2020 a fost un an cel puțin provocator, cu atâtea schimbări și incertitudini care ne-au afectat cursul firesc al vieții, și tocmai de aceea poate fi destul de greu să privim înainte, să ne gândim la tendințe sau să ne facem planuri, de orice natură ar fi ele. Însă, oricât de mult ne-ar plăcea să trecem de haosul din 2020, acest an nu a fost lipsit și de câteva lecții valoroase. Ne-am redescoperit dragostea pentru natură, hobby-urile vechi – la care poate renunțaserăm demult – și locurile pe care le numim „acasă”. Restricțiile impuse de pandemie și vacanțele anulate ne-au permis multora dintre noi să începem să investim în propriile locuințe, transformându-ne casele într-un loc mai frumos, mai armonios și mai plin de viață. Crearea birourilor la domiciliu și redescoperirea spațiilor în aer liber sunt doar câteva dintre  modurile în care pandemia a influențat (până și) modul în care ne percepem și ne decorăm casele. Pandemia a schimbat dramatic modul în care trăim, deci nu este de mirare că are deja o influență uriașă asupra modului în care ne proiectăm, ne decorăm sau chiar ne utilizăm propriile locuințe. Ceea ce a rămas un confort constant, în timp ce am fost blocați în propriile case, a fost poate chiar faptul că ne-am putut ocupa de amenajarea interioarelor, lucru care poate face o diferență uriașă în ceea ce privește bunăstarea mintală. Interiorul casei în care trăim are o deosebită influență asupra stării noastre emoționale, a comportamentului și chiar a caracterului nostru. Cele mai recente tendințe în domeniul designului interior vizează crearea unei case frumoase și funcționale, în care să fie confortabil să trăiești și mai ales, să lucrezi. Într-o astfel de casă ar trebui să domnească armonia și atmosfera plină de căldură și confort, iar fiecare element ar trebui gândit până la cel mai mic detaliu.

Rodriguez/Getty Images/AFP

Desigur, atunci când amenajați un spațiu atât de important ca cel numit „acasă”, ar trebui să vă ghidați în primul rând după propriile preferințe și gusturi, însă tendințele nu sunt altceva decât niște motive în plus de a fi inspirat de lucruri frumoase. Orientările în design interior nu stagnează, ci sunt un răspuns direct la evenimentele mondiale, iar 2020 este un an „fără precedent” în istoria modernă. Cel mai bun mod de a defini tendințele în materie de decor în 2021 este faptul că acestea vor fi strâns legate de personalitate și caracter. Tendințele stilului în designul interior nu se schimbă la fel de repede precum moda pentru haine, pantofi, coafuri sau culoarea părului, pentru că toată lumea este conștientă de lungul, laboriosul și costisitorul proces de (re)decorare. Așadar, nu asistăm la o schimbare rapidă, sezonieră, ca  în cazul articolelor din garderobă. Cu toate acestea, tendințele în design interior se transformă și poate fi o provocare să rămânem la înălțimea așteptărilor, unele pierzându-și scânteia, iar altele devenind eterne. Nu există nimic mai neinspirat în acest domeniu, decât să alegeți o tendință de proiectare și să vă dați seama că aceasta și-a depășit deja apogeul, tocmai când ați terminat de amenajat. Poate și din acest motiv, fiecare caută să-și păstreze interiorul cât mai modern, iar prin decizia de a utiliza noile tendințe de design, prin abordarea cu atenție a acestei probleme și prin utilizarea unei combinații de direcții diferite, decorul locuinței dvs. nu își va pierde relevanța în timp, ci din contră, va avea câte puțin din toate. Potrivit specialiștilor, tendințele de design interior pe care 2021 ni le-a rezervat reprezintă un progres clar față de ceea ce am văzut până acum, mai ales în ceea ce privește abordările naturale, organice și simple – o sărbătoare a materiilor prime din natură și o utilizare subtilă a culorii, care vor evoca numai emoții pozitive -, dar și renașterea unor stiluri.

Vibrații de culoare

Anul viitor vom continua să ne bucurăm de reapariția nuanțelor bogate și saturate. De la tonuri de bijuterii, cum ar fi rubinul și safirul, la nuanțele de pământ, cum ar fi chiparosul și șofranul, sau nuanțele însorite, de galben sau portocaliu, designerii nu se vor feri de interioarele bogate în culori. Având în vedere timpul neașteptat de mult pe care l-am petrecut cu toții în casă și nevoia continuă de a ne (re)găsi fericirea, în 2021 va fi vorba mai ales despre culori răcoritoare și revigorante. Căutați totul, de la culorile tonului de bijuterii la paletele clare și vii, pentru a crea o casă stimulantă din punct de vedere vizual. Galbenul șters și nesofisticat va fi folosit cu precădere ca neutru sau ca accent pentru frumoasele nuanțe de albastru, da și ca imprimeu, alături de ocru și muștar, asociat cu tonuri de pământ. În plină pandemie, ce nu dă semne de retragere, nu ne putem simți decât nesiguri și expuși, lucrurile căpătând valențe sumbre. Ultimul lucru pe care ni l-am dori ar fi ca locuinețele noastre să pară plictisitoare și deprimante, mai ales că petrecem cea mai mare a timpului acasă. Așadar, designerii prezic că tendințele interioare se vor îndepărta de nuanțele de gri, negru și alb care ne fac să nu simțim nimic special.

Mai mult ca oricând avem nevoie să ne simțim optimiști, așa că ar fi bine să ne îndreptăm cu precădere spre galben, o culoare atât de prietenoasă, simplă și exuberantă. Prezența galbenului în amenajările interioare poate părea neobișnuită și chiar puțin înspăimântătoare, dar folosit în mod corect va da o atmosferă veselă oricărui spațiu. De la ocru sofisticat și muștar, până la bej blond și cald și galben îndrăzneț, există multe nuanțe și tonuri de galben care îl fac accesibil pentru o utilizare la scară largă. Și notele de verde vor completa o cameră viu colorată, fără a copleși însă spațiul din punct de vedere cromatic.

Pe măsură ce ne apropiem de noul an, există multe mărci de vopsele care își evidențiază alegerile pentru noua direcție în materie de culori. Compania americană, Sherwin Williams, a prezentat recent Bronzul Urban drept culoarea anului 2021, care este un ton întunecat și plin de spirit. Specialiștii în domeniu prognozează un interes sporit pentru pereți inundați cu opere de artă colorate și îndrăznețe. Așadar, pentru un fundal perfect, neutrele în nuanțe de taupe și alb cald revin ca tendință de culoare pentru 2021, la fel ca și movul stins, care accentuează pereții pentru un strop de culoare. Culorile vesele vor mai atenua rătăcirea lăsată de 2020, iar nuanțele mai clare și neutrele mai strălucitoare vor fi din ce în ce mai prezente.

(Photo by Amanda Edwards/Getty Images)

După toate neplăcerile pe care le-am trăit în 2020, oamenii vor gravita către culori calde și bogate, care transmit un sentiment de confort și siguranță, cum ar fi maro ciocolatiu bogat, verde aprins (asemeni mușchiului de pădure) și albastru adânc. Una dintre tendințele principale în materie de culoare este accentul pus pe paletele luminoase și culorile bogate în designul mobilierului, lămpilor și al accesoriilor. Nuanțele pastelate, inspirate de stilul scandinav, vor fi scoase în evidență și în anul 2021.

O nuanță electrică de albastru numită AI Aqua va ieși în evidență în modă, tehnologie și design interior în 2021, conform companiei americane de estimare a tendințelor WGSN. Anunțată încă din 2019, culoarea este descrisă de companie ca o nuanță „pozitivă, profundă și cu reale șanse de a rămâne mult timp în trend”. Pentru iubitorii de tonuri mai restrânse, designerii au și recomandări pentru culorile actuale ale anului curent, cum ar fi roz-pudră, teracotă, galben-miere, muștar, verde și Oceanside (albastru-gri-verzui).

Scop și funcționalitate

Vom începe să vedem, din ce în ce mai des, case proiectate cu mai mult scop și funcționalitate. Acum, că lucrăm cu toții de acasă, va fi o explozie a birourilor improvizate la domiciliu. Când proiectați un birou la domiciliu, este important să vă amintiți un lucru – doar pentru că spațiul dvs. este mic, nu înseamnă că trebuie să faceți compromisuri în ceea ce privește stilul.

Căutați modele contemporane, care să maximizeze funcția – folosiți-vă de sertare, rafturi și spații încă neexploatate -, devenind creativi în privința stocării și menținând, în același timp, siluete fine, delicate și subțiri. Simpla păstrare a spațiului de birou curat și bine organizat îi va oferi un aspect mai modern. Dulapurile și rafturile încorporate sunt o modalitate excelentă de a face loc pentru toate hârtiile, dosarele și rechizitele de birou. De asemenea, puteți agăța rafturi pe pereții de deasupra și din jurul biroului sau al altor zone aglomerate, pentru a crea spații prețioase de depozitare pentru cărți și alte articole.

Mobilierul multifuncțional este, de asemenea, într-o tendință care va continua să crească. Proprietarii de case au început deja să se gândească la modalități prin care își pot folosi mobilierul în mai multe moduri. O masă pliantă poate fi refăcută ca un birou sau o masă în aer liber și poate fi ascunsă odată ce nu mai este necesară. Acesta este un sfat excelent pentru persoanele care nu au suficient spațiu, dar și pentru cele care doresc să economisească bani. Mobilierul care servește mai mult de unui singur scop este o modalitate excelentă de a nu cheltui în exces, iar piesele pliabile economisesc metri considerabili din spațiu, atunci când nu sunt utilizate.

Birourile retractabile sunt o ilustrare excelentă a mobilierului, care se (de)dublează atât pentru un decor deosebit, cât și pentru o funcție suplimentară. Mobilierul devine din ce în ce mai funcțional, având linii clare și forme geometrice simple. Absența înfloriturilor de orice fel este compensată prin utilizarea de materiale interesante, tapițerii, texturi și culori originale.

Material, finisaje și texturi organice

Întrucât situația actuală a făcut ca oamenii să fie mai conștienți de microbi și germeni, materialele din care sunt fabricate obiectele pentru casă sunt luate mai mult în considerare. Materialele neporoase, pe care germenii și bacteriile se dezvoltă mai greu, se vor îndrepta cu pași repezi spre designul interior. Materialele precum parchetul laminatul, metalele, cimentul și sticla vor deveni din ce în ce mai populare, mai ales în bucătării. De exemplu, betonul lustruit folosit ca blat de bucătărie a căpătat din ce în ce mai mult avânt în ultimii ani, iar nevoia de materiale rezistente la germeni și bacterii poate împinge această tendință dincolo de orice prognoze. Betonul lustruit are un material de etanșare care protejează suprafața de la absorbția scurgerilor de apă și a germenilor.

Tendințele de design interior din 2021 vor determina o nouă eră în dezvoltarea pieselor de design durabil. Noile bioplastice, materialele refolosite și piesele cu impact redus pentru mediu vor fi o tendință de proiectare viitoare. Natura și materialele organice puternic decorate ne vor aminti de viața exterioară, creând interioare mixte impresionante. Materialele naturale nu par să-și piardă relevanța. Lemnul, sticla, piatra și metalul încă scot din interior plasticul ecologic, iar țesăturile sintetice de tapițerie și decor sunt înlocuite cu cele naturale. Deosebit de populare în acest sezon sunt suprafețele din lemn nevopsit, texturile din piatră, plantele vii, ceramica și mobilierul din răchită. Elementele decorative și imprimeurile gravitează, de asemenea, în jurul naturii. Imaginile cu animale, păsări, frunze și flori apar din ce în ce mai mult în interiorul urban modern. Motivele tropicale vii și desenele florale intense, care nu vor părăsi pereții și elementele de decor de anul viitor, au devenit hitul necondiționat al anului 2020. Elementele metalice din interior nu vor fi doar practice, ci vor da și o notă sofisticată. Dacă până mai ieri acest material se găsea în principal în băi și în bucătării, acum va fi folosit peste tot.

Metalele calde precum alama, bronzul și cuprul sunt încă foarte populare printre designeri. Lămpile metalice se combină perfect cu marmura, sticla și betonul, iar măsuțele de cafea vor fi avantajate de mobilierul din catifea și lemnul maro închis. Toate tipurile de accesorii din metal negru devin rapid nobile și distinse. Strictă și elegantă, această (non)culoare se potrivește perfect oricărui interior și conferă camerei o grafică sculpturală.

Vom fi martorii unei aprecieri reînnoite pentru lucrurile handmade, întrucât căutăm un antidot pentru viețile noastre din ce în ce mai digitalizate și mai tehnologizate. Vom vedea o mulțime de texturi puternice, cum ar fi lemnul cu aspect mai rustic și piatra naturală plină de caracter, vom îmbrățișa imperfecțiunile materialelor naturale autentice și ne vom îndepărta de materiale ca porțelanul cu aspect de marmură și suprafețele elegante realizate industrial. Vrem să ne înconjurăm și să simțim materiale cu texturi naturale precum lână, in, lemn și piatră – opusul ecranelor în fața cărora petrecem ore-n șir. Fibrele naturale cu diferite texturi și modele precum: răchită, ratan, cânepă sau iută sunt, de asemenea, o opțiune foarte bună. Puteți alege aceste materiale pentru mobilierul dvs. sau pentru accesorii de decor, precum covoare, coșuri sau lămpi, pentru a crea o oază relaxantă în casa dvs. Folosiți pardoseli naturale – podelele din lemn, plută sau bambus vor fi mult mai prietenoase și mai confortabile decât cele artificiale.

Natura are un apel incontestabil și este extrem de important să o integrăm în viața noastră de zi cu zi. Viața în orașele mari ne separă de contactul direct cu elemente naturale, iar pentru a contracara acest lucru trebuie să încercăm să aducem exteriorul în casele noastre. Una dintre tendințele în decorarea interiorului este decorarea cu imprimeuri florale, botanice sau animale.

O nouă tendință este și aceea de a utiliza elemente de artă populară, care pot oferi cu ușurință oricărui interior un aspect original. O notă de exotism, care va aduce ornamente sofisticate, modele originale și motive populare rafinate, va fi potrivită în aproape orice interior. Principala condiție este moderația – este important să nu exagerați cu detaliile folclorice. Obiectele din fier forjat și-au găsit de mult loc în interiorul apartamentelor și caselor, drept pentru care nici anul acesta nu se vor abate din fulminanta ascensiune. Grătare elegante pentru ferestre și șeminee, balustrade sofisticate pentru scări și balustrade de balcon, mobilier ajurat și articole de decor complicate – toate pot provoca o autentică admirație.

Plăcile ceramice pot fi numite cu greu o nouă tendință. Cu toate acestea, sortimentul din ce în ce mai extins al acestui material de finisare universal vă va permite, anul viitor, să întruchipați cele mai neobișnuite idei: tendința este cea a plăcilor hexagonale sub formă de faguri de albine. În sine arată foarte neobișnuit atât pe pereți, cât și pe podea, dar dacă veți face uz de un pic de fantezie și de plăci de diferite nuanțe, puteți obține un efect grafic incredibil. Și plăcile din lut de teracotă câștigă din ce în ce mai multă popularitate.

Unul dintre materialele preferate pentru decorarea camerelor va fi și în acest an piatra naturală. Piatra „sălbatică” cu marginile ascuțite, de la cele lustruite de valurile mării până la pietricelele aproape perfecte, blocuri de piatră brută cu o suprafață aspră, dale de piatră lustruite pentru a străluci, izbitoare prin textura lor bogată și varietatea de modele – există loc pentru oricare dintre aceste soiuri de materiale naturale în interior. Pereții și arcadele, șemineele și chiuvetele, blaturile și pragurile ferestrelor, compozițiile artistice și panourile decorative din piatră naturală vor conferi casei dvs. un aspect unic și inimitabil. Articolele de decor confecționate din acest material nu au, de asemenea, egal: măsuțele de cafea, soclurile pentru lămpi, scrumierele, figurile decorative și sfeșnicele vor fi o podoabă binevenită în orice locuință care se respectă.

Plantele de casă se bucură, din nou, de o mare popularitate, jungla interioară crescând văzând cu ochii. Dar pe măsură ce conexiunea umană cu lumea exterioară crește, oamenii își dau seama că frumoasele „produse” botanice nu trebuie să fie întotdeauna reale. Să recunoaștem că nu toate plantele tropicale pe care punem ochii vor supraviețui în mediile în care le expunem. Dacă, din orice motiv, florile reală nu rezistă, treceți la falsuri. Există o multitudine de alternative cu aspect realist disponibile astăzi pe piață, apreciate și în cele mai distinse cercuri de designeri. Cea mai interesantă curiozitate despre care se va vorbi mult anul viitor sunt florile uscate. Cu o viață de până la 2 ani, aranjamentele conservate reprezintă o investiție inteligentă în comparație cu varianta proaspătă. Palmierul uscat și ierburile funcționează deosebit de bine cu teme de design tropical sau botanic.

Iluminatul modern și natural

Este esențial ca lumina naturală să inunde toate mediile, să plasați perdele mai ușoare sau perdele care să permită luminii să transforme spațiile. O iluminare adecvată este o altă cheie pentru crearea de medii confortabile și spațioase. Deschideți ferestrele pentru a respira aer proaspăt, opriți aerul condiționat din când în când și lăsați să intre briza, pentru că avem nevoie de aer proaspăt pentru a ne simți în viață și în pace. Candelabrele clasice tradiționale și lămpile sunt înlocuite de o iluminare originală, structuri decorative și compoziții complexe din mai multe lămpi unice. Acest lucru nu numai că oferă o iluminare excelentă a camerei pe timp de seară, dar contribuie și la crearea unei arhitecturi specifice a spațiului.

Folosirea unor surse de lumină ascunse, acordând atenție în același timp calității, este una dintre principale direcții. Astăzi, există LED-uri care pot realiza acest efect, iar sistemele încorporate câștigă, de asemenea, în popularitate. Iluminatul devine din ce în ce mai funcțional, iar accesoriile necesare devin din ce în ce mai mici. Astfel, va deveni posibilă îmbinarea sistemelor de iluminare cu arhitectura. Sursele de lumină ascunse, care vă vor ajuta să obțineți efectul dorit și atmosfera potrivită în interiorul căminului dvs. și să subliniați forma arhitecturală, pot fi: corpuri de iluminat încastrate – montate în zona tavanului, corpuri de iluminat poziționale – încorporate în pereți, podea sau tavan și folosite pentru a crea efectul de lumină neclară, iluminare pe mai multe niveluri – care face posibilă integrarea dispozitivelor de iluminat în pereți, lămpi de podea – care îndeplinesc funcția de iluminare suplimentară și creează ansambluri luminoase, accentuând lumina care se reflectă pe pereți.

Din păcate, nici în 2021 nu vom ajunge la utilizarea unor lumini portabile, până ce hățișul de fire și cabluri nu va dispărea complet. Cu toate acestea, iluminarea portabilă sau prin tehnologia wireless este deja posibilă. Aceasta este o direcție care există de câțiva ani și care promite să devină relevantă în viitor. Este deja posibil să controlăm nivelul și intensitatea luminii folosind o aplicație mobilă, tehnologiile moderne permițându-ne să manevrăm iluminatul din apartament fără ca măcar să ne ridicăm de pe scaun, prin utilizarea unor programe instalate pe smartphone.

Dacă acum 10-20 de ani, era suficient să deținem o lustră și o lampă de podea lângă fotoliu, astăzi există până la șase grupuri de lumini utilizate în designul interior modern, ceea ce a dus la apariția „scenariilor de lumină”, pe baza cărora specialiștii în iluminat deja instalează și configurează echipamentele electrice. Atunci când creați scenarii de lumină, este important să acordați atenție unor aspecte precum: grupurile funcționale de surse de lumină, utilizarea mai multor tipuri de surse de lumină – lampă, candelabru, aplice, amplasarea comutatoarelor, a variatoarelor și a panourilor de comandă, prezența panourilor de control tactil și a senzorilor de mișcare, parametrii luminii – posibilitatea de estompare și temperatura culorii, aranjarea mobilierului, tipul de locuință, paleta de culori a interiorului și lumina naturală din încăpere.

Viața în deplin confort este una dintre principalele tendințe în jurul cărora va fi construit viitorul design al luminilor artificiale. În 2021, este prevăzută dezvoltarea tehnologiilor de iluminat, care au fost deja anunțate în anii precedenți. De exemplu, este evident că OLED-urile (diode emițătoare de lumină organică) trebuie dezvoltate, întrucât aceasta nu este încă o tehnologie stabilă. Putem vedea, de asemenea, o nouă prezentare a modelelor mai vechi, care vor îndeplini sarcini de iluminat din ce în ce mai ambițioase. Un exemplu excelent în acest sens este noul showroom Vibia din Barcelona, fiind astăzi unul dintre cele mai extinse și neobișnuite magazine din Europa, unde a fost creată special o cameră amenajată arhitectural pentru fiecare colecție, cu scopul de a sublinia capacitățile modelelor prezentate. Multe companii, dimpotrivă, încă rămân refractare în fața tendințelor în ceea ce privește iluminatul artificial, producând doar surse de lumină decorative. Trebuie subliniat faptul că luminile decorative și tehnice pot coexista armonios, întrucât funcțiile pe care promit să le îndeplinească vor fi întotdeauna solicitate.

Trendul retro poate fi la fel de simplu ca plasarea unor abajururi pe bază de materiale naturale în spațiul dvs. de locuit. Pentru un stil mai contemporan, puteți alege o lampă suspendată din țesătură simplă, din bambus, metal sau cristal. Iluminatul retro ține de finisaje simple, nuanțe neutre și un accent deosebit pe obiecte din metal. Spre deosebire de stilul tradițional, puteți alege metale mai fine și mai bogate, nuanțe diverse și contururi alternante. Există multe corpuri retro cu detalii mai rafinate care arată ca niște adevărate opere de artă, fiind potrivite pentru bucătărie, sufragerie sau chiar pentru iluminatul de perete.

Desigur, fiecare cameră are caracteristicile sale speciale când vine vorba de iluminat, dar bucătăria a avut întotdeauna o importanță esențială în legătură cu iluminarea eficientă. Caracteristicile de iluminare din bucătărie nu trebuie nicidecum să fie limitate la o singură sursă de lumină. Puteți crea o iluminare reflectorizantă de înaltă tehnologie pentru spațiul de lucru de pe blat, dar și lumini de tip pandantiv pentru zona mesei din bucătărie. Lămpile suspendate, accesibile în texturi, dimensiuni și culori variate, pot exprima natura casei dvs. Acestea vor adăuga iluminare de accent bucătăriei dvs., având în vedere că oferă o atmosferă relaxantă.

Corpurile de iluminat 2021 pentru designul băilor tind să rezide în elemente minimaliste, simple și subțiri. În mod similar, tendințele minimaliste oferă o șansă ideală de a accentua tavanul, podeaua și  oglinda. În plus, această tendință poate merge perfect cu orice fel de baie. Amplasarea unor șiruri sau benzi subțiri de LED-uri pe tavan sau chiar pe podea va face ca baia dvs. să pară reală și modernă. Interesantele lămpi în formă de țevi (pipe lights) pot fi o opțiune excelentă de iluminare a băii, practică și actualizată, dar și pentru oglinzi, putând fi amplasate fie în partea stângă și dreaptă, fie în partea superioară și inferioară. Iluminarea în partea din spate a oglinzii va adăuga un splendid efect strălucitor, de înaltă calitate.

Unele dintre cele mai atrăgătoare corpuri de iluminat pentru plafoane în 2021 vor fi corpurile de iluminat în formă de inele suprapuse, care reprezintă un mod superb de a adăuga o notă grațioasă livingului sau zonei de servit masa. Designul simetric al corpurilor de iluminat cu aspect de inel circular poate fi ușor însoțit de orice stil de design. În plus, ele prezintă elemente de design perpetue, care le asigură „staționarea” în topul stilurilor pentru o lungă perioadă de timp.

În 2021, vor exista câteva tendințe principale de iluminare:

  • Formele geometrice – Aflate la vârful popularității, dispozitivele de iluminare de forme regulate rămân în continuare în trend: structuri sferice, grupuri de bile de diferite dimensiuni, compoziții de tip fagure, abajururi în formă de conuri, forme cubice, poliedre, precum și candelabre în spirală.
  • Combinațiile de materiale – Lămpile cu incandescență fixate cu lanțuri metalice pe o bază din lemn cu finisaj mat, se vor potrivi perfect stilului ecologic.
  • Culoarea neagră este eterna tendință în design, elementele de iluminat fiind mai mult decât populare, de exemplu, candelabre și lămpi în negru mat, combinate cu aplice simple și lămpi de podea.
  • Stilul rustic – O compoziție sub forma unei roți din lemn cu „sfeșnice” din fier forjat suspendate cu ajutorul lanțurilor va ajuta la atenuarea designului modern și laconic al camerei.
  • Candelabrele în stil ecologic – Astăzi, designerii acordă o atenție deosebită compozițiilor ușoare din lemn și sticlă mată. În cele mai recente colecții puteți vedea adesea utilizarea mărgelelor din lemn, a abajururilor din pânză, sfoară sau ratan. Lămpile suspendate din sticlă mată sau țesătură au un desing extrem de interesant și versatil.
  • Lumina orizontală – Luminile proeminente într-un aranjament orizontal se vor potrivi perfect cu stilul industrial.
  • Candelabrele cu pandantiv sunt hitul sezonului pentru designul dormitoarelor. Lămpile rafinate din sticlă mată de pe ambele părți ale patului subliniază ideea de design în interiorul modern și se încadrează perfect în spiritul minimalismului din sufragerie sau bucătărie. Pentru stilurile rustice sunt potrivite pandantivele cu abajururi țesute.
  • Compozițiile vintage – Dragostea designerilor pentru vintage s-a manifestat și în designul lămpilor de tavan din aliaj și metale. Modelele din alamă, texturile aurii și suprafețele de epocă vor fi extrem de populare.
  • Sticla colorată – Un candelabru sau o lampă din sticlă colorată este o operă de artă care creează o iluminare unică și cu efect disco.
  • Corpurile de iluminat sculpturale – Odată cu dezvoltarea tehnologiilor de iluminare, cresc și posibilitățile de producere a elementelor de iluminat sculptural. Formele pot varia de la nori și bule la imagini artistice.

Renașterea stilurilor

Stilul industrial, care va reveni în forță în 2021, este o tendință estetică devenită extrem de populară la sfârșitul anului 2000, cu piese din lemn, beton nefinisat și corpuri de iluminat metalice. Din inspirațiile scandinave, tipurile de lemn ușor vor fi niște materiale în tendințe pentru interioarele din 2021. Acest material va fi folosit nu numai pentru pardoseli, ci și pentru acoperirea pereților și a tavanelor. Lemnul deschis, în culoarea sa crudă și estetică, va fi un punct culminant pentru spațiile multifuncționale, cu accent natural, o tendință de design tactil. Așa-numitul stil modern din interior se schimbă treptat. Tendințele din 2021 ne vor duce cu gândul la luxul elegant cu elemente de art deco din anii ’20 ai secolului trecut. Elementele individuale ale stilului câștigă un al doilea avânt: organizarea simetrică a spațiului, detaliile aurite, culorile nobile și puzderia de oglinzi. Rafinamentul anilor ’20 coexistă confortabil cu „clasicii”, contrastează perfect cu minimalismul stilului scandinav și subliniază „brutalitatea” stilului industrial.

După cum am mai subliniat, din nou la apogeul popularității vor fi țesăturile scumpe, marmura, lemnul prețios și metalele. În ceea ce privește tapițeria, există o revenire incontestabilă în privința catifelei. Mulți designeri de mobilier din acest sezon au inclus în tapițeria diferitelor piese culoarea pietrelor prețioase, precum safir, citrin, smarald și ametist. Poate de aici se trage și mult așteptata revenire a stilului de epocă.

O altă tendință, un rezultat direct al lumii actuale, de ședere la domiciliu, este scoaterea interiorului în exterior. Această tendință va fi la modă în 2021 datorită nevoii de „stabilire și așezare”. Pentru faptul că nu mai putem călători ca altădată, un spațiu exterior confortabil, amenajat după aceleași principii ca și cel de la interior, va deveni un must-have. O modalitate excelentă de a aduce această tendință în curtea sau grădina dvs. este prin achiziționarea unor covoare speciale de exterior, pentru zonele de relaxare. Covoarele de diferite culori vă permit să decorați fiecare spațiu diferit, fără ca întreaga curte să pară dezordonată sau neorganizată. Amplasați scaune, mese, plante și alte decorațiuni în jurul fiecărei zone, astfel încât familia și oaspeții dvs. să aibă câteva locuri diferite, primitoare și confortabile la care să „adere”. Chiar și un balcon sau un apartament mic poate fi făcut să se simtă mai confortabil cu un covor și câteva perne.

O nouă orientare pentru proiectarea interiorului casei dvs. o reprezintă tavanele tapetate. Deși poate părea mai degrabă o extravaganță, specialiștii ne asigură că tavanele tapetate pot face camera să se simtă mai mare și să-i dea dimensiunea pe care o merită. Tavanele tapetate pot adăuga texturi și modele într-o cameră, amestecarea acestora fiind o tendință la modă și în 2021. Mixarea unor modele opuse este un nu absolut într-o casă, dar abia acum ne vom da seama cât de mult caracter și profunzime poate imprima unui spațiu un amalgam corect conceput.

O altă tendință comună în proiectarea apartamentelor este complexitatea arhitecturii pereților interiori cu elemente suplimentare. Tapetul și tencuiala decorativă fac loc tapițeriei scumpe din țesături. De asemenea, la punctul culminant al gloriei sunt o varietate de panouri de perete, în special din lemn prețios. Suprafața lor texturată amintește de apropierea față de natură și creează o izolare termică și fonică suplimentară în orice spațiu.

Stilul Arts and Crafts va lua din nou amploare. Pandemia este o „furtună” perfectă pentru bricolaj, întrucât avem timp să reinventăm obiectele de artizanat, pe măsură ce creăm piese personale homemade. Putem experimenta cu ceramică și macramé, matlasând, tricotând și împletind. Nu numai că găsim satisfacție și mândrie în abilitățile noastre recent învățate, dar realizarea unor obiecte de artizanat ne poate ajuta în privința calmării anxietăților. Că tot vorbim despre meșteșuguri de modă veche, se pare că milenialii (Generația Y) s-au săturat de aceleași spații, interioare albe și presiunea de a fi „modern”, căutând, în schimb, necontenit renașterea stilurilor tradiționale. Exact așa cum imprimeurile florale, printurile în dungi sau cadrilate și mânecile bufante au apărut din nou pe podiumurile de modă, tot așa și textilele Chintz, cele cu flori micro, mobilierul din răchită și trestie, antichitățile, franjurile și tapetul vor fi din nou în vogă, datorită unei noi tendințe cunoscute sub numele de stil Grandmillennial. Așadar, îmbrățișați stilurile tradiționale „de modă veche” pentru a crea un sentiment de confort și a fi la modă. Stilul interioarelor 2021 este unul plin de textură și obiecte interesante lucrate manual, care adaugă suflet.

Poate părea destul de ciudat, dar cea mai importantă tendință din 2021 în design o reprezintă chiar ignorarea acestor tendințe, pentru a personaliza spațiul și a regla interiorul în funcție de dispoziția fiecărui consumator. În această abordare individuală a proiectării este concentrat tot ceea ce este drag consumatorilor, luându-se în considerare interesele și gusturile lor. Interiorul nu mai este limitat la cadrul unui singur stil, ci urmărește în primul rând nevoile și preferințele proprietarilor. În lumina acestui curs spre individualizare, mobilierul de lux câștigă din ce în ce mai multă popularitate, designeri, artiști și sculptori celebri devenind autori de fotolii, canapele și covoare. Colaborările apar în serii mici, subliniind elitismul și unicitatea produsului. Dar, chiar dacă nu aveți ocazia să achiziționați mobilier de designer și elemente de decor unice, piața de masă urmărește acum să producă obiecte ce pot fi cu ușurință personalizate pentru fiecare cumpărător în parte, schimbând doar câteva componente esențiale, cum ar fi locul rafturilor, al modulelor sau culoarea. Nu uitați, însă, că cel mai important lucru este ca interiorul să fie un spațiu confortabil în primul rând pentru dvs., chiar și atunci când ideile de amenajare, sau chiar de frumusețe, sunt contrare tendințelor.

Arta minimalistă care se îmbină perfect cu interioarele va fi o tendință majoră în 2021, deoarece mulți proprietari își doresc un mediu mai calm și fără prea multe bătăi de cap. Stilul de viață minimalist, inspirat de casele scandinave, ne încurajează să cumpărăm lucruri utile, frumoase și bine concepute. Pe măsură ce ne apropiem de anul viitor, linia artei va înflori. La fel și aprecierea fotografiilor simple și provocatoare în alb și negru. În timp ce tapetul va fi la mare căutare, picturile murale minimaliste cu cerneală japoneză vor cunoaște o ascensiune clară. Tendințele de design interior eclectice și globalizate vor deveni din ce în mai importante în următorii ani. Asemeni caselor din Maroc, Europa de Est, Brazilia și Orientul Mijlociu, puteți „împrumuta” elementele acestor modele pentru a oferi casei dvs. un aspect foarte divers, dar cultural.

Deși a fost destul de recent lansat (2017), mulți designeri de interior prezic că stilul japandi își va menține valoarea căpătată în următorii ani. Termenul japandi este o combinație de stiluri japonez și scandinav. Deși vizual sunt destul de diferite, cele două stiluri sunt similare din punct de vedere funcțional, punând un accent deosebit pe simplitate și utilizare. Sunt curate, acordă prioritate luminii naturale și materialelor naturale. Interioarele japandi au multă personalitate și reunesc tot ce este mai bun din cele două lumi. Dacă doriți un interior funcțional care să iasă în evidență și să aibă vibrații foarte autentice, aceasta este tendința de luat în seamă pentru o renovare viitoare. Printre trăsăturile comune ale celor două stiluri – scandinav și japonez – se regăsește minimalismul, care este pus și mai mult în valoare în această nouă formă. Simplitatea liniilor, atmosfera degajată și concentrarea asupra funcționalității spațiilor reprezintă coloana vertebrală a stilului hibrid nou dezvoltat. Atât designul scandinav cât și cel japonez se dezvoltă pe principiul „Less is more”, adică mai puțin înseamnă mai mult. Stilul Japandi este elegant și se inspiră din pasiunea pentru descoperirea frumuseții în imperfecțiune și pentru obținerea integrității vizuale prin contrast, juxtapunere și coordonarea elementelor. Astfel, Japandi se pretează la diferite reinterpretări stilistice și experimente stilistice sau creative.

Autor: Alina Andrei, RADOR

Surse:

https://newdecortrends.com/new-interior-decoration-trends-for-2021/

https://www.homeguide.com.sg/6-interior-design-trends-that-will-persevere-in-2020-and-beyond/

https://www.wallsauce.com/blog/interior-design-trends-2021

https://edecortrends.com/interior-design-trends-2021-that-you-will-wit-to-know-about/

https://www.homestolove.com.au/interior-design-trends-2021-21683

https://www.indecortrends.com/trends-2021-whats-relevant-in-this-years-interior-design/

https://www.milandesignagenda.com/know-interior-design-trends-follow-2021/

https://www.21oak.com/inspiration/design-trends-hot-2021/

https://www.veranda.com/home-decorators/advice-from-designers/g34148741/color-trends-2021/

 https://www.indecortrends.com/lighting-design-trends-2021-2022/

https://house-interior.net/living-room-design/light-fixtures/