Igor Dodon și Maia Sandu sunt creditați cu primele două șanse în intențiile de vot la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

În Republica Moldova este în plină desfășurare campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Opt candidați au fost înscriși în cursa electorală, iar sondajele de opinie îi dau ca favoriți pe actualul președinte prorus Igor Dodon și pe fostul prim-ministru Maia Sandu. Observatorii au semnalat până acum mai multe nereguli, dar și riscuri de fraudare a alegerilor. De la Radio Chișinău relatează Cristina Popușoi:
Reporter: Igor Dodon și Maia Sandu sunt creditați cu primele două șanse în intențiile de vot la alegerile prezidențiale, potrivit datelor unui sondaj de opinie dat publicității astăzi, la Chișinău. Diferența dintre cei doi favoriți și ceilalți competitori este însă destul de mare și cel mai probabil Igor Dodon și Maia Sandu se vor confrunta în turul doi de scrutin, exact ca în urmă cu patru ani la precedentele alegeri. Actualul șef al statului candidează pentru un nou mandat, fiind susținut de Partidul Socialiștilor. El se pronunță pentru apărarea și consolidarea statalității Republicii Moldova și pentru promovarea unei politici externe echilibrate. Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a promis că va lupta împotriva corupției și pentru eradicarea sărăciei. Fostul premier care l-a acuzat în trecut pe oponentul său prorus de blocare a reformei justiției i-a adresat o invitație acestuia la o dezbatere publică, însă Igor Dodon a refuzat invitația, preferând să meargă la întâlniri cu alegătorii, chiar dacă șeful staff-ului său electoral s-a infectat cu COVID-19 acum câteva zile. Analistul politic Ioan Tăbîrță consideră că, dincolo de confruntarea cu Igor Dodon, care se orientează spre alegătorii proruși și nostalgici, Maia Sandu mai are de rezolvat și dispută cu fostul partener din cadrul blocului ACUM, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, pentru electoratul pro-european de dreapta.
Ioan Tăbîrță: Igor Dodon va încerca să capteze tot electoratul de stânga, în care se orientează la valorile tradiționale moldoveniste moștenite cumva din perioada sovietică și la minoritățile etnice sau la așa-numitul „vot etnic” din Republica Moldova, care reprezintă în jur de 20 de procente din electorat și care tradițional votează partidele de stânga. De dreapta aici avem doi candidați pro-europeni, și anume ne referim la doamna Maia Sandu și Andrei Năstase, foști parteneri din fostul bloc ACUM, care traversează o perioadă mai complicată a relațiilor între ei. Pe lângă disputa cu Igor Dodon, probabil ei vor fi și în această dispută reciprocă pentru electoratul pro-european sau electoratul de dreapta.
Reporter: Observatorii naționali au semnalat mai multe nereguli până în prezent, inclusiv anumite cazuri de utilizare a resurselor administrative, dar și riscul fraudării alegerilor prin intermediul cetățenilor din regiunea separatistă transnistreană, care, la scrutinul din 2016, au fost transportați organizat și plătiți pentru a vota la secțiile deschise în dreapta Nistrului .Administrația secesionistă de la Tiraspol a anunțat că renunță pentru o zi la restricțiile de călătorie impuse sub pretextul pandemiei de coronavirus, pentru a le permite cetățenilor din stânga Nistrului să voteze la alegerile din 1 noiembrie./eradu/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 octombrie