AOAR recomandă prudență și responsabilitate în utilizarea logicii electorale pentru luarea deciziilor de natură economică

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) atrage atenția asupra faptului că marea provocare a României pentru anul 2021 o reprezintă relansarea economiei. Numai în acest mod se vor crea resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor necesare creșterii nivelului veniturilor populației, inclusiv ale pensionarilor.
Generarea unor cheltuieli bugetare nesustenabile, din motive pur electorale, reprezintă un
factor de risc major pentru România.
Chiar dacă alte state ale Uniunii Europene au înregistrat în anul 2020 creșteri mari de deficit bugetar, acestea au fost cauzate de efectele pandemiei și nu sunt, în principal, de natură structurală, precum în cazul României.
Deficitele de 8-9% din PIB, ca efect al pandemiei sau al implementării unor programe de
sprijin pentru economie, cum este situația altor țări europene, sunt total diferite de același deficit determinat de majorarea unor cheltuieli permanente, precum în cazul României.
Piețele internaționale nu tolerează deficite excesive pe termen lung! Toate eforturile de reducere a costului de finanțare al României sunt compromise prin această măsură, Româniaexpunându-se riscului de scădere a rating-ului de țară.
Spirala periculoasă poate continua cu măsuri de la partenerii europeni, afectarea fondurilor
europene alocate României și adâncirea efectelor crizei.
AOAR recomandă prudență și responsabilitate în utilizarea logicii electorale pentru luarea
deciziilor de natură economică al căror cost va fi suportat de întreagă societate și în timp, de generațiile următoare.