EURONEWS: În România, al doilea val? Numărul-record al cazurilor  de COVID-19 alarmează autoritățile din sectorul sănătății

 

România se confruntă cu o ascensiune a coronavirusului despre care mulți se tem
că ar însemna începutul celui de-al doilea val

 

EURONEWS (Franța), 3 octombrie 2020 – Vineri, țara a raportat 2.343 de cazuri noi în ultimele 24 de ore și 53 de decese. Acesta a reprezentat o nouă-cirfră-record și cea de-a treia zi consecutiv în care țara s-a confruntat cu peste 2.000 de cazuri noi. Capitala, București, a înregistrat cea mai mare creștere, respectiv, 517 cazuri noi.

Și nu doar numărul de cazuri îi alarmează pe experți, ci și rata crescândă a testelor pozitive. Num[rul de cazuri înregistrat vineri s-a semnalat după doar 26.011 teste, rata pozitivă fiind astfel de peste 9%.

“Nu există nicio îndoială că situația este gravă, întrucât nu ne-am mai confruntat cu un asemenea număr de cazuri în atâtea zile consecutiv”, a declarat Alexandru Rafila, microbiolog la reprezentanța României din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Dr. Rafila spune că Ministerul Sănătății trebuie să estimeze rapid care sunt resursele alocate și ce se poate întâmpla în eventualitatea altor scenarii, cel mai favorabil dintre ele fiind un număr redus de cazuri noi în zilele următoare, dat fiind începutul noului an școlar, an care ar putea fi fragmentat în eventualitatea unei creșteri continue a transmiterii acestui microb în comunitate.

Cifra-record de vineri a survenit după ce, în România, s-au redeschis școlile. Joi, ministrul român al sănătății, Nelu Tătaru, afirmase că, în ultima săptămână, peste 770 de copii au fost testați pozitiv, majoritatea fiind adolescenți. El a adăugat că, pentru instituțiile din sectorul sănătății, luna septembrie a fost “o lună grea”.

Rezultatele au apărut totodată după ce în țară au avut loc alegeri locale, când au existat temeri legate de o iminentă crerștere a numărului de cazuri după vizitarea unor secții de votare, deși fuseseră impuse stricte măsuri de securitate.

Saloanele de terapie intensivă din România sunt ocupate în proporție de 55%, iar Dr. Rafila afirmă că s-ar putea ca guvernul să aloce “resurse suplimentare în vederea unor paturi puse la dispoziție și în alte spitale, care până acum nu au fost incluse (în tratarea cazurilor de coronavirus)”.

Temeri similare sunt legate și de faptul că un număr sporit de cazuri ar putea duce la reimpunerea restricțiilor care, în ultimele luni, fuseseră ridicate. Cu ocazia unui eveniment desfășurat joi, premierul Ludovic Orban a declarat că restaurantele ar putea fi închise din nou în localitățile cu peste 1,5 cazuri la mia de locuitori.

În total, România a înregistrat până acum 132.001 cazuri, numărul deceselor fiind de 4.915

Articol de Kit Gillet

Traducerea: Alexandru Danga