Guvernul a prelungit unele măsuri privind sistemul de asigurări de sănătate

Guvernul a prelungit până la sfârşitul anului unele măsuri privind sistemul de asigurări de sănătate, inclusiv a celor pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus.

Printre acestea se numără decontarea cu prioritate a concediilor medicale acordate persoanelor plasate în carantină sau izolare sau acordarea, în continuare, a consultaţiilor medicale la distanţă. Adriana Turea a sintetizat documentul aprobat de Executiv:

Reporter: Până pe 31 decembrie se acordă și se decontează servicii medicale și medicamente tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României pentru tratarea cazurilor COVID-19 și complicațiile acestora. Consultațiile la distanță oferite de medicii de familie și medicii din ambulatoriile de specialitate pot fi acordate în continuare, utilizând orice miljoc de comunicare.

Totodată, medicii de familie vor putea să prescrie până la sfârșitul anului pentru pacienții cronici medicamente restricționate din lista de medicamente compensate și gratuite, adică tratamente ce puteau fi prescrise doar de medici specialiști.

În ceea ce privește acordarea concediilor medicale în cadrul sistemului de asigurari sociale de sănătate, prin actul normativ s-a aprobat menținerea alocării în bugetul gestionată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate a sumelor suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale acordate persoanelor pentru care s-a instituit măsura de carantină sau izolare.

Tot până pe 31 decembrie vor fi valabile biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv cele pentru specialitatea de medicină fizică și de reabilitare, biletele de trimitere pentru analize de laborator și imagistică CT RMN, a recomandărilor pentru echipamente medicale ce susțin funcționarea organismului, precum și a deciziilor de aprobare pentru procurarea acestor dispozitive./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 septembrie