Noi restricţii pentru limitarea răspândirii coronavirusului

Realizator: Noi recorduri nedorite s-au înregistrat ieri în evoluția pandemiei de coronavirus la noi în țară. Au fost cele mai multe decese, 73, dar și cei mai mulți pacienți internați la terapie intensivă, 608. S-au înregistrat 2.121 de cazuri noi din peste 23.000 de teste, rata de infectare fiind astfel ridicată, de 9%. În acest context, în județele în care sunt mai multe de 1,5 cazuri noi la mia de locuitori în ultimele 14 zile autoritățile iau diverse măsuri pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, între acestea: obligativitatea purtării măști sanitare și în spațiile publice deschise, restricționare activității restaurantelor și a teraselor la interior sau trecerea unor școli la învățământul online. Și în București, unde sunt în continuare cele mai multe cazuri noi, intră în vigoare de astăzi o serie de restricții. Astfel, se închid din nou restaurantele, cafenelele și barurile la interior, cu excepția celor din hoteluri și pensiuni, care rămân deschise doar pentru clienții proprii. Se suspendă, de asemenea, activitatea în cinematografe, săli de spectacol și de evenimente. Ce alte măsuri a stabilit Comitetul municipal pentru situații de urgență ne spune reporterul RRA Atena Teognoste.
Reporter: Purtarea măștilor de protecție va fi obligatorie în jurul școlilor pe o rază de 100 de m, iar primăriile vor trebui să delimiteze această zonă chiar și cu vopsea pe asfalt, a declarat prefectul capitalei, Gheorghe Cojanu.
Reporter: S-a constatat că în jurul școlilor nu prea poartă lumea mască. Drept care s-a impus purtarea măștii de la copii de vârstă de peste cinci ani și adulți în intervalul orar 7:45 – școlile încep dimineață la ora 8:00 – și până la 21:15, având în vedere că încheierea cursurilor are loc la ora 21:00.
Reporter: Comitetul municipal pentru situații de urgență a decis și intensificarea controalelor.
Gheorghe Cojanu: În târguri, piețe, mijloace de transport în comun și perimetrele unităților școlare. Trebuie să verificăm respectarea acestor cerințe fiindcă s-a constatat că în piețe, târguri lumea nici gând să poartă mască.
Reporter: Prefectul capitalei a mai declarat că restricțiile vor fi ridicate în momentul în care rata de incidență cumulată a cazurilor de coronavirus în ultimele 14 zile va fi mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori. În prezent aceasta se situează la 1,87.#HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 octombrie)