Dormitorul reprezintă mai mult decât o simplă suprafață pe care doar o asortăm cu restul locuinței, el trebuie să fie un refugiu plin de armonie, întrucât aici ne relaxăm, ne odihnim și ne umplem cu energie. Pentru un somn relaxant trebuie să ne detașăm de stresul și oboseala acumulate de-a lungul zilei și să avem parte de liniște, dar pentru toate acestea avem nevoie în primul rând de un pat cât mai confortabil. Pe lângă decorul camerei, patul este cea mai valoroasă piesă de mobilier, care ne îmbie la destindere și revitalizare, fiind cel care va da tonul în amenajarea dormitorului.

Spre surpinderea unora, putem obține referințe sau informații despre personalitatea cuiva doar privindu-i stilul. Dacă vom avea curiozitatea de a observa spațiul de locuit, fiecare cameră ne va dezvălui un alt strat al personalității. Sufrageria sau bucătăria sunt părți pe care le împărtășim cu ușurință cu oaspeții, însă dormitorul este camera prin care exprimăm cel mai deschis cine suntem cu adevărat, întrucât este spațiul cel mai personal și mai intim al vieții noastre. Este unul dintre puținele locuri în care putem lăsa garda jos pentru a ne contopi cu sinele nostru, fără teama de a fi judecați sau criticați.

(Photo by PATRICK KOVARIK / AFP)

Se spune că petrecem în dormitor aproximativ o treime din zi, deci, atunci când  vine vorba de stilul patului, înseamnă mult mai mult decât un simplu recurs estetic. Așa se face că, după felul în care unii oameni decid să își așeze sau să își aranjeze patul, putem afla nebănuit de multe „indiscreții”. Pentru început, că aceia dintre noi care mai găsesc timp să-și facă patul dimineața sunt mai fericiți, mai productivi și mai de succes decât cei care nu au astfel de preocupări. Așadar, pe viitor, dacă aveți ocazia, uitați-vă mai atent la patul unei persoane pentru a descoperi ce secrete ascunde!

 * Modern sau Tradițional – Este destul de ușor să determinați dacă o persoană îmbrățișează opțiunile moderne, minimaliste, cu tehnologie îmbunătățită sau dacă preferă stilul autentic și designul tradițional. Cei care sunt atrași de designul tradițional și de paletele de culori vii sunt persoane care nu doresc să renunțe la rădăcini, ci să valorifice familia și să muncească din greu pentru a menține un echilibru între familie și muncă. Cei care selectează un aspect mai contemporan și modern pentru spațiul din dormitor sunt adesea mai aventuroși, dispuși să se schimbe și încântați de lucruri noi și inedite.

* Spontan sau Planificator – Felul în care este amenajat un spațiu de odihnă poate spune multe despre modul în care o persoană își trăiește, practic, viața. Un spațiu mai strâns, cu absolut totul pus la locul lui, în perfectă ordine, indică un tip organizat, care își planifică fiecare pas al vieții. Dimpotrivă, un spațiu mai haotic și mai dezordonat, unde lucrurile par a fi aruncate la întâmplare, indică o persoană mai spontană, care se lasă dusă de val.

* Introvertit sau Extravertit – Culoarea în care o persoană își amenajează spațiul de locuit ne poate ajuta să determinăm dacă este introvertit sau extravertit. Un introvertit își reîncarcă bateriile și devine energizat de petrecerea timpului singur și în liniște, în timp ce un extravertit își ia energia de la ceilalți, într-o atmosferă socială. Chiar și culorile care indică diferența dintre un introvertit și un extravertit par să le urmeze exemplul. Un spațiu în dormitor înconjurat de nuanțe calde, pline de culoare, cum ar fi portocaliul, galbenul și tonurile de roz, atât de vesele și primitoare, sugerează o personalitate deschisă, comunicativă și prietenoasă. Pe de altă parte, nuanțele blânde și neutre, cum ar fi albastrul, verdele și maroul, care imprimă vibrații calmante și liniștitoare, sugerează mai mult o personalitate introvertită, orientată către propriile trăiri interioare.

* Nevoia de atenție sau „mi-e indiferent” – Culorile feminine și îndrăznețe indică o persoană care dorește să se afle în centrul atenției. Pe de altă parte, o abordare minimalistă a dormitorului spune că persoana este deschisă și directă. Alegerile noastre în materie de decor și palete de culori pot spune multe despre cine suntem cu adevărat, întrucât facem aceste alegeri în funcție de ceea ce simțim și de experiențele anterioare. Trebuie să ținem însă cont și de faptul că, pe măsură ce creștem și evoluăm, personalitatea noastră se dezvoltă. Astfel, păstrarea unui aspect dezordonat în dormitor poate fi cauza somnului insuficient, a sentimentelor de agitație și a lipsei de pasiune și intimitate. Dacă dormitorul nu ne mai alimentează emoțiile, poate că este timpul să-l rearanjăm și să-l redecorăm, pentru a se potrivi stilului și personalității noastre evoluate.

* Preferința pentru paturi generoase – Orice ați face, o faceți la scară mare! Nu vă place să vă încurcați cu lucruri minore și neînsemnate, ci treceți direct la acțiuni importante și complicate. Până și întâlnirile ocazionale la dvs. se pot transforma în reuniuni de proporții. Extravaganța de care dați dovadă și lumina reflectoarelor par să vă urmeze oriunde v-ați deplasa, făcându-vă să savurați momentele de glorie. Ceea ce este cu adevărat de apreciat este faptul că, deși adorați să fiți în centrul atenției, nu veți încerca niciodată să furați ropotul de aplauze al altcuiva. Ba chiar vă place să contribuiți la înălțarea sufletească a celor din jur, iar aceasta poate fi incredibil de motivațional.

* Prea multe elemente din prea multe stiluri – Nu dețineți încă secretul unui aspect bine închegat și armonios! Sunteți atât de preocupați să vă trăiți, pur și simplu, viața (și nu oricum, ci într-un continuu capriciu), încât parcă nu mai aveți timp să încropiți o colecție perfect potrivită. Fără doar și poate că există și alte priorități care domnesc în viața dvs. și acesta este un lucru minunat.

* Baza militară – Asemeni unor soldați de garnizoană, vă place să vă aranjați așternuturile efectivla dungă. Sunteți atent inclusiv la colțurile patului, care parcă nici în reviste nu sunt atât de curat „finisate”. Totul este măsurat milimetric! Toată lenjeria de pat este apretată și nu există nicio pătură sau pernă care să vă scape din vedere. Vă place să dețineți controlul asupra oricărei situații în care v-ați afla și nu sunteți deloc o persoană spontană. Sunteți un subjugat al propriilor obiceiuri și obișnuințe, o ființă pentru care lucrurile făcute în mod eficient și corect, fără absolut niciun zorzon, este un stil de viață. Patul este un loc de destindere și recreere, așa că ar trebui să mai „slăbiți” un pic cearșafurile acelea și să vă și relaxați!

* Drapat și de vis – O pilotă frumos aranjată, o pătură încolăcită artistic și niște perne dolofane și moțate trândăvind în vârful patului, un cadru de pat cu luminițe de jur împrejur, o cameră cu atmosferă mai mult decât confortabilă și o schemă de culori în pasteluri cu accente metalice – aceasta poate fi descrierea patului în care dorm persoanele romantice cu state vechi, care nu iubesc nimic altceva decât să se răsfețe într-un mediu în care drăgălășenia și tandrețea sunt cuvintele de bază. Sunteți sensibil și nu vă temeți să vorbiți deschis sau să vă arătați emoțiile. Sunteți un prieten excelent, dar, atenție, căci lumea ar putea profita de pe urma naturii dvs. libere și ușor naive. Continuați să vă bucurați de dormitor așa cum doriți!

* Mai mult chiar înseamnă mai mult – Este nevoie de ceva timp pentru a ajunge în pat din cauza numărului mare de perne, pături și cuverturi pe care le dețineți cu atâta mândrie. Patul dvs. arată ca și cum ar fi fost aranjat pentru fețe împărătești pentru că are tone de texturi – catifea, mătase, blană artificială, bumbac egiptean și lista poate continua. Dacă în viziunea dvs, patul ideal este unul cu baldachin, înseamnă că sunteți un serios iubitor al luxului. Fie că este vorba de o sticlă de vin sau de o pâine, o veți cumpăra numai pe cea mai bună dintre cele mai bune. Vă trăiți viața la maxim și sunteți foarte cheltuitori și generoși. Vă place să socializați și să faceți cumpărături, de unde cam uitați să vă mai întoarceți, pentru că pierdeți noțiunea timpului încercând să găsiți așternutul perfect. Este minunat că aduceți atât de multă mândrie în dormitorul dvs., însă nu alegeți stilul în detrimentul confortului!

* Iluminat romantic – Indiferent dacă este vorba de o pereche de veioze elegante pentru noptieră sau de lămpi agățate pe perete, cei care apreciază cu adevărat iluminatul ambiental sunt, mai mult ca sigur, niște romantici incurabili și visători. Uneori pot fi un pic prea sensibili, dar asta și pentru că emoțiile trăite sunt destul de profunde. Prietenii dvs. vă descriu, probabil, ca fiind drăguți, gingași și foarte, foarte loiali.

* Monstruozități ascunse – La prima vedere, patul dvs. pare a fi ordonat, cu o pernă, cel mult două, care parcă se odihnesc deasupra cuverturii. Pentru ce se află însă dedesubt, vă trebuie o acoperire serioasă! Ca și patul dvs., probabil că aveți ceva de ascuns sau simțiți că așa ar trebui. Sunteți politicoși și prietenoși, dar rareori intrați în conversații profunde. Nu vă deranjează să fiți singuratici, în propria dvs. companie. Asta probabil și din cauza faptului că nu aveți prea multă încredere în oameni.

Ce semnificații poate avea culoarea lenjeriei de pat preferate?

Caicos/AFP

Demararea „proiectului” de a ne face patul în fiecare dimineață, ca prima sarcină a zilei, ne va da un mic sentiment de mândrie și imboldul de a îndeplini o altă sarcină, și după aceea alta, și tot așa. Până la sfârșitul zilei, acea primă sarcină finalizată va fi transformată în mai multe sarcini duse la bun sfârșit. Dacă vă veți face patul, veți întări și faptul că în viața dvs. lucrurile mici chiar contează. Îndeletnicirea de a-ți face patul este, până la urmă, o chestiune destul de personală. Unii oameni nici nu concep să se ridice din pat fără a lăsa în urma lor niște cearșafuri aranjate, cu pernuțele și pilota în perfectă ordine. Alții, în schimb, nu bagă de seamă nici măcar dacă mai au pe pat toate pernele. Lenjeriile de pat exprimă multe despre personalitatea noastră, iar modelele pe care le alegem nu sunt la voia întâmplării. În cele din urmă alegerea lenjeriei va dicta schema de culori a camerei și este o modalitate excelentă de a ne lăsa amprenta personalității asupra decorului din dormitor.

Dacă predomină…

* Albastrul – Oamenii care preferă această culoare, nu foarte puțini la număr, sunt calmi şi încrezători, dar vulnerabili. Sunt de încredere și formează atașamente puternice. Sunt sensibili la nevoile altora și aspiră la armonie, seninătate, răbdare și pace. Sunt, în general conservatori și temperaţi. Au tendințe perfecţioniste care îi pot face să devină foarte exigenţi. Sunt, de asemenea, blânzi, stabili, liniştiţi, plini de compasiune, grijulii şi cu un autocontrol desăvârşit. Lenjeriile albastre sunt perfecte pentru a aduce energie pozitivă în dormitor. Albastrul deschis este potrivit pentru a crea o atmosferă calmă și plăcută, asigurând astfel o bună odihnă. Persoanele care aleg un decor albastru pentru pat sunt pacifiste și au sentimente pozitive față de cei din jur.

* Roșul – Culoarea puterii şi a sănătăţii, a energiei și a pasiunii, roşul înseamnă poftă de viaţă. Sunteţi întreprinzători, competitivi, ambiţioși, îndrăzneți, optimiști și deschiși. Aceste persoane sunt extravertite prin definiție şi, de cele mai multe ori, îi vom găsi petrecând şi râzând. De la atât entuziasm, însă, pot deveni agitați, irascibili şi foarte nerăbdători. Chiar dacă ascultă opiniile altora, şi le ascultă politicos, fac numai ce vor şi când vor. Iubitorii de lenjerii roșii au multă încredere în forțele proprii și adoră să își asume multe riscuri. Sunt persoane care pun pasiune în tot ceea ce fac.

* Tonurile de verde – Vă place să vă bucurați de lucrurile fine, iar asta se vede inclusiv în felul în care vă îmbrăcați patul, tratându-l ca și cum ar fi castelul dvs. Nu există noțiunea de „prea mult”, iar când o pernă de pluș vă face cu ochiul, nu îi puteți rezista. Vă bucurați de lux cu fiecare resursă de care dispuneți! Și din moment ce vă simțiți cel mai bine într-un confort maxim, probabil că dețineți deja una dintre cele mai scumpe saltele disponibile pe piață, sau, cel puțin, ați pus ochii pe ea de ceva vreme. Sunteți stabili, echilibrați, răbdători, perseverenţi, amabili, generoși, meticuloși, rafinați, implicați și sinceri. Iubitorii acestei culori sunt persoane care se bucură de echilibru emoțional și își găsesc împlinirea ajutându-i pe cei din jur. Culoarea armoniei și a prospețimii, verdele este mereu pe lista preferințelor persoanelor delicate și a celor care apreciază frumusețea lucrurilor simple.

* Albul și nuanțele de bej – Sunteți un minimalist clasic care se bucură de un sentiment de liniște în dormitor. Nimic nu ar trebui să fie deplasat de la locul lui mai mult de 10 minute și nu vă puteți imagina că există oameni pe lume care pleacă de acasă fără să-și facă patul. Dacă așternuturile albe predomină în patul dvs., sunteți mai mult ca sigur, ordonați, îngrijiți și un pic perfecționiști. Luați neapărat legătura cu tipul „verde” de mai sus pentru a vă da ultimele informații despre cele mai noi modele de saltele, pentru că perfecțiune fără confort nu există. Nu vă pasă dacă faceți greșeli de-a lungul vieții, pentru că știți că doar așa veți învăța și vă veți dezvolta. De asemenea, persoanele care preferă albul sunt optimiste și adoră să trăiască în armonie. O lenjerie de pat albă ajută persoanele care suferă de insomnie să se relaxeze și să aibă un somn profund. Dacă dețineți o lenjerie de pat albă, vă place să vă întoarceți acasă și să vă relaxați pe așternuturile dvs. curate și proaspete.

* Tonurile de gri contemporane – Totul din jurul dvs. trebuie să fie frumos și actualizat – dulapul, casa, biroul de lucru. Acesta este unul dintre motivele pentru care prietenii roiesc tot timpul în jurul dvs. pentru sfaturi de stil. Nu numai că țineți pasul cu tendințele, dar aveți un dar în a prognoza exact ceea ce urmează să fie la modă. Culoarea precauţiei şi a compromisului, persoanele care adoră culoarea gri caută calmul şi pacea şi muncesc adesea fără a aştepta o recompensă. Aceste persoane sunt foarte abile în afaceri, conservatoare şi de încredere. Preferă o viață sigură, în condiții de echilibru perfect. Le plac îmbrăcămintea şi piesele de mobilier clasice, griul fiind culoarea celor care privesc viitorul cu optimism și fără regrete. În plus, persoanele care preferă griul sunt practice și apreciază luxul.

* Tonurile de maro și brun – Deși lenjeriile de pat maro nu sunt cele mai arătoase, cei care le preferă sunt persoane practice, știind că astfel de lenjerii sunt ușor de întreținut. Lenjeriile de pat maro asigură confort și siguranță, prin urmare, persoanele care le preferă au nevoie de siguranță și de o companie de calitate, dorind un curs liniar al vieții fără prea multe surprize sau emoții.

* Galbenul, portocaliul și rozul – Galbenul în dormitor este asociat cu fericirea, fiind o culoare stimulantă și energică. Dacă preferați galbenul înseamnă că sunteți o persoană optimistă, aveți un simț al umorului bine dezvoltat și vă place să fiți înconjurat de prieteni. Aceasta este culoarea persoanelor aflate în căutarea aventurii, a căror libertate nu trebuie să fie îngrădită. Lenjeriile portocalii sunt alegerea perfectă pentru a adăuga note calde și optimiste în decorul dormitorului, astfel că persoanele care le preferă sunt comunicative și populare. De asemenea, sunt foarte organizate și atente la detalii. Rozul este o culoare care simbolizează sensibilitatea și afecțiunea, fiind asociată cu armonia și bunăvoința. Persoanele care aleg astfel de lenjerii au un caracter liniștit și au mereu nevoie de atenție și afecțiune. Este culoarea preferată a celor care iubesc arta și esteticul, a celor care au ca principale calități eleganța și gingășia.

* Negrul – Persoanele care aleg negrul pot avea mai multe atitudini contradictorii. Sunt convenționale, conservatoare, spirituale, inteligente și serioase. Oamenii cărora le place negru sunt cu picioarele pe pământ, sofisticaţi și demni. Siguranţa personală și prestigiul sunt foarte importante pentru ei. Le place misterul, iar preferinţa lor pentru această (non)culoare indică o înlăturare vădită a dorinţelor şi ţelurilor materialiste, sugerând adâncimi ascunse şi dorinţe interioare. Adesea mătăsoase și luxoase, lenjeriile de pat negre sunt preferate de persoanele care își doresc să dețină controlul și care văd patul ca pe locul suprem al relaxării.

* Modelele florale, cu buline sau fluturi – Lenjeriile de pat cu motive florale creează o senzație de prospețime în dormitor și sunt adesea considerate romantice și feminine. Sunteți o persoană foarte distractivă și plăcută de cei din jur. Adorați să zâmbiți și să râdeți, dar cel mai mult vă place să-i binedispuneți pe ceilalți. Oamenii tind să vă descrie ca fiind prietenoși, fermecători și carismatici. Există cu siguranță o energie tinerească pe care o emanați la tot pasul, și tocmai de aceea vă place să vă înconjurați de modele, desene și texturi. Dacă optați pentru alegerea acestui gen de lenjerie, înseamnă că sunteți o persoană căreia îi place să fie răsfățată și în centrul atenției. Iubiți aceste imprimeuri pentru că vă place să vă bucurați de viață, sunteți o persoană caldă, sociabilă și dependentă de lucruri frumoase. Așternuturile cu buline sunt asociate persoanelor lipsite de griji, care iubesc armonia și echilibrul. Dacă ați ales bulinele, atunci sunteți o persoană pentru care familia și prietenii se află pe primul loc.

* Imprimeurile geometrice și animal print – Cearșafurile cu imprimeuri pătrate sunt, de obicei, opțiunea unei persoane organizate și muncitoare, apreciată de ceilalți pentru abilitățile dovedite în funcții de conducere. Persoanele care preferă lenjeriile de pat cu forme triunghiulare sunt preocupate de succesul în carieră, se adaptează ușor și sunt capabile să ia cele mai bune decizii în situații dificile. Persoanele care aleg imprimeuri cu forme dreptunghiulare au un comportament imprevizibil și se află continuu într-o stare de incertitudine și confuzie. Sunt, de asemenea, caracterizate de curajul de care dau dovadă și de curiozitatea manifestată în relația cu cei din jur. În timp ce lenjeriile cu imprimeuri în dungi dezvăluie personalități puternice, care au multă încredere în forțele proprii, lenjeriile cu imprimeu animal print scot la iveală personalități vibrante și creative.

* Culorile coordonate – Patul dvs. seamănă, cel mai probabil, cu o fotografie dintr-un catalog. Totul se potrivește: așternuturile, cuvertura, pernele și mobilierul. Patul dvs. reprezintă, în cel mai mic detaliu, o replică demnă de toată lauda a piesei de mobilier de care v-ați îndrăgostit în showroom sau răsfoind paginile de internet și revistele. Probabil că veți avea nevoie la început de un pic de ajutor în luarea deciziilor, dar ar fi indicat să mergeți și pe instinct. Același lucru se reflectă și în viața de zi cu zi: sunteți foarte nehotărâți și aveți nevoie să vă asigure tot timpul cineva că ceea ce faceți este bine. Tocmai de aceea vă simțiți mai în siguranță dacă totul este preluat din surse demne de încredere. Cu toate acestea, odată ce v-ați angajat într-o misiune, o faceți pe deplin, ceea ce înseamnă că sunteți extrem de cinstiți și serioși. Dormitorul ar trebui să fie o expresie a dvs., așa că nu vă fie teamă să experimentați cu modelele și texturile pe care le iubiți dvs. înșivă, nu alții.

Autor: Alina Andrei, RADOR 

Surse:

https://www.dreams.co.uk/sleep-matters-club/way-dress-your-bed-say-about-you-2/

https://www.powerofpositivity.com/what-does-your-bed-reveal-about-your-personality/

https://blog.ashleyfurniture.com/bed-say-about-you/

https://www.thereadingresidence.com/bedroom-say-personality/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/modern-minds/202002/does-your-bedroom-match-your-personality

https://www.buzzfeed.com/martinlindstrom/what-does-your-bedroom-say-about-you

https://www.housebeautiful.com/room-decorating/colors/g27046284/color-bedroom-reveals-about-personality/