2020. október 15

Hétfőn kerül a parlament elé a december 6-ra kitűzött általános választások elhalasztásáról szóló törvénytervezet

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke közölte, hogy hétfőn kezdik meg a december 6-ára kitűzött parlamenti választások elhalasztására vonatkozó törvénytervezet parlamenti procedúráját. A szociáldemokrata vezető leszögezte, hogy ezáltal szemelőtt tartják az Alkotmánybiróság döntését, amely visszautasitja Klaus Iohannis és a kormány keresetét, amelyet azon törvény kapcsán terjesztettek be, amely előirányozza, hogy a parlament és nem a kormány jelöli ki az általános választások megszervezésének időpontját.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.15)

Több száz gazdálkodó várja a szubvenciók kifizetését

Az idei mezőgazdasági évben támogatást igénylő több száz gazdálkodó számit a szubvenciókra, amelyeket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) folyósit. A gazdálkodóknak ebben az évben nagyobb szükségük van mint bármikor a támogatásokra, mivel a nagy szárazság miatt gyenge termést takaritottak be. Az idei esztendőre jóváhagyott szubvencióknak október 16-ától kezdve kellene a mintegy 827 ezer gazdálkodó folyószámlájára befolynia. A területalapú támogatások előlegének kifizetésére – országos szinten csaknem 10 millió hektrányi területre számitva – 1,94 milliárd eurót különitettek el. A mezőgazdasági minisztérium képviselői közölték, hogy most a teljes összeg 70-85%-át fizetik ki, mig a fennmaradt összeget december 6-a után folyósitják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.15)

Johannes Hahn hivatalos látogatást tesz Romániában

Johannes Hahn költségvetési és közigazgatási európai biztos csütörtökön hivatalos látogatást tesz Romániában. A bukaresti vezetőkkel sorra kerülő találkozón teritékre kerül az Európai Unió hosszútávú költségvetése, a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló
helyreállítási alap és a jogállamiság kérdése. Johannes Hahn elsőként Ludovic Orban miniszterelnökkel találkozik, majd Raluca Turcan helyettes miniszterelnökkel, Florin Cîțu pénzügyminiszterrel és Marcel Boloș európai alapokért felelős miniszterrel folytat megbeszélésket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.15)

A kormány úgy döntött, hogy növeli a korházaknak szükséges egészségügyi felszerelések beszerzésére szükséges alapot

A kormány úgy döntött, hogy 1.200.000.000 eurót különit el az országszerte működő korházak számára szükséges egészségügyi felszerelések beszerzésére. Marcel Boloș európai alapokért felelős miniszter leszögezte, hogy ebből az összegből 291 finanszirozási kérésnek tesznek eleget. „Csaknem mindent finanszirozunk, amit a 291 finanszirozási kérésben igényeltek. A finanszirozás értéke 1.271.000.000 eurónak felel meg. A következő időszakban megkötjük a finanszirozási szerződéseket a benyújtott 291 finanszirozási kérésre. Mostanig 51 finanszirozási szerződést kötöttünk meg, 156.000.000 euró értékben. A pénz téritésmentes európai alapokból származik”, magyarázta Marcel Boloș.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.15)

Román-amerikai együttműködés a békés célú atomipar terén

A Román Nukleáris Fórum (Romatom) és az USA-ban székelő Nuclear Energy Institute együttműködési memorandumot kötött az atomenergia békés célú felhasználására. A memorandum célja egy együttműködési viszony kiépitése a két ország atomipara között a nukleáris biztonsági körülmények szavatolása közepette és a két ország törvényeinek és szabályainak, illetve az általuk vállalt nemzetközi elkötelezettségek tiszteletben tartása mellett. A dokumentum előirányozza az együttműködési keret kialakitását a romániai és az amerikai atomiparok között a nukleáris energia békés célú felhasználása, valamint a nukleáris energia terén tervezett beruházások megkönnyitése érdekében, jegyezte meg közleményében a Romatom.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.15)