România și Statele Unite au o nouă foaie de parcurs, de cooperare în domeniul apărării, pentru perioada 2020-2030

România și Statele Unite au o nouă foaie de parcurs, de cooperare în domeniul apărării, pentru perioada 2020-2030, semnată la Washington, de ministrul apărării, Nicolae Ciucă, și de secretarul american al apărării, Mark Esper. Înaltul responsabil american a declarat că Statele Unite sunt recunoscătoare României pentru angajamentul față de Alianța Nord- Atlantică, în special prin găzduirea Scutului de la Deveselu, element-cheie al apărării antirachetă al NATO.

Reporter: Carmen Gavrilă – Secretarul american al apărării, Mark Esper, a declarat că acordul pe 10 ani cuprinde toate țintele strategice și interesele româno-americane, ca de exemplu modernizarea apărării și asigurarea securității la Marea Neagră.

Defense Secretary Dr. Mark T. Esper meets with Romanian Minister of Defense Nicolae Ciuca at the Pentagon, Washington D.C., Oct. 8, 2020. (DoD Photo by U.S. U.S. Marine Cpl. Taryn Escott)

Mark Esper: Vreau să mulțumesc României pentru că găzduiește, regulat, exerciții care îmbunătățesc interoperabilitatea forțelor noastre și întăresc postura de descurajare împotriva Rusiei, pe flancul estic al NATO. Statele Unite sunt angajate ferm în NATO și față de Articolul 5 de apărare colectivă și vom continua să stăm alături de România pentru pace, democrație, libertate și toate celelalte valori pe care le împărtășim.

Reporter: Ministrul apărării, Nicolae Ciucă, a explicat că prin foaia de parcurs tocmai semnată România și Statele Unite vor dezvolta potențialul Mării Negre.

Minister of Defense of Romania Nicolae Ciuca participates in an Armed Forces Full Honors Wreath-Laying Ceremony at the Tomb of the Unknown Soldier at Arlington National Cemetery, Arlington, Virginia, October 8, 2020.
(U.S. Army photo by Elizabeth Fraser / Arlington National Cemetery / released)

Nicolae Ciucă: Statele Unite sunt cel mai puternic aliat al nostru. Noua Strategie națională a României subliniază importanța și prioritatea cooperării pentru a asigura flexibilitatea strategică a Statelor Unite în regiunea Mării Negre. România își va menține și accentua statutul de pilon de securitate stabil, credibil și predictibil și de simbol al democrației în regiune.

Reporter: Nicolae Ciucă a anunțat și că documentul prevede planuri și repoziționări, modernizare militară, operațiuni terestre, aeriene, maritime și cibernetice, antrenamente și exerciții comune./cmorozanu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 9 octombrie