Deputații au respins ordonanța de urgență prin care este interzisă vânzarea acțiunilor statului pe o perioadă de doi ani

Realizator: Guvernul nu poate vinde acțiuni ale companiilor de stat. Deputații au respins ordonanța de urgență ce modifica o lege promovată de PSD prin care este interzisă vânzarea acțiunilor statului pe o perioadă de doi ani către bănci sau alte companii.
Reporter: Iulia Gherman – Social-democrații au cerut respingerea ordonanței de urgență și revenirea la forma inițială a legii prin care se interzice vânzarea, pe o perioadă de doi ani, a participațiilor statului.
Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis: Sub masca aceasta a repunerii pe linia de plutire a unor companii care, vezi Doamne, nu ar fi profitabile, dumneavoastră încercați vânzarea tocmai a companiilor profitabile. Nu se vinde în vremuri de criză. Nu vinzi atunci când primești puțin sau deloc pe acțiuni, pe orice. Încercați să vă potoliţi setea, foamea de bani. Încercați să amânați aceste privatizări până când ne vom putea permite să cerem cât vrem pe ele.
Reporter: Parlamentarii PNL spun, însă că prin respingerea actul emis de guvern, planurile de restructurare a unor mari companii românești vor fi puse sub semnul întrebării şi există riscul ca acestea să intre în incapacitate de plată. Liderul deputaților liberali Florin Roman i-a acuzat pe social-democraţi că prin votul lor vor să sprijine clientela politică a PSD.
Florin Roman: Să auzi astăzi Partidul Social Democrat vorbind de vânzarea economiei naționale, păi nu mai e nimic de vândut că aţi vândut-o voi, pe nimic. Și ce nu a mai fost s-a dus la fier vechi. Unii dintre colegii dumneavoastra au un interes direct, în sensul că lichidatorii nu vor ca statul să valorifice activele, acest proces să fie blocat prin ceea ce faceți dumneavoastră și ei să vândă sute de hectare de teren și active performante în jurul Bucureștiului.
Reporter: PNL a anunțat că va ataca la CCR respingerea ordonanței de urgență.
Realizator: Tot astăzi, deputaţii au decis că victimele tragediei de la Colectiv vor beneficia pe toată durata vieții de decontarea cheltuielilor pentru tratamente, atât în țară, cât și în străinătate, în clinici de stat sau private. Documentul a fost votat în unanimitate de Camera Deputaților ca for decizional./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 octombrie)