2020. szeptember 21

Az egészségügyi miniszter a szezonális influenza elleni oltás fontosságára figyelmeztet

A koronavírus járvány erőssége nem csökkent Romániában. Az elmúlt 24 órában végzett minták 9% hozott pozitív eredményt, s a hatóságok 1231 új fertőzést regisztráltak. Jelenleg 7120-an vannak kórházban, közülük 470-en az intenzív terápiás osztályokon.

A szaktárca ismételten felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy tartsa be a vírus terjedésének megakadályozását szolgáló egészségügyi előírásokat. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter felhívta a figyelmet a szezonális influenza elleni oltás szükségességére azért, hogy az ne halmozódjon egy esetleges koronavírus-fertőzéssel. A miniszter hangsúlyozta, hogy az oltóanyag szállítmányok első részlete már megérkezett, s ezekből a nagyobb kockázatnak kitett személyek, így a tanárok is részesülnek.

Nelu Tătaru: „Három millió dózis influenza-elleni oltást vásároltunk. Az első szállítmányok szeptember 15-én megérkeztek, ezeket szétosztottuk a megyei egészségügyi igazgatóságok (DSP) és a családorvosok között. A nagyobb kockázatnak kitett személyek csoportján kívül ezen az őszön és a tél elején – a járvány erősségétől függően – védőoltásban részesítjük a tanszemélyzetet is. Mi három millió dózist vásároltunk, de lehetőségünk van leszerződni ezen felül még egymillió dózist. Tavaly mindössze másfél millió dózist vásároltunk, s ezen felül 500.000 adagot még meg lehetett vásárolni a gyógyszertárakban”. (Rador Hírügynökség)

Felújították a Suceviţa-i Kolostor templomának „Az Úr feltámadása” című belső falfreskóját

A munkálatok értéke négy millió lej volt, amelyet az Országos Restaurálási Programból finanszíroztak. A szóban forgó templom országos történelmi műemléknek van nyilvánítva és szerepel az UNESCO világörökség listáján, mint a moldvai templomok része – hangsúlyozta Bogdan Gheorghiu, művelődési miniszter, aki jelen volt a mű átadásán.

Bogdan Gheorghiu: „Mintegy 1700 négyzetméternyi felújított festményről beszélünk. Ezek a művek sok éve nem kerültek napfényre, mert az évek során megfüstölődtek. Húsz év után – a munkálatok 2000-ben kezdődtek – befejeződött a belső falfestmény teljes felújítása. A képeken bibliai jelenetek egész sora látható. A Románia területén létező festmények közül ezen az egyházi műalkotáson található a legtöbb bibliai jelenet”. (Radio România Actualităţi)

Gyenge esőktől tarkított, meleg időre számíthatunk az elkövetkező három héten

Az időjárás-előrejelzés szerint az ország nyugati és észak-keleti részében meleg lesz az idő. Esők csak észak-nyugaton várhatók. Szeptember 28-tól kezdődően több csapadékra lehet számítani, de az ország keleti része és a hegyvidék ebből is kimarad. Október 5. és 12. között a csapadékmennyiség eléri az évszaknak megfelelő mennyiséget, de csak az ország keleti csücskében. Október közepétől az évszaknak megfelelő időre várhatunk. (Rador Hírügynökség)

Románia Külügyminisztériuma anélkül, hogy minősítené nem tartja megfelelőnek Potűpi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár nyilatkozatát

Egyoldalú történelemszemléleten alapuló nacionalista retorikát lát Potápi Árpád János pénteki nyilatkozatában a román külügyminisztérium. A magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Krónika pénteki lapszámában megjelent interjúban azt mondta, Klaus Iohannis államfő az erdélyi magyarok szavazataival került tisztségbe, de nem viszonozta a támogatást. Potápi a román államfő Erdély vélt kiárusításáról tett áprilisi kijelentését kommentálta. Azt is hozzátette: Klaus Iohannisnak tudnia kell, hogy a szászokat a magyar királyok hívták be az 1200-as évek elején Erdélybe, kiváltságokat, autonómiát biztosítottak a Királyföldnek, amit a magyar uralom idején élveztek. Az erdélyi szászok azonban ezt úgy hálálták meg, hogy a magyar szabadságharcok idején a magyarok ellenségeivel szövetkeztek, és 1918. december 1-je után kimondták a csatlakozást Romániához. „Én nem vártam sokkal jobbat Klaus Iohannistól” – tette hozzá az államtitkár.

Iulia Matei román külügyi államtitkár Potápi szavaira reagálva a Digi24.ro-nak azt mondta, a külügyminisztérium nem szeretné a magyar államtitkár választási kontextusban elhangzott nyilatkozatát kommentálni, annál is inkább, hogy egyoldalú történelemszemléleten alapuló nacionalista retorika áll mögötte, amely mesterséges ellentétet gerjeszt és a jószomszédi viszonyt veszélyezteti. Hozzátette, hogy a román fél ismételten visszautasította ezt a megközelítést.

Mint mondta, a romániai helyhatósági választások előtt ezek a kijelentések nem kívánatos többletjelentéssel is bírnak, és a román fél elutasítja a belügyeivel kapcsolatos nyilatkozatokat. Azt is leszögezte, hogy Potápi Románia elnökével kapcsolatos kijelentései nem helytállóak, ugyanis az államfőt a román állampolgárok választották meg és ő minden román állampolgár elnöke, azoké is akik megválasztották és azoké is, akik nem. Potápi Árpád János egyébként a pénteki interjúban „udvariasan korrektnek” minősítette a magyar-román viszonyt, amelyben sok vitás kérdés van, amit nem sikerült tisztázni, de az benne a legpozitívabb, hogy a budapesti kormány végezni tudja a magyar nemzeti közösség érdekében folytatott munkát. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador