SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: Dominic Fritz (Profil)

În decembrie 1989 oraşul Timişoara şi cei 300.000 locuitori ai săi au scris o istorie a revoluţiei: La acel moment urma ca un pastor al comunităţii reformate, care făcuse afirmaţii critice la adresa dictatorului Nicolae Ceauşescu, să fie condamnat la domiciliu forţat. Populaţia a încercat să-l apere în faţa Securităţii, iar în cele din urmă această acţiune s-a transformat într-o revoltă cu lupte de stradă şi morţi. După câteva zile, conform legii marţiale, Ceauşescu a fost împuşcat.

Iar acum, în oraşul multicultural aflat în colţul triunghiului dintre România, Serbia şi Ungaria, s-a petrecut din nou o revoluţie – chiar dacă una mică de data aceasta: un german, care după terminarea unei şcoli iezuite din Germania (Schwarzwald) a venit la Timişoara pentru a petrece un an social, s-a îndrăgostit de ţară şi de oamenii ei – şi revenea mereu aici. La început s-a implicat în îngrijirea copiilor fără adăpost, menţinea contactul cu ţara,  vedea marile probleme, corupţia, depăşirea anevoioasă a trecutului, iar în urmă cu un an s-a mutat definitiv la Timişoara.

Duminica aceasta Dominic Samuel Fritz din satul Görwihl din raionul Waldshut a fost ales în funcţia de primar al oraşului. Este o  “incredibil de mare onoare” pentru el, a strigat către susţinătorii săi care jubilau când victoria sa a devenit certă; “acum voi scrieţi istorie. Pentru prima oară în istorie este ales în România un primar care nu are rădăcini pe aceste meleaguri!” Există, totuşi, o tangenţă cu politica înaltă: preşedintele de stat Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului, face parte dintr-o familie de saşi transilvăneni.

Pentru noua sa funcţie specialistul în politică şi administraţie care a absolvit studii în SUA, Marea Britanie şi Franţa, a renunţat la o carieră în Germania: o vreme a făcut parte din echipa ecologiştilor şi în perioada 2016 – 2019 a lucrat pentru preşedintele federal Horst Köhler, în ultima vreme ca şef  al Cancelariei.

În UE este permis ca la alegerile din ţările membre să poată participa şi cetăţenii care nu deţin un paşaport al ţării respective. După cum a afirmat Fritz într-un interviu acordat fostului său ziar local – “Schwarzwälder Bote”, la Timişoara a înţeles, datorită rădăcinilor sale germane şi evreieşti, respectiv similitudinilor de limbă “ce este Europa”. Între timp vorbeşte fără accent în limba română şi, fiind un pasionat muzician care cântă la violoncel şi la pian, a înfiinţat un  îndrăgit cor de muzică religioasă (Gospel). După cum a precizat Fritz, fiind unul din cei opt copii ai familiei sale, a învăţat să lupte, să negocieze şi să încaseze în cadrul unei familii numeroase, iar toate acestea au făcut să devină politician.

De acum, la o distanţă de 1.200 kilometri de Berlin unde a trăit în ultima vreme, doreşte să se arunce cu toată forţa într-o nouă activitate în capitala fostului Banat din  Monarhia austro-ungară. Timp de mai mulţi ani a făcut naveta, a desfăşurat timp de mai multe luni o campanie electorală pentru USR, un partid liberal anticorupţie, iar acum doreşte “să depăşească frontierele” – din mai multe puncte de vedere.

În 2021, Timişoara va deveni Capitala culturală a Europei, iar Fritz vrea “să ridice potenţialul oraşului”, după cum a declarat la Deutsche Welle. Însă înainte de toate vrea să  dezvolte în continuare partidul său proeuropean, USR. La alegerile locale partidul s-a impus în mai multe oraşe mari, cum ar fi Clujul, dar şi la Bucureşti. Alegerile constituie un test în vederea alegerilor parlamentare de la începutul lunii decembrie.

Dominic Samuel Fritz vrea acum să  stabilească nişte obiective: promite o primărie transparentă – şi o politică transparentă. Şi mai promite că la Timişoara “se va scrie din nou istorie”; oraşul urmează să devină “o comunitate fără teamă”. Prin noua revoluţie, afirmă euforic Fritz, a luat sfârşit acea perioadă de tranziţie de 30 de ani, care a început odată cu revolta din Timişoara.

https://www.sueddeutsche.de/politik/profil-dominic-fritz-1.5049943

Autor: Cathrin Kahlweit
Traducerea: Imola Stănescu

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG (Germania) – 30 septembrie