Reuniunea şefilor de stat şi de guvern de la Bruxelles

Comisia Europeană a avertizat că statele membre ale Uniunii sunt nepregătite pentru un nou val de infecții cu COVID-19 și, în contextul în care rata de infectare crește alarmant în aproape toate țările de pe continent, comisia recomandă măsuri comune, inclusiv pentru scoaterea pe piață a noilor vaccinuri atunci când ele vor fi disponibile. De altfel, evoluția accelerată a pandemiei în statele membre este tema centrală astăzi la reuniunea șefilor de stat și de guvern din Uniune, după ce discuțiile de ieri s-au concentrat pe strategiile privind atenuarea schimbărilor climatice. Au fost în atenție și negocierile, fără rezultat până acum, pentru un acord comercial post-Brexit cu Marea Britanie. Oana Bâlă urmărește summitul de la Bruxelles şi are detalii în Radiojurnal.
Reporter: Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Uniunea Europeană dorește un acord cu Marea Britanie, însă cu păstrarea unor condiții de concurență echitabile.
Charles Michel: Suntem uniți și hotărâți să ajungem la un acord, dar nu cu orice cost. Acordul privind relația noastră viitoare ar trebui să se bazeze pe directivele de negociere, în special atunci când vine vorba de condițiile de concurență echitabile, pescuit și guvernanță. Condițiile echitabile sunt esențiale deoarece asigură o concurență loială.
Reporter: Prezent la summitul de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a afirmat că, deși nu s-a ajuns la un acord între Uniune și Regatul Unit, liderii europeni au încurajat echipa de negociere să continue discuțiile care ar trebui finalizate până la sfârșitul acestui an.
Klaus Iohannis: Pentru noi, în România, este clar și am spus acest lucru: noi ne dorim un acord, este necesar, este calea cea mai bună pentru a garanta un parteneriat solid între Uniunea Europeană și Regatul Unit pentru mulți ani de acum încolo și este, evident, foarte important și pentru cetățenii noștri care trăiesc în Regatul Unit, dar și pentru firmele noastre care fac afaceri cu Regatul Unit.
Reporter: În ceea ce privește schimbările climatice, șeful statului este dispus să accepte ținte ambiţioase în privința combaterii acestora, însă nu necondiționat. De asemenea, a precizat că pledează pentru ca țara noastră să își aleagă singură mixul energetic și ce energie va folosi în perioada de tranziție.
Realizator: Reuniunea de ieri a șefilor de stat și de guvern s-a desfășurat în absenţa președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a plecat pe neașteptate de la summit, după ce a aflat că a fost în contact cu o persoană testată pozitivă pentru COVID-19. Președintele Klaus Iohannis s-a salutat cu șefa Comisiei, cu puțin timp înainte ca aceasta să intre în autoizolare, dar spune că în cazul său nu există pericol de infectare, pentru că a purtat mască și a păstrat distanța./csimion/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 octombrie