US DEPARTMENT OF DEFENSE: SUA și România proiectează un plan de cooperare militară pe 10 ani

Secretarul apărării Mark T. Esper l-a primit astăzi, la Pentagon, pe ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, în prezența unei gărzi de onoare.

Cei doi lideri din sectorul apărării au semnat un plan pe 10 ani de cooperare în domeniu, bazat pe obiectivele strategice și pe interesele comune ale celor două națiuni, cum ar fi modernizarea sistemului de apărare și securitatea zonei Mării Negre.

Statele Unite sunt mândre să aibă România ca aliat statornic, a declarat Esper. De-a lungul anilor, legăturile dintre cele două țări s-au intărit constant. De exemplu, România a găzduit o serie de manevre menite să îmbunătățească interacțiunea și să întărească riposta în fața Rusiei pe flancul estic al NATO, a mai spus el.

Statele Unite își manifestă totodată recunoștința față de puternicul angajament în alianță, în special prin găzduirea sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore – un sistem-cheie pentru apărarea NATO, a subliniat secretarul american.

Mai mult, România și-a sporit cheltuielile militare în ultimii ani, ca să poată respecta procentul de 2% din PIB pentru care s-a angajat, a mai adăugat el. Securitatea și prosperitatea noastră colectivă cer ca toate țările partenere să facă investițiile necesare în vederea unei alianțe mai bine pregătite să acționeze și mai capabile”, a spus Esper.

El a mai subliniat că angajamentul Americii față de NATO și față de Articolul 5 este „de fier, iar America este umăr la umăr alături de România întru progresul păcii, precum și în interesul democrației, libertății și al principiilor noastre comune”.

Articolul 5 prevede ca, în cazul în care un aliat NATO este atacat, toate celelalte state membre ale alianței să considere atacul ca fiind îndreptat împotriva tuturor membrilor, urmând ca alianța să facă tot ceea ce este necesar ca să ajute aliatul atacat.

Ciucă a declarat: “Statele Unite sunt cel mai puternic aliat al nostru. Recenta Strategie Națională de Apărare a României pentru perioada 2020 – 2024 subliniază atât importanța, cât și prioritatea cooperării noastre militare pentru a le asigura Statelor Unite flexibilitatea strategică în Marea Neagră”.

El a subliniat că România investește în modernizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, aflată în apropierea Mării Negre.

Ciucă a mai spus că, în urmă cu două săptămâni, România a primit sistemul Patriot de rachete sol-aer, devenind prima țară de pe flancul estic al NATO care găzduiește un asemenea sistem.

https://www.defense.gov/Explore/News/Article/Article/2376797/us-romania-chart-10-year-road-map-for-military-cooperation/

Traducerea: Alexandru Danga

US DEPARTMENT OF DEFENSE – 8 octombrie