Pe 14 octombrie, creștinătatea ortodoxă o celebrează pe Sfânta Cuvioasă Parascheva

Pe 14 octombrie, creștinătatea ortodoxă o celebrează pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, dar anul acesta și sărbătorile religioase au reguli stricte. Cristina Vartolomei de la Iași transmite.

Reporter: Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse la Iași în 1641, pe vremea domnitorului Vasile Lupu și au fost depuse la Mănăstirea Trei Ierarhi. În 1888, lăcaşul de cult a fost afectat de un incendiu, catafalcul şi racla din lemn au ars, dar în chip minunat, moaștele au rămas neatinse de foc. Atunci au fost mutate în Catedrala mitropolitană unde se află și astăzi, iar Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată ocrotitoarea Iaşiului și a întregii Moldove. Credincioșii o cinstesc în fiecare an pe 14 octombrie, iar pelerinajul de la Iaşi a început să ia amploare în 1996, când a fost adus din Grecia și capul Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României. Din anul 2000, a devenit o tradiție ca la Sărbătoarea Sfintei Parascheva să fie aduse și moaște ale unor sfinţi din străinătate, un motiv în plus ca pelerinii să vină la hram. Anul acesta, Mitropolia Moldovei și Bucovinei programase ca pelerinajul să aibă loc între 8 și 15 octombrie, în condiții sanitare stricte. Creșterea cazurilor de coronavirus a dat peste cap această organizare, deoarece Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a interzis accesul pelerinilor. Așa se face că pot sta la rând ca să se roage doar cei care au domiciliul în Iași, iar asta doar după ce sunt legitimați de jandarmi. Deocamdată s-a renunțat la scoaterea raclei cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, în curtea Catedralei sau în procesiune prin oraș, iar baldachinul, care era deja montat, a rămas neîmpodobit. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, preotul Constantin Sturzu:

Constantin Sturzu: Sunt două variante: unii spun lăsați-l așa, pentru că este o durere și să se vadă, e ca o rană deschisă! Alții spun: nu, împodobiți-l pentru a arăta că nimic nu-i poate opri pe sfinți să vină cu această bucurie. Vom vedea pe care dintre aceste două direcții va înclina balanța./lalexandrescu/schelaru