Cancelarul german Angela Merkel consideră alarmantă situaţia actuală a epidemiei de COVID în Europa

Cancelarul Angela Merkel a catalogat drept alarmantă creșterea numărului de infecții cu noul coronavirus în Europa și a avertizat că Germania trebuie să depună toate eforturile pentru a evita o situație epidemiologică precum cea din Franța.
Corespondentul din Berlin – Reporter: Vlad Drăghicescu – „Ceea ce mă uimește este că lucrurile explodează în țările din jurul nostru” – a afirmat cancelarul german Angela Merkel în cadrul unei ședințe a prezidiului Uniunii Creștin-Democrate, partid din care face parte. Numărul de infecții în Europa este îngrijorător, iar Germania trebuie să facă tot ceea ce poate pentru a bloca o creștere exponențială a acestora – a mai spus șefa executivului. Angela Merkel a subliniat că, dacă focarele locale de SARS-CoV-2 nu sunt combătute în mod foarte hotărât iar numărul săptămânal de infecții evoluează ca în prezent, Germania ar putea avea 19.200 de infecții pe zi în perioada Crăciunului.
În opinia cancelarului german, Europa nu dispune de capacitatea lansării unui al doilea pachet de salvare a economiei, grav afectată de pandemie, ce a dus peste tot în lume la scăderea puterii de cumpărare. Marți, Angela Merkel va purta consultări cu miniștrii landurilor federale. În centrul atenției se află, între altele, posibile măsuri mai restrictive pentru petrecerile private, evenimente ce ar favoriza infecțiile. „Avem nevoie de priorități: să ținem economia în mișcare, iar școlile și grădinițele deschise. Fotbalul este acum un element secundar” – a spus Merkel.
Întrebat cum a fost calculată cifra de infecții prognozată de cancelar, purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, a spus că nu poate face precizări despre lucruri discutate în cadru intern de partid.
Germania înregistrează în prezent un pic peste 2.000 de infecții zilnice. În martie, Angela Merkel afirma că între 60% și 70% din populația țării sale se va infecta cu noul coronavirus./cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 septembrie)