Comisia Europeană a anunțat că va înființa un grup de lucru pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale refugiaților din Grecia

În timp ce autoritățile elene au transferat săptămâna aceasta peste 1.500 de migranţi din Lesbos, dar și din alte insule din Marea Egee pe continent, Comisia Europeană a anunțat că va înființa un grup de lucru pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale refugiaților.

Reporter: Michaela Lambrinidou – În urma incediului care a devastat tabăra Moria de pe Insula Lesbos, Comisia Europeană a anunţat că va înființa un grup de lucru așa zisul „Task Force” menit să contribuie la îmbunătăţirea situației de pe Insula Lesbos într-un mod durabil.

Grupul de lucru va implementa împreună cu autorităţile elene un program pilot pentru noi facilități la taberele de primire a migranților. În cadrul noului pact privind migrația şi azilul, grupul de lucru va contribui la asigurarea unei gestionări eficiente a migrației, inclusiv condiții de viață satisfăcătoare, o mai mare certitudine privind proceduri mai rapide, o partajare echilibrată a responsabilităților și o solidaritate mai mare.

Grupul de lucru va lucra în strânsă colaborare cu agențiile Uniunii Europene și organizațiile internaționale la fața locului. Președinte Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că Moria este un puternic memento al necesității de a găsi soluţii durabile la migrație. „Întărim, împreună cu organizațiile noastre din Uniunea Europeană, acordarea de sprijin migranţilor care au rămas fără adăpost în Grecia şi ne așteptăm ca toate statele membre să o susţină. Împreună trebuie să dovedim că Europa gestionează migrația într-un mod uman și eficient.”

În același timp, autorităţile de resort elene au transferat în cursul săptămânii peste 1.500 de migranţi de la Kara Tepe, noua tabără provizorie din Lesbos, dar și din alte insule din Marea Egee, în tabere închise de pe continent, urmând ca numărul total al acestor persoane să depășească 3.000.

În paralel, 10 state membre s-au angajat să ia parte la eforturile de relocare a migranților situați în diversele taberei elene. Comisia Europeană colaborează cu președinția germană pentru a organiza relocarea acestora și în alte state membre din întreaga Uniune. La iniţiativa ministrului adjunct pentru migrație, Giorgos Koumoutsakos, ieri a fost convocată o teleconferință la care au participat miniștrii afacerilor interne din cele cinci ţări de pe prima linie de primire – respectiv Grecia, Cipru, Italia, Spania și Malta.

În acest context s-a făcut un schimb de opinii cu privire la noul pact pentru migrație și azil ş au fost analizate punctele de interes comun a celor cinci. Astfel, cei cinci miniştri responsabili cu migrația și azilul au subliniat că propunerea adusă de Comisia Europeană nu asigură echilibrul între responsabilitate și solidaritate, cei cinci însă au horătât să menţină o atitudine constructivă, stabilă și fermă în cadrul negocierilor dificile ce vor urma asupra noului pact recunoscând totodată însă şi elementele pozitive ale acestuia./lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 octombrie