábbi PSD-kormány idején munkaügyi miniszter volt elmondta: „Mintegy kétmillió munkanélküli van az országban. Semmi mást nem kell tenniük, mint munkahelyeket biztosítani számukra, emeljék meg a minimálbért, mert a jelenlegit elviszi az infláció és máris megvan a nyugdíjemelés fedezete”.
A szakbizottsági vitán nem vettek részt a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az RMDSZ és a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) képviselői és szenátorai. Jelen volt viszont Claudiu Năsui, aki a PSD javaslata ellen szavazott. Mint elmondta: „Egyetlen ország sem emelte 40%-al egy társadalmi kategória jövedelmét, amelyik ráadásul nagy létszámú anélkül, hogy – nem tudom – talált volna valami rendkívüli kőolaj lelőhelyeket, aranyat, vagy valamit. Mi fog történni, ha ez a törvény valóban életbe lép? Vagy nagy összegű kölcsön a külföldi, vagy a belföldi piacokról, ami természetesen inflációt fog generálni, felőrli az emberek vásárlóerejét, beleértve a nyugdíjasokét, akiket segíteni akarunk”.
A szakbizottságok eldöntötték továbbá a tanszemélyzet alapfizetésének emelését már ez évtől kezdődően, úgy, ahogyan a hatályos törvény ezt előírja. A Nemzeti Liberális Párt frakcióvezetője, Florin Roman nyilatkozatot adott ki, amelyben azzal vádolja a Szociáldemokrata Pártot, hogy „levegőbe röpíti” Románia költségvetését, mert az általa javasolt módosítások 65 milliárd lejes többletet jelentenek. Egyidejűleg bejelentette, hogy a PNL meg fogja támadni a törvényt az Alkotmánybíróságon, mert az veszélyezteti Románia gazdasági stabilitását. (Radio România Actualităţi)

A szülők, diákok és a civil szervezetek képviselői az ösztöndíjak rendszerének szabályozását kérik

A szóban forgó szervezetek azt szeretnék, ha az ösztöndíjakat országosan egységes gyakorlat alapján és azonos összegben folyósítanák a jogosultaknak, s így tiszteletben tartanák a diákok jogegyenlőségének az elvét. Alexandru Manda, a Román Akadémiai Társaság képviselője szerint jelenleg rendszeresen megszegik a tanügyi törvény 82-es cikkelyét. A jelenlegi helyzetet elemezve Manda elmondta, hogy a polgármestereknek mindössze 5%-a ad teljes ösztöndíjat a diákoknak. (Rador Hírügynökség)

Az Egészségügyi Minisztérium beszerezte a szezonális influenza elleni oltóanyagot

Az oltások első, 330.000 dózist tartalmazó részletét már ki is szállították a megyei egészségügyi igazgatóságoknak (DSP). Amint arról Alina Darie, a közszolgálati rádió Vaslui megyei tudósítója beszámolt, az oltásokat ingyen adják be a családorvosi rendelőkben. Vaslui megyébe 9.200 dózis oltás érkezett. Ezek legnagyobb része rövidesen kikerül a családorvosokhoz. A Vaslui megyei DSP jelenleg arra vár, hogy megkapják az oltások szétosztásának módszertanát. Elsőbbséget élveznek azok a személyek, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ugyanakkor megkapják az oltásokat a fekvőbetegeket ellátó kórházak orvosai és ápolói is. (Radio România Actualităţi)

Mától kezdődően kapják meg a segélyeket az aszálykár sújtotta gazdák

Az ország délkeleti részét sújtó aszály jelentős terméskiesést okozott a gazdáknak. Ugyanakkor az állattenyésztés is megsínylette a kevés csapadékot, mert még a fű sem nőtt bizonyos területeken, így nehézségekbe ütközött az állatok takarmányozása. A kialakult helyzetet Adrian Oros mezőgazdasági miniszter is elismerte, aki bejelentette, hogy a jövő héttől kezdődik az állattenyésztők támogatása is. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador