Creșterea numărului de cazuri de coronavirus determină tot mai multe unități de învățământ să treacă la scenariul roșu

Autoritățile urmează să anunțe în scurt timp noi date despre pandemia de coronavirus în țara noastră. Sunt așteptate din moment în moment informații despre numărul de cazuri de teste și modul în care a evoluat situația îmbolnăvirilor în ultimele 24 de ore. Creșterea numărului de cazuri de coronavirus determină tot mai multe unități de învățământ să treacă la scenariul roșu, adică la predarea exclusiv online. Este o schimbare importantă în educație, care impune asigurarea de către autorități a mijloacelor necesare. Sindicatele din învățământ, dar și asociațiile elevilor atrag însă atenția că școala pe internet insuficient pregătită îi poate dezavantaja pe cei care nu dispun de aceste mijloace. Felicia Mocanu are detalii.
Reporter: În 394 de școli elevii participă la cursuri exclusiv online. Dintre acestea, 194 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar două sute ca urmare a faptului că nu au fost terminate lucrările de reabilitare. Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, atrage atenția că introducerea învățământului exclusiv online îi va pune în dificultate pe elevii care nu dispun de laptop sau tabletă, deoarece ei nu vor avea acces la aceste cursuri.
Simion Hăncescu: Se pare că numărul elevilor care nu beneficiază de aceste echipamente este undeva între 800 şi un milion, ceea ce este foarte mult. Acum discutăm de predare de noi cunoştiinţe şi elevii care vor da examene de final de clasa a VII-a şi clasa a XII-a vor fi unii dintrei ei puşi într-o situaţie neplăcută şi ilegală, până la urmă, în opinia noastră, pentru că este posibil să primească subiecte din materii nepredate.
Reporter: La rândul lor, reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor fac apel la directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru a-şi mobiliza resursele necesare pregătirii şcolilor pentru tranziţia la educaţia exclusiv online.
Antonia Carina Caramihai, secretar executiv în cadrul Consiliului Elevilor: La momentul actual nu toate unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru a aplica acest scenariu, pentru că nici /…/ device-urile, aşa încât elevii nici măcar acum nu au tabletele necesare pentru a se conecta la cursurile online.
Reporter: Consiliile de Administraţie de la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ vor adopta în continuare propunerile de scenarii şi, implicit, schimbarea acestora în funcţie de analiza situaţiei epidemiologice efectuate de către Direcţiile de Sănătate Publică şi Institutul Naţional de Sănătate Publică./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 octombrie