2020. szeptember 30

Újrainditják a nemzetközö járatokat a nagyváradi repülőtéren

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal megtette a szükséges lépéseket az európai alapokból finanszirozott támogató intézkedések meghozásáért. Ennek köszönhetően a nagyváradi repülőtéren újrainditják a nemzetközi járatokat London, Milánó, Bologna és Düsszedorf fele. Az oda-vissza légiszállitást hetente kétszer a Ryanair írországi székhelyű diszkont légitársaság biztositja, közölte a román közszolgálati rádió temesvári regionális stúdiója. Az Európai Bizottság augusztusi döntése értelmében egymillió euró állami segélyt hagynak jóvá azon légitársaságok számára, amelyek kinálatában új nemzetközi desztinációk szerepelnek a koronavirus-járvány veszélyének csökkentése érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 30.09)

Törölték az új vonatok beszerzéséért tervezett nyilvános árverést

A Szállitásügyi Minisztériumnak ez alkalommal sem sikerült liciten új vonatokat vásárolnia, mivel a Vasúti Reform Hatóság kénytelen volt törölni a 20 interregionális vonat beszerzése érdekében meghirdetett második árverést is amiatt, hogy a kijelölt határidőig egyetlen egy ajánlatot sem nyújtottak be. Mi több, a 40 új regionális vonat megvásárlására sem sikerült véglegesiteni a szerződést. Az új vonatok beszerzése az európai alapokból finanszirozott program keretében zajlik, de a rendelkezésre bocsátott összeget Románia elveszitheti, ha időben nem irja alá a szerződéseket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 30.09)

Az Alkotmánybiróság a Klaus Iohannis államelnök és a kormány által benyújtott óvás elutasitása mellett döntött

Az Alkotmánybiróság elutasitotta Klaus Iohannis államelnök és a kormány óvását, amelyet azzal a törvénnyel kapcsolatosan nyújtottak be, amely lehetővé teszi, hogy a Parlament jelölje ki az idei parlamenti választások megszervezésének időpontját. Következésképpen, a törvény megfelel az alkotmányos előirásoknak, mig az államfőnek két lehetősége van: kihirdeti vagy újraelemzés végett visszaküldi a Parlamentnek. Mindaddig, amig e jogszabályt nem közlik a Hivatalos Közlönyben a parlamenti választások folyamata a hatályos törvény szerint zajlik, mely értelmében a kormány december hatodikára hirdette meg a választások megszervezését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 30.09)

A törcsvári kastély alkalmazottjainak egyrésze állás nélkül marad

Szerdától munkanélkül marad a törcsvári kastély több mint 120 alkalmazottjának csaknem fele. A koronavirus-járvány miatt az intézmény példátlan válsággal küzd. A kastélyt évente a világ minden sarkából több mint egymillió turista tekintette meg, a járvány miatt azonban az idén mintegy 400 ezren látogattak el, ami a bevétel csaknem 90%-os csökkenéséhez vezetett. Mint Alexandru Prișcu, a tölcsvári kastély igazgatója elmondta: a világviszonylatban elrendelt egészségügyi intézkedések miatt a turisták száma csaknem 64%-al csökkent. „Emiatt a belső piacra kellet fókuszálnunk, de a hazai piac sem reagált egy jó ideig. Júliusban a látogatók száma csaknem 76%-al, mig a bevétel 90%-al zuhant. Igy kénytelenek vagyunk 64-re leszoritani a kastély személyzetének számát”, fúzte hozzá az igazgató.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 30.09)

Klaus Iohannis államelnök az igazságügyi miniszterrel és a miniszterelnökkel folytat megbeszélést

A tervek szerint Klaus Iohannis államelnök szerda délután Cătălin Predoiu igazságügyi miniszterrel és Ludovic Orban miniszterelnökkel találkozik, közölte az Elnöki Hivatal. Ugyancsak szerdán ismerteti az igazságügyi miniszter az igazságügyi törvények javasolt módositásait. Konkrétan, a birók és az ügyvédek jogállását meghatározó törvény, illetve az igazságszolgáltatás és a Legfelsőbb Birói Tanács megszervezését előirányzó jogszabályok módositásáról van szó. Megemlitjük, hogy az államelnök e törvények kiigazitását kérte augusztusban az igazságügyi minisztertől, mivel véleménye szerint a „Szociáldemokrata Párt megcsokkintotta ezeket”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 30.09)

Gănciulescu Rozália, RADOR