2020.október 8

Ma kezdődik a „Bukarest Fórum”, online formában

Ma kezdődik a „Bukarest Fórum”, amelyet első izben tartanak online formában.  Az „Ellenállás, járvány-gazdaság és gazdasági gyorsitás” elnevezés alatt tartandó fórumot az Aspen Intézet és a Németországi Marshall Alapitvány (German Marshall Fund) szervezi a román kormány közreműködésével. A rendezvény témái között szerepel a COVID-19 pandémia által kiváltott sokkhoz hasonló, jövőbenni globális stresszhatásokra való felkészülés és a koronavirus-járvány okozta válság elemzése, illetve a járványhelyzet tanulságainak levonása. A fórumon részt vesz Ludovic Orban miniszterelnök, a NATO főtitkár helyettese és Adina Valean szállitásügyi európai biztos. A részvevők ugyanakkor megvitatják a pandémia geopolitikai és geo-gazdasági hatásait a globális szintű egyensúlyra és hatalmi viszonyokra. Ebből kifolyólag javasolták a szervezők ama kérdés megvitatását, hogy a globális üzletek fordulópontjának vagy esetleg a történelem felggorsulásának vagyunk tanui. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.08)

A Szociáldemokrata Párt vezetősége birálja a kormányt a koronavirus-járvány kezelése miatt

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kijelentette, hogy a járvényheyzetért teljes mértékben a kormány és Klaus Iohannis államelnök a felelős. Közösségi oldalán tett bejegyzésében a szociáldemokrata lider leszögezte, hogy a kormány nem hozta meg a szükséges intézkedéseket az iskolák biztonságos körülmények közötti megnyitásáért, nem törekedett a Remdesivit antivirális gyógyszer-tartalék biztositására és nem gondoskodott a korházi lélegeztető gépek beszerzéséről. Sorin Grndeanu PSD-alelnök a vendéglők és bárok bezárása miatt birálta a kormányt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.08)

Klaus Iohannis államelnök felelősség-tanusitásra szólitotta a lakosságot

Klaus Iohannis államelnök felhivta a figyelmet, hogy a jelenlegi járványhelyzetben a korlátozó intézkedések alkalmazása elkerülhetetlen. Az államelnök szerint, ha minél hamarabb bevezetjük és tiszteletben tartjuk a járványellenes intézkedéseket, annál gyorsabban meglesz a hatásuk és annál gyorsabban megszűntethetőek a korlátozó intézkedések. Klaus Iohannis ismételten azt kérte a lakosságtól, hogy tanusitsanak felelősségteljes magatartást, tekintettel a kritikus helyzetre. „Bármennyi intézkedést is rendeljenek el a hatóságok, ha ezeket nem tarjuk be mindannyian, nem jön meg a várt hatás. Végül is mindenkinek a tudatosságától függ, hogy megnyerjük-e ezt a a küzdelmet, amelyre mostanig nem volt példa”, fűzte hozzá Iohannis.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.08)
Pályázatfelhivás egy új hid megépitésére az Arges megyei Rucăr melletti hid helyébe

A romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság pályázatot hirdetett meg a Pitești és Brassó közötti 73-as országút nyomvonalán, a Dâmbovița folyón átvezető új hid megépitésére. Az Arges megyei Rucăr melleti régi hid 132 évvel ezelőtt épült, de most már szerkezete meggyengült és ennek helyébe kell új hidat épiteni. Az hidépitésre vonatkozó szerződés 15 hónapi kivitelezési határidőt irányoz elő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.08)

Gănciulescu Rozália, RADO